fbpx

Nevysvětlitelné potíže? Možná trpíte syndromem nemocných budov 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Prostředí, ve kterém se nacházíme, může mít velký vliv na naše zdraví. Naučte se, jak svůj prostor chránit před škodlivými vlivy.

Zveřejněno: 21. 9. 2023

Chronická onemocnění trápí velkou část populace. Jak je to ale možné, když máme lepší přístup k potravinám, vodě a zdravotnické péči než kdy dříve? Jedno z vysvětlení lze najít v budovách, kde žijeme nebo třeba pracujeme. O takzvaném syndromu nemocných budov píše ve svém textu pro Mind Body Green odborník na plísně a kvalitu ovzduší Michael Rubino.

Agentura EPA definuje syndrom nemocných budov jako stav, kdy se u lidí objeví příznaky nemoci nebo se u nich rozvine chronické onemocnění v důsledku vystavení kontaminujícím látkám a špatné kvalitě vzduchu v budovách. To může být domov, pracoviště, škola…v podstatě jakékoliv místo, kde trávíme hodně času.

Vzhledem k tomu, že existuje velké množství možných kontaminantů, může syndrom vzniknout různými způsoby. Mezi nejčastější příčiny nicméně patří: chemikálie (jako jsou těkavé organické látky, radon, formaldehyd, azbest, prach a olovnaté nátěry), biologické látky (pyly, bakterie, viry, houby a plísně), nedostatečné větrání, elektromagnetické záření, špatné osvětlení v kombinaci s nedostatkem slunečního světla, špatná akustika nebo vlhkost.

Jak syndrom odhalit?

Vystavení těmto vlivům může časem vyvolat chronická onemocnění. Do jaké míry syndrom nemocných budov ovlivňuje zdraví, nicméně podle Rubina stále není jasné.

Mezi běžné příznaky patří podráždění očí, nosu nebo krku, suchý kašel, svědění kůže, únava, špatná koncentrace, bolest hlavy, závratě, nevolnost a citlivost na chutě.

Upozorňuje také, že nedostatečná informovanost o syndromu vede k tomu, že lidé často ani netuší, že prostředí, v němž tráví čas, přispívá k jejich zdravotním potížím. Doporučuje proto dávat si pozor na některé varovné signály, které mohou značit, že se potýkáte se syndromem nemocných budov:

1. Chronické příznaky bez příčiny

Známkou syndromu nemocných budov mohou být chronické příznaky, které zdánlivě nemají žádnou příčinu. Mezi ty běžné patří podráždění očí, nosu nebo krku, suchý kašel, svědění kůže, únava, špatná koncentrace, bolest hlavy, závratě, nevolnost a citlivost na chutě. Těmto chronickým příznakům může být ale obtížné přiřadit hlavní příčinu. Příznaky se také mohou u různých lidí značně lišit. Roli hrají různé faktory – včetně typů přítomných kontaminantů, míry kontaminace, genetiky a zdraví imunitního systému. Pokud se v domácnosti nebo kanceláři vyskytují chronické příznaky u několika osob, ačkoliv nejsou totožné, může to poukazovat na syndrom nemocných budov. Klíčové je tyto příznaky nenormalizovat a neignorovat.

2. Úleva při pobytu venku

Znamením, že jde o syndrom nemocných budov, také může být, když příznaky zmizí ve chvíli, kdy opustíte budovu. Odstranění expozice dává tělu možnost odpočinout si a zotavit se, což umožňuje, aby příznaky časem odezněly.

3. Viditelné problémy

Někdy je evidentní, že je v budově něco v nepořádku, co by mohlo způsobovat, že se v ní necítíte dobře – viditelná plíseň, silný zápach nebo poškození budovy. Pokud si podobných věcí všimnete, je potřeba je co nejdříve řešit.

Co dělat?

Rubino považuje za velmi důležité aktivně vytvářet zdravější prostředí v interiérech. Nabízí proto několik způsobů, jak začít:

1. Testujte kvalitu vzduchu a prachu

Rubino například navrhuje používání monitoru kvality vzduchu v interiéru. Mezi běžné prvky, které tato zařízení měří, patří pevné částice, radon, oxid uhelnatý, oxid uhličitý, formaldehyd, těkavé organické látky nebo teplota a vlhkost.

m shutterstock 1408213937

Jedním z nejznámějších stavebních materiálů, který prokazatelně způsobuje zdravotní obtíže, je azbest. (zdroj: Shutterstock)


Monitory nicméně nepoznají malé částice, jako jsou plísně a bakterie. Dalším způsobem, jak přesně určit, co se ve vaší domácnosti potlouká a může způsobovat nežádoucí problémy, je pak testování prachu.

2. Pracujte na prevenci

Nejlepším způsobem, jak se vypořádat se syndromem nemocných budov, je v první řadě zabránit jeho vzniku. Rubino proto radí vždy rychle a správně řešit škody způsobené vodou, důkladně odstranit plísně či bakterie, pravidelně uklízet, udržovat vlhkost vzduchu mezi 35 a 50 procenty, větrat, co nejvíce se vyhýbat porézním povrchům, jako jsou koberce, rychle a správně řešit konstrukční problémy budovy a vyhýbat se syntetickým osvěžovačům vzduchu.

3. Aktivně řešte problém

Pokud pociťujete potíže, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Pokud je to možné, vyhýbejte se pobytu v budově, dokud se problémy nevyřeší. Pokud je problematickým místem pracoviště, mluvte s vedením o možnostech odstranění problému. V případě potíží v domácnosti podnikněte kroky k odstranění zdrojů kontaminace a podpořte zdravější kvalitu ovzduší.

Související…

Záhadné nemoci beze jména: Příběh rodiny, která ztratila tři děti
Michal Švehla

 

foto: Shutterstock , zdroj: Mindbodygreen

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...