fbpx

Dieta, která snižuje riziko vzniku rakoviny prsu téměř o 60 % 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Chcete aktivně snížit riziko nádorů prsou? Nová studie potvrzuje, že středomořská strava to dokáže.

Zveřejněno: 17. 9. 2023

Kdybyste měli možnost dramaticky snížit pravděpodobnost, že vám bude diagnostikována rakovina prsu jen volbou vašeho jídla, přizpůsobili byste tomu svůj jídelníček?

Co kdybyste navíc věděli, že dotyčná strava může také snížit vaše šance na infarkt, ischemickou chorobu srdeční, kardiovaskulární onemocnění, mnohé další druhy rakoviny, Alzheimerovu chorobu a cukrovku? A to ani nemluvíme o dalších příjemných „vedlejších účincích“, jako je udržení optimální váhy, zdravé kosti a lepší nálada.

Riziko nižší o 57 %

Nejde přitom o žádnou zázračnou stravu z hlubin amazonské džungle, ke které má přístup jen pár vyvolených. S tímto způsobem stravování už se určitě znáte osobně minimálně z dovolených u moře. Jedná se o tzv. středomořskou dietu a riziko vzniku nádoru prsou dovede srazit o úžasných 57 %.

Podle dietologů jde zásady tohoto stravování shrnout do několika jednoduchých bodů:

  • Denně konzumujte zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny a luštěniny.
  • Každý den zařaďte také zdravé tuky, jako je extra panenský olivový olej a ořechy.
  • Alespoň dvakrát týdně si dopřejte rybu nebo mořské plody.
  • Vejce, drůbež a mléčné výrobky si odpírat rozhodně nemusíte, ale jezte je s mírou.
  • Červené maso si dejte maximálně dvakrát týdně.

Zázračné fytochemikálie

V čem konkrétně je středomořská strava tak účinná? Naturopatka a moderátorka podcastu o zdraví The Shift Katherine Maslenová tvrdí, že k tomu přispívá komplex více faktorů: „Nejdůležitějším z nich je široká škála živin a fytochemikálií bojujících proti nemocem. Tyto látky se přirozeně nachází v rostlinách, které ve středomořské stravě hrají klíčovou roli.“

„Lilky například obsahují kyselinu chlorogenovou, protirakovinnou a antioxidační sloučeninu. Rajčata v sobě zase mají lykopen, který je účinný proti srdečním chorobám a rakovině. Také sezónní ovoce obsahuje hromadu výživných látek. Ve Středomoří se také hojně používají bylinky, což je další bohatý zdroj fytochemikálií, dodává Maslenová.

Vláknina a zdravé tuky

Nejde ale jen o fytochemické látky. Bez vlákniny a zdravých tuků by to celé nefungovalo – anebo jen částečně.

Středomořská strava může snížit vaše šance na infarkt, ischemickou chorobu srdeční, kardiovaskulární onemocnění, mnohé další druhy rakoviny, Alzheimerovu chorobu a cukrovku. A to ani nemluvíme o dalších příjemných „vedlejších účincích“, jako je udržení optimální váhy, zdravé kosti a lepší nálada.

„Vláknina pomáhá podporovat zdravý mikrobiom, udržovat střeva v pohybu, odstraňovat toxiny z těla a regulovat hladinu cukru v krvi,“ říká Maslenová. „Luštěniny, důležitá součást středomořské stravy, obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která na střevo působí blahodárně. Také v nich najdeme fytoestrogeny, harmonizující hladinu estrogenu v těle.“ Obiloviny konzumované v rámci středomořské stravy jsou obvykle celozrnné, čímž se zachovává vláknina a živiny z vnější části obilné slupky.

„Poslední zásadní složkou je dostatek zdravých tuků v podobě olivového oleje, vajec, mořských produktů, ořechů a semínek. Většina diet má nízký obsah esenciálních mastných kyselin, zatímco ve středomořské stravě jsou hlavní složkou.“

Ten čas za to stojí

Výhody středomořské stravy jsou obecně známé už dlouho, proč takhle tedy nejíme dávno už všichni? Ruku na srdce, chce to trochu plánování.

Ve světě rychlého občerstvení to vyžaduje trochu více přemýšlení a přípravy než jen rozmrazit pizzu v mikrovlnce. „Jíst plnohodnotné potraviny vyžaduje více času a úsilí. Lidé z toho jsou trochu zahlceni a nevědí, kde začít. Zkuste to pomalu,“ radí Maslenová.

„Vyměňte nejdříve rafinovaný olej za kvalitní olivový, lisovaný za studena. To je velmi důležité, protože levné olivové oleje mohou být chemicky zpracované a ztrácí své prospěšné vlastnosti.“

Maslenová dále doporučuje vyměnit bílou rýži za hnědou a vyhnout se pečivu z bílé mouky. V dnešní době už všude seženete plnohodnotné celozrnné alternativy. Zařaďte každý den zeleninu a zkuste párkrát v týdnu luštěniny – třeba vám časem zachutnají. 

Pozor na alkohol a obezitu

Strava je samozřejmě jen jedním z faktorů, které se započítávají do pravděpodobnosti onemocnění rakovinou prsu. Jaké jsou ty další, které výrazně ovlivní celkové riziko?

„Riziko vzniku rakoviny prsu významně zvyšuje pití alkoholu, proto je třeba ho omezit na minimum,“ říká Maslenová. „S vyšším nebezpečím vzniku onemocnění je spojená také obezita, proto je důležité udržovat si zdravou váhu,“ uzavírá.

Související…

Vyhýbat se orálnímu sexu? I tak může vypadat prevence rakoviny hrdla
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...