fbpx

Chcete mít zdravější mozek? Čistěte si zuby opačnou rukou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Drobná změna v ranní rutině může podle odborníků stimulovat váš mozek a podpořit jeho funkce

Zveřejněno: 2. 12. 2023

Zdravý mozek, stejně jako každý jiný orgán, potřebuje stravu bohatou na živiny. Existují ale i další způsoby, jak jeho dlouhověkost podpořit. Trenér paměti Jim Kwik se v podcastu platformy MindBodyGreen podělil o jeden netradiční způsob, se kterým můžete začít hned po probuzení a nastartovat tak svůj den. Pokud chcete zdravější mozek, měli byste si podle něj čistit zuby nedominantní rukou.

Když si čistíte zuby rukou, kterou „nepíšete“, stimulujete tím podle Kwika jinou část mozku než normálně. „Mozek je jako sval – čím více ho používáte, tím více roste, přizpůsobuje se a obnovuje. Provádění jednoduchých každodenních úkolů, jako je čištění zubů opačnou rukou, přinutí váš mozek používat opačné hemisféry – tak buduje a posiluje stávající nervové dráhy a vytváří nové,“ vysvětluje zubařka Inna Troganová. Čištění zubů opačnou rukou podle ní také může vést k lepší ústní hygieně. „Díky používání nedominantní ruky můžete dosáhnout na části úst, které byste při běžné rutině vynechali,“ říká.

„A nejen to,“ dodává v podcastu MindBodyGreen Kwik. Místo toho, abyste nechali mozek zabloudit k seznamu denních úkolů nebo přemítali o předchozím dni, tato jednoduchá změna vás může vtáhnout zpátky do přítomnosti a spustit tak mimoděk trénink všímavosti. Podle Kwika to pak může otevřít dveře lepšímu soustředění a všímavosti po celý zbytek dne – a to už stojí za ty dvě minuty ranního času. 

Mozek je jako sval – čím více ho používáte, tím více roste, přizpůsobuje se a obnovuje. Provádění jednoduchých každodenních úkolů, jako je čištění zubů opačnou rukou, přinutí váš mozek používat opačné hemisféry – tak buduje a posiluje stávající nervové dráhy a vytváří nové.

Sprchování trochu jinak

Čištění zubů ale není jedinou možností, jak při každodenních činnostech posílit zdraví mozku. Autorka Olivia Elgartová ve svém článku pro Daily Mail doporučuje vyzkoušet sprchování se zavřenýma očima. Pokud totiž více zapojíte hmat, vysíláte do mozku jiné zprávy, než kdybyste používali – jako normálně – zrak. Když zavřete oči a necháte ostatní smysly převzít kontrolu, cvičíte tím mozek k tomu, aby vám pomohl v různých situacích, kdy zrak není k dispozici. Jenom dávejte pozor, ať při tom neuklouznete.

Podle studií stimulují mozkovou kůru i jednoduché úkoly – například něco tak obyčejného, jako je vstávání z postele a vaření kávy, píše Daily Mail. Jakmile se ale stanou rutinou, mozková aktivita se sníží a začne stagnovat. Chcete-li ji tedy znovu zvýšit, zkuste touto rutinou trochu zamíchat – pokud to běžně neděláte, pusťte si při přípravě kávy televizi nebo se běžte před prací trochu projít. A když už v tom budete, můžete zkusit třeba chůzi pozpátku, která přináší benefity vašemu mozku i tělu.

Pokud chcete posilovat mozek, můžete si sami zkusit vymyslet nějakou neobvyklou činnost – kreativitě se meze nekladnou. Jezte opačnou rukou nebo se naučte pár slov v novém cizím jazyce, meditujte… Cílem nicméně není zahltit svůj rozvrh nekonečným seznamem aktivit. Ve skutečnosti může být malá výzva účinnější, než si myslíte. Vyberte si jedno nebo dvě nová mentální cvičení a držte se jich. A ať už si přínosů všimnete hned, nebo ne, věřte tomu, že svému mozku prokážete skvělou službu.

Související…

Najděte si své ticho. Regeneruje mozek a rozvíjí kreativitu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...