fbpx

Zveřejněno: 7. 4. 2017

Většina běžně dostupných šamponů je plná chemikálií, které nejenže neprospějí kráse a zdraví našich vlasů, ale navíc velmi zatěžují životní prostředí. Jedy obsažené v kosmetice, kterou pravidelně používáme, jsou až z 60 % absorbovány naší pokožkou, a tak detoxikují náš organismus a mohou zapříčinit i řadu vážných zdravotních komplikací. Je tedy na čase přesednout na zdravější (vlasovou) vlnu.

Častým výsledkem užívání chemických šamponů bývá vysušená vlasová pokožka, která zapříčiňuje nepříjemné svědění, pálení, lupy i nevzhledné suché vlasy. Dopřejte proto své hřívě účinnou regeneraci, která se ihned viditelně projeví na kvalitě i vzhledu vašich loken.

Léčivá moc přírody

Pokud se chcete trochu rozmazlit, dopřejte svým vlasům medový zábal. Tato sladkost má úžasné širokospektrální protiplísňové, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým dokonale zhojí vlasovou pokožku a vlasům vdechne nový život. Med lehce zředěný teplou vodou jemně vmasírujte ke kořínkům vlasů, nechte několik minut působit a opláchněte teplou vodou. Přidat můžete i skořici, která působí velmi povzbudivě. Takový zábal platí i jako účinná metoda, jak se zbavit nejrůznějších ekzémů a zánětů kůže. Med skvěle vyživí vaši pokožku a jeho nádherná vůně navíc zapůsobí jako aromaterapie.

Stejně blahodárně funguje také aloe vera, která je známá pro své hojivé účinky. Čtvrt šálku gelu smíchejte se stejným množstvím přírodního kastilského tekutého mýdla, přidejte lžičku glycerinu a čtvrt lžíce olivového oleje. Tuto směs, nabitou živinami, použijte stejně jako šampon.

Ani samotné ryze přírodní kastilské mýdlo by nemělo ujít vaší pozornosti. Jeho užití je totiž mimořádně univerzální – vyrobit si z něj můžete nejen nejrůznější domácí kosmetiku, ale také čistící prostředky všeho druhu, jejichž velkou výhodou je skutečnost, že nezatěžují životní prostředí.

diy sampon shutterstock 66358240

Aloe vera působí protizánětlivě a má čistící účinky.

Záchrana z kuchyně

První pomoc při zničených vlasech nebo vysušené vlasové pokožce vám poskytne octový přeliv. Smíchejte šálek teplé vody s šálkem jablečného nebo bílého octa. Tento elixír, který má schopnost vyrovnat výkyvy pH pokožky, přes vlasy pouze přelijte a nechte několik minut působit. Poté opláchněte vlažnou vodou.

Ve vlasovou kosmetiku se může proměnit i obyčejná jedlá soda, která má v domácnosti velmi široké využití. Jednu polévkovou lžíci rozmíchejte v šálku teplé vody a zakápněte voňavým olejem z rozmarýnu. Ingredience dejte do lahve a pořádně je protřepejte. Roztokem přelijte vlasy, které po pár minutách opláchněte nejprve teplou a pak studenou vodou.

jedla soda shutterstock 327177479

Jedlá soda je zázrak, který vám rozhodně nesmí v kouplně chybět.

Srovnané priority

„Faktem zůstává, že bio-šampon nikdy nevykouzlí takovou pěnu ani objem jako jeho syntetický protějšek, řasenky s přívlastkem bio nejsou vodě odolné, make-up bez silikonů nevydrží 24 hodin,“ dokládá Andrea M. Vémolová, novinářka a aktivistka za přírodní kosmetiku, a uzavírá: „Vždy ale stojí za to přistoupit na menší komfort za cenu ochrany vlastního zdraví.“

Vyrobte si doma další kosmetiku. Pomůže vám k tomu článek "DIY: Balzám na rty. Jednoduše a bez ropy".

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...