fbpx

Angličané chodí na nákupy se síťovkami, stejně jako u nás za totáče

Zveřejněno: 7. 3. 2018

Když se jednou Paul Dacre – mocný šéf vlivného Daily Mail – vracel z Londýna do svého venkovského sídla, vytočila ho igelitka drze vlající z impozantního dubu. Šéfredaktor spustil kampaň proti volně dostupným plastikovým pytlíkům, jejichž nadbytek v Anglii začal hyzdit i odlehlá malebná zákoutí. Intenzívní masáž přiměla vládu přinutit supermarkety, aby za igelitky začaly účtovat. Chodíme teď nakupovat se síťovkou stejně vesele jako za totáče.

Plastová válka teď pokročila, řada organizací se snaží, aby po vzoru Norska i Anglie zavedla vratné plastové lahve, a aby tak odzvonilo všudypřítomným petkám.

Nikdy se dílo nedaří líp, než když se dají dohromady kamarádi. A v Anglii není mocnějších kamarádů, než jakými jsou královna Alžběta II. a  David Attenborough, první muž v boji za záchranu planety. Krátce poté, co oba vrstevníci (91let) spolu vtipkovali při natáčení dokumentu o vytvoření chráněných národních parků v 52 zemích Comonwealthu, poslední skutečná královna na světě vyhlásila válku plastu. V Buckinghamském paláci a všude na jejích panstvích (a v každé kantýně či kavárně, která se na jejích pozemcích nachází) neslavné PET lahve a pro volně žijící zvířata smrtonosná brčka končí.

profimedia 0305780435 x

Královna Alžběta II. a sir David Attenborough začali v 91 letech boj proti PET lahvím

Sir David Attenborough původně vůbec neměl v úmyslu točit nebo mluvit o plastech; ale jak dobrovolníci sbírali unikátní přírodní záběry kolem celého světa, nemohli se šokujícímu množství umělé hmoty vyhnout ani v těch nejpanenštějších koutech. Neuvěřitelných 75 % ryb z tzv. hlubokých vod obsahuje plast, protože jim jeho mikročástice chutnají víc než plankton. Attenborough je muž velmi mírné nátury, ale při natáčení vyhlášeného programu BBC Modrá planeta se poprvé rozhořčil. Rozhodl se, že v devadesáti nastal čas, aby se z celoživotního pozorovatele proměnil v burcujícího aktivistu. Nemohl si k tomu vybrat spojence s větší morální autoritou.

Princ Charles loni přišel s odměnou v hodnotě milionů liber pro ty, kteří přijdou s nápady, jak zabránit znečišťování oceánů plastem.

V Buckinghamském paláci, ve Windsoru a v paláci Holyroodhouse v Edinburghu budou dovoleny už jen porcelánové talíře nebo papírové kelímky (bez nerecyklovatelné plastové vrstvy). Všechno použité balení musí být vyrobeno z (mnohem dražšího) tlejícího plastu. A voda se bude zase jednou podávat z karaf, natočená z vodovodu. Kdo to nepamatuje, ať si najde scénu z filmu Den pro Šakala. Stůl radících se ministrů francouzské vlády je plný elegantních broušených karaf (mimochodem, skvostná příležitost pro šikovné české skláře).

Související…

Bude do roku 2050 v oceánu víc plastů než ryb?Moře plastů zaplavuje oceány. Odpad by pokryl celou FranciiLONDON CALLING: Když promluví královnaZprávy z Buckinghamského paláce? Královna snídá čokoládu a obědvá aperitiv
 

Princ Charles loni přišel s odměnou v hodnotě milionů liber pro ty, kteří přijdou s nápady, jak zabránit znečišťování oceánů zhoubným plastem. Ročně se vyrábí víc než 300 milionů tun umělé hmoty a nejméně deset procent z nich pak skončí v mořích. Pokud katastrofu nezvrátíme ihned, odhaduje se, že v roce 2050 bude v oceánu víc umělých hmot než ryb.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...