fbpx

Umělé hmoty se kupí na českých skládkách, protože už je není komu prodat. Co s nimi uděláme?

Zveřejněno: 30. 3. 2018

Ročně ho na světě vyprodukujeme 4 miliardy tun. A víte, kde mnoho z něj dosud končilo? V Číně. Většina tříděného odpadu, který pečlivě schraňujeme v domovech, měníme si je v organizované skládky a pak vyhazujeme do barevných kontejnerů, měla paradoxně na sobě nápis Made in China. A firmy zabývající se vytříděným odpadem ho v Česku slisovaly a poslaly kontejnerem co daleké Číny. Ta něco z toho zpracovala, něco na úkor zdraví svých občanů spálila.

Byznys s odpadem tlačí kupředu tvrdá evropská legislativa, která nařizuje recyklovat, a zároveň vzrůstající ceny ukládání odpadků do země. Poslat je do zahraničí pak v mnoha případech vyjde levněji. Tento model se ale hroutí. Čína, která po mnoho let plasty potřebovala pro svůj vzkvétající průmysl, řekla dost.

Tuny a miliardy

V roce 2016 Asiaté dovezli odpad v hodnotě 18 miliard dolarů, především z USA a z Japonska. Z toho 3,7 miliardy dolarů byla hodnota odpadu z plastů, což je 56 procent světové produkce. USA do Číny v témže roce vyvezly dvě třetiny svého papírového odpadu a přes 40 procent toho plastového. Evropská unie pak do Číny přímo či nepřímo, přes Hong Kong, poslala dokonce 87 procent recyklovaného plastového odpadu. A to se jí navíc mezi roky 2000 a 2008 podařilo navýšit objem exportu plastů o 250 procent.

Od začátku roku 2018 začal tedy v Číně platit zákaz na dovoz 24 odpadů včetně PET lahví. Dopady kampaně jang laji neboli "cizí odpad" se má podle tamního ministerstva životního prostředí naplno projevit od 1. března. Zbytek světa prostě zaplaví odpadky. Čína k nařízení přistoupila kvůli stále se zhoršujícímu stavu životního prostředí a také proto, že odpadků si už prostě vyprodukuje sama dost.

Související…

Smrt petkám: Královna Alžběta skoncovala s plastem
Anastázie Harris

 

Ostatně činí se celý svět, prognózy ukazují, že v roce 2020 si kolektivně vyrobíme 400 miliónů tun plastů a v roce 2050 už to bude více než 700 miliónů tun. A kam s nimi? Nikdo neví. Aspoň že ty plastové tašky zdarma k nákupům už dávat nesmějí!

10 tipů, jak se chovat ekologicky k plastům:

 

1. Naučte se nepoužívat jednorázový plast

Většina plastu v našem životě má jen krátkodobý účel: nákupní tašky, umělohmotné příbory a kelímky. Zkuste vše nahradit ekologickou variantou – umyvatelnými příbory, hrnky, termoskami...

2. Přestaňte kupovat balenou vodu

Každoročně skončí v odpadcích 20 miliard PET lahví. Stačí si nosit vlastní láhev nebo termosku. Pokud nedůvěřujete kohoutkové vodě, stačí zakoupit láhev s filtrem.

3. Bojkotujte plastové mikrokuličky

Jsou v mnoha kosmetických přípravcích – zubních pastách, scrubech, sprchových gelech. Drobné plastové kuličky protečou i filtry čističek a skončí v útrobách mořských živočichů. Pleť lze vyčistit například cukrem nebo mletou kávou.

4. Více vařte.

Je to nejen zdravější, ale nebudete muset nosit balené jídlo z restaurace. Odmítejte plastové příbory. Plus zlaté bandasky.

5. Nakupujte v secondhandu.

Spousta hraček se prodává v pevných plastových obalech. V bazarech už budou rozbaleny a pořád k pohrání.

6. Recyklujte

I když jsme v Česku hodně šikovní v třídění odpadu, je pořád recyklováno jen 14 procent plastových obalů.

7. Podporujte zdanění a zákazy plastových tašek v obchodech

Žádejte po zákonodárcích osvícený přístup a po svých bližních nošení síťovek a plátěných tašek do obchodů.

8. Nakupujte ve velkém

Žádná minibalení jogurtů, cestovní velikosti krémů a šamponů a miniaturní balení oříšků. Nakupujte velká balení, z nichž si doma vše sami roztřídíte, rozlijete do skleniček a dóz.

9. Noste si vlastní pytle do čistíren oděvů

Většina čistíren oblečení automaticky balí do obrovských ploch igelitu. Zkuste se tomu vyhnout.

10. Mluvte s výrobci

I chytré firmy budou rády za zpětnou vazbu. Pište jim dopisy s nápady, připomínkami a pochvalami. A utrácejte peníze jen u těch, kteří to s naší planetou myslí dobře.

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...