fbpx

Lektorka tantrické jógy Dagmar Volfová je mladší verzí Jana Bílého. Koncem května spolu povedou seminář o tantře a konstelacích.

Zveřejněno: 8. 5. 2018

U výlezu terminálu číslo jedna bylo rušno. Přistál obří Airbus z Dubaie a postupně se objevovala ona po exotickém koření vonící (případně po pivu páchnoucí) cestovatelská společnost včetně ospalých dětí a na vozíčku šoupaných indických stařenek. A já čekal na Dášu, svou dlouholetou kamarádku a spolu-lektorku jógových, tantrických a konstelačních seminářů.

Související…

O přirozenosti a kráse nahého těla
Jan Bílý

Dášu jsem neviděl už měsíce – odletěla někdy v lednu, aby pokračovala ve svém tantro-jogínském výcviku u rozličných indických guru a poté učila jógu turisty na Bali a skákala s nimi z vodopádů. S Dagmar Volfovou, jak se celým jménem v tomto životě jmenuje, mě váže podivná blízkost. I když se měsíce nevidíme, jsme nějak napojeni; snad je to podobným, byť o třicet let posunutým, životním osudem, možná, že v tom mají prsty i nějaké reinkarnace. Kdo ví.

Můj soulmate

Každopádně mi připomíná mé roky u Osha, toho „mého“ indického mistra-mystika a s ním i celou Indii, zemi, na kterou, ač jsem tam strávil pouhé tři měsíce, nemohu nikdy zapomenout. Je to něco jako první (nebo druhá, třetí, ale zcela jistě úžasná) láska. A i když se moje cesty poté, co Osho, jak se říkalo, „opustil své tělo“, (protože osvícení prostě neumírají jako my obyčejní lidé), ubíraly jiným směrem, pořád mám někde v levé zadní noze ukrytu touhu se do Indie ještě jednou podívat. Vlastně ne „podívat“ – na Indii se člověk nedívá, do ní se prostě ponoří.

dasayoga6

Mé napojení na Dagmar se opět potvrdilo. Najednou mi cosi řeklo: „Teď vyjde ven!“ A tak jsem schválně začal v duchu počítat – deset, devět, osm, sedm ... a na „pět“ byla tu. Opálená, vonící, s třemi obrovskými taškami a objemnou bednou. O třicet let (bohužel) mladší, ale minimálně stejně osvícená jako já. No, řekněme raději ozářená. „Co je tohle?“ zeptal jsem se po uvítání s pohledem na bednu. „Moje úžasné, novorozené baby,“ odpověděla, „harmonium.“ Pravé, nefalšované, indické harmonium. „Wow.“ (Čti: vau!!!) Nebe se otevřelo a Indra, Lakšmi, Rama a Durga se na nás usmáli.

Mantry od srdce

Dášu jsem za ty roky, co se známe, stěhoval minimálně jedenáctkrát. I tím mi připomíná má sannyasinovská léta, tedy dobu, kdy jsem byl „žákem“ svého guru a kdy jsem vlastně neměl žádné trvalé bydliště. Dodnes miluji, když se mohu přestěhovat pouze s pár kufry – bohužel se mi to naposled podařilo před hodně dlouhou dobou. Ve srovnání se stěhováním byly ty tři tašky a harmonium maličkost, a tak jsme brzy přistáli v bytě, který jí na týden přenechala její maminka. Panelák, ale hezký, se zahrádkou.

A po chvíli rozbalila Dáša harmonium, začala hrát a k tomu svým neškoleným, ale nesmírně působivým altem zpívat mantry. Jai Mata Kali, Jai Mata Durge, Kali Durge Namo Namah... a tak stále dokola. Zdravím a uctívám božskou matku Kali-Durgu, budiž oslavena Kali, budiž oslavena Durga. A v tom se to stalo. Prostě mi vytryskly slzy z očí. A já pochopil, že když nejde Jan do Indie, přijde Indie k němu. Jako velká máma, po které nejen my muži stále kdesi v koutku duše toužíme. Jako velká bohyně, ze které jsme se kdysi dávno narodili do světa a ke které se po našem čase zase navrátíme. V mém případě to už nebude tak dlouho trvat.

A já pochopil, že když nejde Jan do Indie, přijde Indie k němu. Jako velká bohyně, ze které jsme se kdysi dávno narodili do světa a ke které se po našem čase zase navrátíme.

Osho tomu říkal „coming home“, návrat domů. A tak se moc těším. Nejen na návrat domů, ale i na náš společný seminář, který plánujeme na konec května. V krásném přírodním centru budeme společně učit lidi jógu a konstelace, těšíme se na tantrický ohňový yagna-rituál (Dáša) a na harmonizaci našich rodinných a partnerských systémů (Jan). Ale především se těším, zcela osobně, na harmonium paní Volfové. Protože to dnes otevřelo mé srdce zcela výjimečně. Díky, mother India a děkuju, Dášo.

Jóga, tantra a konstelace

Informace k semináři, který se koná 24. – 27. 5. 2018 najdete na www.konstelace.info, nebo na www.simhayoga.cz.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...