fbpx

Skotové v kiltech, tklivé dudy, whisky, skotská kuchyně, počasí, příroda i tajemná historie… Jen pouhý výčet toho, co drsná země nabízí. Nalaďte se na ty „nejskotštější“ zážitky, které pro vás vybrali průvodci CK Radynacestu.cz

Zveřejněno: 22. 3. 2022

1. Proslulá whisky

Živou vodu, skotskou whisky, by měl ochutnat každý, kdo si vybere zájezd do Skotska. Historie její výroby sahá až do 15. století. Dnes jsou palírny napříč celým Skotskem a ochutnat můžete i zvláštní sladové whisky s aroma rašelinového kouře či s medovým nádechem. V Edinburghu pak najdete muzeum whisky.

m 1 muzeum whisky edinburgh

zdroj: radynacestu.cz


2. Skotská kuchyně

Hříchem by bylo neochutnat skotskou kuchyni, hlavní zdroj energie v chmurném počasí. Legendami jsou uzený losos, ústřice či fish & chips. Mezi nejoblíbenější jídlo ve Skotsku patří steak na houbové omáčce s vínem nebo pečený tetřev s chlebovou omáčkou. A téměř povinností je národní jídlo – haggis (směs vnitřností vařená v ovčím žaludku). 

2 skotska kuchyne haggis

zdroj: radynacestu.cz


3. Velkolepé hrady

Hrady, které už něco pamatují, jsou další nutnou zastávkou. Edinburský hrad, tyčící se na skále nad městem, ukrývá legendami opředený Kámen osudu i skotské korunovační klenoty. Za návštěvu stojí i palác Scone, kde byli korunováni skotští králové, hrad Stirling nebo Eilean Donan Castle, nejfotografovanější hrad Skotska.

m 3 edinbursky hrad

zdroj: radynacestu.cz


4. Drsná i jemná příroda

Jezera, hory, bažiny, řeky, lesy… To vše má! Vzorkem je národní park Loch Lomond & Trossachs National Park, který nabízí turistům příjemné procházky kolem největšího jezera ve Skotsku. Nejvíc fotografů se však sjíždí do Glen Coe, údolí, které je obehnáno skalami, a na nejvyšší horu Velké Británie Ben Nevis. A chybu neuděláte ani návštěvou Loch Ness. Tajuplné jezero má až 300 metrů do hloubky a svou slávu získalo i díky typicky temné barvě, za kterou může právě jeho hloubka. 

m 4 skotska priroda

zdroj: radynacestu.cz


5. Nejznámější festival

Je doménou města Edinburghu. Kulturní událost, na kterou se všichni těší, město doslova pohltí. Najít volné místo v restauraci či ubytování vyžaduje dávku trpělivosti. O to větší je pak požitek z toho, že jste tady. Zastoupena jsou všechna odvětví, od vizuálních projektů až po ty hudební. A chybět nesmí tklivé dudy, které tady znějí ze všech stran! Naopak budete-li chtít na chvíli davům uniknout, usedněte v kavárně Elephant House a dejte si něco dobrého tak, jako to dělávala J. K. Rowlingová, když právě tady psala první řádky knihy Harry Potter a kámen mudrců…

m 5 edinburgh kavarna elephant house

zdroj: radynacestu.cz


Související…

Co ve světě ještě zažít, než vám dojde dech
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...