fbpx

Sedm potravin, které zlepší vaše myšlení a fungování mozku 1 fotografie
zdroj: Diana company

Mozek je naším nejcennějším orgánem. S jeho pomocí ovládáme své tělo i mysl. Je proto nutné o něj pečovat, aby stejně jako v mládí fungoval i během stáří. Pomohou k tomu i kvalitní potraviny

Zveřejněno: 30. 6. 2022

Přestože na trhu je dnes dostupná řada takzvaných superpotravin, jejichž blahodárný účinek na lidské tělo je nesporný, chceme-li podpořit myšlení a fungování mozku, nemusíme po prostředcích pátrat v exotických destinacích ani ve specializovaných obchodech. Podívejte se na tipy na potraviny, které mají oproti „superfoods" jednu obrovskou výhodu: najdete je v každém domácím obchodě, nebo také na vlastní zahrádce. A prokáží vám stejnou službu:

Ořechy

Ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Nemáme přitom na mysli jen ořechy vlašské, ale všechny druhy ořechů obecně. Každý druh ořechu má totiž trochu jiný obsah vitamínů a minerálů. Kombinací různých druhů dosáhneme pravděpodobně nejlepšího výsledku. Do svého jídelníčku byste tak pravidelně měli zařadit i mandle, kešu, pistácie, lískové oříšky nebo para ořechy. Pokud vám ořechy samy o sobě nechutnají, vyzkoušet můžete i ty pražené a solené. Ale všeho s mírou. Hrst ořechů denně je ideálním množstvím.

Vejce

Vejce jsou důležitým zdrojem vitaminů B6 a B12. Obsahují také cholin a kyselinu listovou – velice důležité nutrienty pro zdravou funkci mozku. Do svého jídelníčku se tedy snažte zařadit jedno až dvě vejce denně.

Brokolice

Brokolice není příliš oblíbenou zeleninou, nepatří totiž mezi nejchutnější. Vše je ale o správném způsobu přípravy. Třeba brokolicová polévka může zaujmout více než pouhá spařená brokolice podávaná jako příloha bez dalšího dochucení.

Potraviny, které pozitivně ovlivní funkci mozku a myšlení, není nutno hledat ve specializovaných obchodech. K dostání jsou v každém supermarketu.

Brokolice je plná vitaminů a minerálů, které jsou zdravé nejen pro mozek. Zmínit můžeme vysoký obsah vitaminu K, pomůže vám k lepší paměti. Různé antioxidanty, které brokolice obsahuje, zabrání poškozování mozkových buněk.

Káva

Káva pomáhá díky obsahu kofeinu nastartovat činnost mozku. Prokazatelně zlepší jeho funkce. Kromě toho vám uleví od stresu a přinese psychické uvolnění. Také duševní hygiena je totiž při péči o zdraví mozku velice důležitá. A pravidelný rituál, při kterém si kávu v klidu vychutnáte, v tomto směru funguje skvěle. Kromě kofeinu ale obsahuje káva také množství antioxidantů.

Rybí maso

Rybí maso – konkrétně to s podílem obsahem rybího tuku – má pozitivní vliv na činnost mozku. Je to díky obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ty jsou důležité pro učení a paměť, sníží riziko vzniku Alzheimerovy choroby, pomohou v boji proti depresím.

Jaké ryby konkrétně jíst? Mezi tučné rybí maso se řadí losos, pstruh, tuňák nebo makrela.

Tmavá čokoláda

Také čokoláda je vhodnou volbou pro náš mozek. Nesmí ale jít o levnou mléčnou čokoládu známých značek. Spíše sáhněte po kvalitní čokoládě s vysokým podílem kakaové hmoty. Také čokoláda obsahuje podobně jako káva kofein a mnoho antioxidantů. S kávou má čokoláda společné i zmíněné pozitivní účinky na duševní klid a psychické zdraví.

Pomeranče a citrusy

Pomeranče jsou známým zdrojem vitaminu C. Ten je kromě posílení imunity nezbytný jako prevence proti duševním onemocněním. Pomůže také zlepšit schopnost se soustředit, udržet myšlenky nebo se rychle rozhodovat. K přípravě kvalitní pomerančové šťávy s vysokým obsahem vitamínu můžete využít například domácí odšťavňovač.

Související…

Chtíč se v mozku chová jako jídlo, láska jako odměna
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Diana company

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...