fbpx

Křečovým žilám se nedá uniknout, v léčbě je ale možné téměř vše. A bezbolestně 1 fotografie
Předoperační vyšetření. Zdroj foto: Se svolením Oty Schütze

S žilním chirurgem Otou Schützem o tom, jak křečové žíly vznikají, jak je lze léčit a zda souvisejí i se vznikem celulitidy

Zveřejněno: 16. 2. 2024

 Ve vtipu, tzv. kameňáku, se baví dva muži. „Víš, proč muži nemají celulitidu a křečové žíly?“ ptá se jeden druhého. Záhy si sám odpoví a vlastnímu vtipu se hlasitě zasměje. Ano, hezké to není, v tom má pravdu, a bohužel i v tom, že mužů se obě kosmetické záležitosti až na výjimky netýkají. Proč jimi trpí převážně ženy, co je způsobuje, a dá se jejich vzniku předcházet? I o tom jsme si povídali se žilním chirurgem Otou Schützem.

„Jediným radikálním řešením léčby křečových žil neboli varixů byla před rokem 1989 klasická operace, popsaná již v roce 1905. Po ní následovala relativně dlouhá hospitalizace a rekonvalescence. Později jako jediná alternativa k této invazivní metodě léčby přibyla sklerotizace, která je založená na uměle vytvořeném zánětu křečové žíly, jenž vznikne za pomoci injekce speciální látky do vnitřku žíly. Tím dojde k uzavření a následně vstřebání postižené žíly,“ popisuje Ota Schütz, který v roce 1994 založil nejprve Kliniku jednodenní chirurgie a později Žilní kliniku se sídlem na pražských Vinohradech.

„Dnes víme, že v léčbě křečových žil je bez nadsázky možné téměř vše. Problém léčíme v celém rozsahu choroby – od největších varixů po ty nejmenší, samozřejmě s ohledem na zdravotní stav pacienta,“ vysvětluje doktor Schütz s tím, že vyšetření jsou bezbolestná a bát se pacienti nemusí ani radikálního řešení, jímž je operace. „Rád bych zdůraznil, že léčba jakýmikoli léky problém varixů nevyřeší. Operaci se vyhnout nelze,“ dodává ještě.

Co vás vedlo k založení jednodenní chirurgie?

Ambulantní léčbou v systému Kliniky jednodenní chirurgie jsme pacientům chtěli nabídnout zkrácení doby, kdy jsou nuceni pobývat v nemocnici, tzn. bez pracovní neschopnosti. Léčbu křečových žil v rámci jednodenní chirurgie jsme v České republice zavedli jako první. Nabídli jsme navíc kvalitní a přesné vyšetření pomocí duplexního ultrazvuku – s černobílým a později barevným skenováním. Metodu CHIVA, založenou na ultrazvukovém vyšetření, jsme zavedli v roce 1994. Postupně jsme pak přinášeli další novinky jak v oblasti diagnostiky, tak v léčbě.

Jaké jsou příčiny vzniku varixů, a lze jim předejít?

Za vznik křečových žil může z devadesáti procent dědičnost. V případě, že v přímém příbuzenstvu křečové žíly nejsou, je velmi pravděpodobné, že se u potomků rovněž neobjeví. Pokud se naopak vyskytly u rodičů, sourozenců či prarodičů, je jejich výskyt u další generace spíše otázkou času. V těchto případech je vhodné preventivní vyšetření. To odhalí počínající křečové žíly nebo atypie, které mohou vést k jejich vzniku. Zde doporučujeme preventivní vyšetření ve specializovaném zařízení, kde odborníci rozhodnou buď o konzervativním postupu s léčbou venofarmaky a nošením zdravotních elastických punčoch II. kompresní třídy, nebo postup radikální – operaci, z níž díky současným možnostem není třeba mít obavy.

Dnes víme, že v léčbě křečových žil je bez nadsázky možné téměř vše. Problém léčíme v celém rozsahu choroby – od největších varixů po ty nejmenší, samozřejmě s ohledem na zdravotní stav pacienta.

Jde o zdravotní, nebo jen estetický problém?

Jde o kombinaci obojího. Že to není nic hezkého, o tom není pochyb. Do jaké míry to pacient vnímá negativně, záleží na úhlu jeho pohledu. Ale ani po zdravotní stránce nejde o banální záležitost. Záleží na rozsahu onemocnění a míře jeho zanedbanosti. Úměrně s tím lze počítat se zdravotními komplikacemi, které zhoršují negativní kosmetický efekt. Křečové žíly je tedy třeba vnímat jako zdravotní problém, nikoli banální záležitost. Řešení se nevyplácí odkládat.

Zákrok nebolí?

Vyšetřovací metody jsou nebolestivé a neinvazivní, tedy nekrvavé a je možno je kdykoli opakovat. Radikální metody – operace, které k léčbě křečových žil používáme, jsou v současné době to nejlepší, co je možné nabídnout. Vycházejí z ultrazvukového vyšetření a jsou k organismu nejšetrnější. Klasické operace ani klasickou narkózu neprovádíme.

Jakou finanční částku pacient za takové zákroky zaplatí?

Ceny operací laserů či sklerotizací se odvíjejí od výsledku klinického a ultrazvukového vyšetření rozsahu a zanedbanosti křečových žil. Jak o způsobu léčby, tak i o cenách jednotlivých výkonů konkrétně je pacient informován již během první konzultace. Ceny sklerotizací vyjdou do 3 000 Kč. Klasické operace neprovádíme. Ceny operací jsou od 17 000 do 35 000 Kč.

Jak byste laikům přiblížil, co jsou venofarmaka a proč je předepisujete?

Venofarmaka jsou léky na žíly, které předepisujeme pouze v nutných případech bolestí a zánětů. V žádném případě ne jako na běžícím pásu stylem, že kdo má křečové žíly, musí celoživotně užívat drahé léky často bez znatelného efektu. Daleko výhodnější je pacienta vyšetřit, a pokud se potvrdí, že má křečové žíly, doporučíme jejich definitivní vyřešení operací. Léky křečové žíly nevyléčí. Operaci se pacient stejně nakonec nevyhne.

Jak se za těch třicet let, co se léčbě varixů věnujete, posunula vyšetřovací technika?

Současná vyšetřovací technika toho umí opravdu hodně, ale až díky zkušenostem lékařů přináší pacientům možnosti dříve nepředstavitelné a také nerealizovatelné. Ultrazvukovým vyšetřením cév dolních končetin lze přesně detekovat anatomické a funkční odlišnosti a s milimetrovou přesností určit, kde je potřeba operovat.

Je v oblasti léčby křečových žil ještě prostor pro další vývoj?

Prostor jistě stále je. Zlepšují se jak diagnostické metody, tak ultrazvukové i léčebné přístroje a nástroje. Definovány jsou jak doporučené, tak závazné léčebné postupy.

Až osmdesát procent pacientů s křečovými žilami trpí rovněž celulitidou. Její hlavní příčina spočívá v tom, že se zmenšuje a vytrácí vaskulární (cévní) povrchová vrstva v podkoží. Tuto cévní podkožní vrstvu se snažíme speciálními masážemi obnovit.

Radíte se o postupu s pacientem, nebo je rozhodnutí čistě na lékařích?

Ideální postup je projít s pacientem během vyšetření zdravotní stav cévní soustavy a nechat na něm rozhodnutí, zda křečové žíly ponechat, či vyléčit. Ve druhém případě pak probereme možné metody řešení, navrhneme nejlepší způsoby a pacienta pádnými argumenty přesvědčíme, že výběr metody a způsob léčby je lepší nechat na zkušeném lékaři.

Každý se může rozhodnout, zda se bude léčit podle doporučení lékaře znalého problematiky, nebo zvolí samoléčbu na podkladě doporučení známých či klamavé reklamy. Musím zdůraznit, že velmi záleží již na první operaci. Proto je vhodné najít si zařízení, které má s léčbou křečových žil zkušenosti. Zda si pacient dal záležet na výběru zdravotnického zařízení, se ukáže záhy dle výsledku léčby. Nejvhodnější je nechat si doporučit specialistou nejlepší možné řešení.

Podceňují pacienti stále ještě prevenci?

Povědomí populace o diagnóze varixů se zvyšuje. Pacienti dnes sami vyžadují péči, o které se dozvěděli od těch, co již operaci absolvovali. S osvětou významně pomáhají i média, která pacienty nabádají, aby vyhledali nejmodernější zdravotní péči. Přesto je stále ještě dost těch, kteří onemocnění podceňují. Do ordinace pak přicházejí s komplikacemi, zanedbanými a rozsáhlými křečovými žilami, jež vyžadují specifický přístup, přičemž řešení je složitější a výsledek může být slabší.

Na klinice se věnujete i léčbě celulitidy. Co má tato choroba společného se vznikem křečových žil? A je možné léčit obojí současně?

Terapií celulitidy se zabýváme od roku 1998. Používáme k tomu speciální lékařský přístroj LPG s tím, že výsledky léčby při přístrojovém odstraňování celulitidy mají objektivní viditelné výsledky. Společného mají obě postižení hodně. Až osmdesát procent pacientů s křečovými žilami trpí rovněž celulitidou. Její hlavní příčina spočívá v tom, že se zmenšuje a vytrácí vaskulární (cévní) povrchová vrstva v podkoží. Tuto cévní podkožní vrstvu se snažíme speciálními masážemi obnovit. Prvně léčíme křečové žíly a následně se můžeme věnovat dalšímu kosmetickému problému, kterým celulitida bezesporu je.

Související…

Začíná éra precizní onkologie, říká profesor Luboš Petruželka
Kateřina Hájková

foto: Se svolením Oty Schütze, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...