fbpx

Jak naše sloupkařka Věra Kudynová sklidila za svůj pokrm neobvyklou pochvalu.

Zveřejněno: 29. 3. 2018

Na konci minulého tisíciletí se pral požadavek na to,  aby žena vařila hodně a skvěle, s tím, aby moderně využívala polotovary a s domácností se nepárala. Kuchyň byla v té době funkční a jediná a nezničitelná kuchyňská sestava Aroma výrazně levnější než nábytek v obýváku. Vrcholem kuchyňských pomocníků byl mixér Moulinex. Někteří muži, vytrénovaní matkami, pro které bylo vaření zdržováním, pak považovali za  božskou manu to, co muži vařivých matek za blaf. Chlapi v té době montovali, šroubovali, zkrátka – kutili.

 

Související…

VELKÝ HOLKY: Jak jsem se osobně rozvinula
Věra Kudynová

Nové tisíciletí přineslo  zvrat – vybavení kuchyně je nejdražší z celého domu. Většina domácností má desítky designových a drahých pomocníků a pomocníčků, bez kterých zprvu nelze být, ale zakrátko se už nepoužívají. Básně, Párala, Kunderu a světové autory v knihovně nahradily výpravné kuchařky.

Muž, kterého vymoženosti doby připravily o potěšení něco spravovat a dělat s tím drahoty, se brzy vzpamatoval. Je tu nová zábava – vaření! A pořád se vymýšlejí nové a drahé stroje! Trenažerem dovedností  se stalo grilování – je jasné, že úplně každý muž umí grilovat nejlépe a marinádu umí rovněž nejlepší. Od zahradního grilu byl už jen krůček do kuchyně s technickými nádherami.

Šikovná!

Muži všech věkových kategorií se rozvařili! Vyměňují si recepty a chlubí se svými vychytávkami. Když přijde návštěva, vaří a servírují sami, jsou nejlepší a očekávají  pochvalu. Ti, co se nechtějí zabývat hloupostmi, dovolí manželce, aby uvařila brambory, rýži nebo knedlíky a udělala salát. Ženám zbyla péče o zdravou výživu, ladění jídelníčku pro děti, příprava svačin a podobné nedůležité netvůrčí činnosti.

Trenažerem dovedností  se stalo grilování – je jasné, že úplně každý muž umí grilovat nejlépe!

Mezi muži však existují výjimky. „Tobě to skvěle myslí,“ ocenil mě konzument, kterého jsem pozvala na večeři, zářily mu oči a mlaskal. Zaskočilo mě to. Myšlení bylo vztaženo do nečekané souvislosti s pokrmem. Pochvalu „tobě to skvěle myslí“ bych očekávala u procesů, ve kterých jsou uplatněny životní i formální zkušenosti a vzdělání. U pokrmu, který je ohodnocen jako chutná kombinatorika bílkovin a dalších výživových kamenů esteticky provedených, bych čekala: „Mňam, to jsi výborně uvařila!“

Ale co chtít od chlapa, když nevaří!

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...