fbpx

Určení dominantního živlu jedince je klíčové pro léčebný proces, říká odbornice na tradiční evropskou medicínu 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Pavly Vackové

Poznatky antických lékařů můžeme využívat i v dnešní době. O tom, jakým způsobem, jsme si povídaly s odbornicí na tradiční evropskou medicínu Pavlou Vackovou

Zveřejněno: 17. 5. 2024

Přestože se o přírodní zdravotní směry zajímala odjakživa, nikdy nenašla žádný ucelený obor, který by zahrnoval jak péči o fyzické tělo, tak hlubší pochopení životní situace člověka. Až narazila na tradiční evropskou medicínu (TEM), která jí otevřela netušené obzory. „Vše, co jsem už znala, tady nacházím doslova ,pod jednou střechou‘. Poznatky vedou do hloubky i do šířky,“ popisuje Pavla Vacková, jedna ze tří zakladatelek konceptu Tem.peratio.

„Osobnosti tradiční evropské medicíny, jako je Hippokrates, Mattioli nebo Paracelsus, nám zanechali obrovské bohatství písemných děl, například Corpus hippocraticum nebo Materia medica. Z těchto pramenů se učili budoucí lékaři na univerzitách až do 17. století. Součástí TEM je homeopatie, balneologie nebo Bachovy esence. Není uklidňující, že stejným jitrocelem, který vám roste za domem, se léčil už velký Sokrates?“

S Pavlou Vackovou jsme si povídaly například o tom, v čem je tradiční evropská medicína výjimečná, jak může doplnit tu klasickou a proč je důležité znát svůj dominantní živel.

Co koncept tradiční evropské medicíny představuje? A jak se liší od tradiční čínské medicíny? Některé aspekty jsou podobné…

Koncept tradiční evropské medicíny (TEM) v sobě skrývá mnohem více než jen léčbu nemocí. Navrací filozofii do péče o zdraví. Představuje ucelený přístup k životu, vede nás k rovnováze mezi fyzickým a duševním zdravím. Pokud víme, jak chutná zdraví, umíme se do něj vrátit i z nemoci.

Typickými pacienty TEM jsou lidé s chronickými nemocemi, lidé, kterým konvenční medicína už nemá co nabídnout, ale také lidé, kteří si včas uvědomují hodnotu svého zdraví, a onemocnět vůbec nechtějí.

Tradiční čínská medicína (TČM) s TEM sdílí některé principy, jako je důraz na prevenci a celostní přístup k pacientovi. Liší se však v základních kategoriích. TČM je založena na pěti elementech a teorii jin a jang, zatímco TEM pracuje se čtyřmi živly a temperamenty. Jedním z klíčových rozdílů také je, že Evropané vnímají svět spíše ve čtvercové symetrii a v konceptu protikladů, zatímco východní medicína klade důraz na plynulý přechod mezi jednotlivými elementy.

TEM je cesta, která respektuje naše kulturní dědictví, a zároveň nám dává do rukou praktické nástroje pro každodenní život.

Tradiční evropská medicína pohlíží na člověka jako na celostní bytost. Co přesně je tím myšleno?

Celostní přístup tradiční evropské medicíny k člověku zdůrazňuje, že naše zdraví není jen součtem fyzických funkcí, ale ovlivňuje ho i psychika, emoce a náš duchovní svět. Příkladem může být naše srdce. TEM ho vnímá jako mnohem víc než jen jako pumpu, která žene krev po těle. Je to zdroj životního rytmu, ze kterého můžeme vyčíst mnoho informací o našem celkovém stavu. Srdce je řídícím orgánem oběhu, krev mu přináší zprávy ze všech částí těla a ono „ví“, jak se nám daří a co nás trápí. Má vlastní inteligenci a je centrem emocí – když mluvíme o zlomeném srdci, nemáme na mysli infarkt, ale spíše citové trauma, které ovlivňuje naše prožívání reality. V TEM proto věnujeme srdci velkou pozornost a nabízíme různé metody podpory jeho zdraví, ať už jde o bylinné přípravky, vodní procedury nebo srdeční meditaci.

Tradiční evropská medicína pracuje s teorií živlů. Proč je tato teorie důležitá?

Teorie živlů, která pochází z hlubin antiky, hraje v tradiční evropské medicíně důležitou roli. Je to nejen praktická diagnostická metoda, ale i názorný systém, jelikož názvy živlů v nás vyvolávají intuitivní asociace. Lidé dříve nemuseli umět ani číst, aby si dokázali představit, jak v jejich těle funguje vzduch, oheň, země a voda.

Není to tak dlouho, co s živly v podobě humorální teorie pracovala naše dnešní západní medicína. Rozloučila se s ní až v 19. století po objevu buňky, kdy ji nahradil moderní vědecký přístup. Humorální nauka aneb nauka o čtyřech tělesných tekutinách pracuje s pojmy živel a temperament takto:

Krev – vzduch – sangvinický temperament
Žluč – oheň – cholerický temperament
Černá žluč – země – melancholický temperament
Hlen – voda – flegmatický temperament

Jak poznám, jaký živel jsem, a o čem to vypovídá?

Určení našeho dominantního živlu nám může napovědět mnoho o našem životě, zdraví a přístupu k němu. Zda jsme náchylní k určitým nemocem, jak prožíváme stres, jaký typ pohybu nás kultivuje, zda věříme v uzdravení, to vše souvisí s naším živlem a temperamentem. Takže zatímco například
vzdušný sangvinický temperament neochvějně věří ve své uzdravení, zemský melancholický temperament se hroutí i při pouhé rýmě a nedoufá,
že se někdy bude cítit zase dobře. I taková věc hraje v procesu uzdravování důležitou roli.

Pochopení dominantního živlu je klíčové pro léčebný proces, jelikož každý živel vyžaduje specifický přístup a podporu v různých fázích nemoci pomocí bylin, stravovacích doporučení nebo manuálních terapií. Nejpřesnější metodou pro určení dominantního živlu je pulzní diagnostika, kterou provádí zkušený praktik. Každý živel se v pulzu projevuje vlastní intenzitou a kvalitou. První indicie o našem živelném typu však můžeme najít i v běžném chování, fyzické konstituci, rychlosti mluvy, barvě a textuře kůže.

Pro vytvoření rámcové představy o převažujícím živlu jsme pro vás připravili online test na www.temperatio.cz.

Jaké potíže pomocí tradiční evropské medicíny řešíte? A co naopak vyřešit nelze?

TEM usiluje o to, stát se komplementární variantou k naší klasické západní medicíně. Nesoupeří s ní o pacienty, ale trpělivě spolupracuje na jejich uzdravení. Typickými pacienty TEM jsou lidé s chronickými nemocemi, lidé, kterým konvenční medicína už nemá co nabídnout, ale také lidé, kteří si včas uvědomují hodnotu svého zdraví, a onemocnět vůbec nechtějí.

Existují samozřejmě i diagnózy, na které je TEM krátká. Jasné jsou akutní stavy. Při záchvatu mozkové mrtvice si nikdo nebude vařit bylinkový čaj. Ani otevřenou zlomeninu si nevyléčíme studeným obkladem. Také při současné explozi autoimunitních chorob nebo nádorových onemocnění je možné prostředky TEM použít spíše jako podpůrné terapie a lze jimi účinně zmírnit vedlejší účinky agresivních léků. Kupříkladu okřehkové víno podle středověké receptury bylo určeno pro léčení otrav. A i dnes velmi účinně pomáhá vyplavit chemikálie z těla.

Související…

Pohledem čínské tradiční medicíny: Nemoc jako nerovnováha mezi jin a jang
Věra Keilová

Můžete uvést několik praktických rad, tedy po čem sáhnout, když mě například bolí hlava či v krku?

TEM nám pomáhá všude tam, kam ji sami pustíme. Jejím základem je pochopení. Naše tělo je zkrátka naše. Jeho vzkazům budeme nejlépe rozumět my a můžeme se naučit na něj reagovat. Pokud si vezmeme jako příklad byliny, víme, že člověku stačí dokonale poznat dvanáct druhů léčivých rostlin, aby je dokázal aplikovat ve správné formě a ve správnou chvíli. Pokud jste stoupencem TEM, neptáte se, jestli je tymián vhodný při nachlazení. Zeptáte se: „Jak mám užívat tymián při nachlazení v tuto chvíli právě já? Studený, nebo teplý? Obklad, tinktura, zábal, čaj nebo koupel?“
Již samotné porozumění principům TEM přináší úlevu, protože nás učí činit nápravné kroky.

Jaké produkty k řešení potíží nejčastěji používáte? 

V TEM sázíme na osvědčené produkty s bohatou historií, které prošly staletími a dodnes si zachovávají svůj účinek. Mezi nejvyhledávanější patří bylinná vína podle receptur sv. Hildegardy z Bingenu, vyráběná v historické lékárně v rakouském Mariazell. Tato vína, za která vděčíme středověké abatyši a léčitelce, která je považována za „první evropskou psychosomatičku“, cílí na specifické potíže od respiračních onemocnění a trávicích problémů až po psychickou nepohodu.

Svou prastarou detoxikační sílu prokazuje i rašelina, „pravěká“ substance, kterou v TEM používáme v jedlé, pitné i koupelové formě. Rašelina, bohatá na vzácné minerály a organické látky, podporuje imunitu, hormonální systém a regeneraci organismu. Naše čaje, bylinné koupele a oleje vyvinul uznávaný bylinkář Bohumil Jukl na míru jednotlivým živlům. Posilují celkové zdraví a harmonizují živlovou konstituci. Velkou radost nám dělá i spolupráce s lokálními pěstiteli bylin, kteří dodávají kvalitní suroviny pro výrobu našich produktů.

foto: Se svolením Pavly Vackové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...