fbpx

Aneb 33 cestovatelských záležitostí, které musíte proměnit ve vzpomínky

Zveřejněno: 24. 2. 2022

Třiatřicet zážitků ze světa a každý jiný. V jednom kapka exotiky, druhý vás zavede do dějin a další bude kouzlit na talíři. Experti z CK Radynacestu.cz vybrali zážitky, které si zapsali na bucket list, seznam cestovatelských přání, a postupně si je plní. Pozor, opisovat povoleno! Jdeme do toho? Je čas začít odškrtávat.

1. Vylézt na Machu Picchu v Peru

Zdolat čtyřsetmetrový „Starý vrch“, často zahalený v mlze, a ocitnout se u incké citadely v Peru. To není nový jazykolam, ale 6 tisíc let stará záležitost, která na vás čeká dodnes.

2. Spatřit polární záři na Islandu

Cestujte za aurorou a zachyťte její světélkování jak okem, tak objektivem. A přece budete mít úplně jiný snímek než tisíce lidí před vámi. Tahle nebeská podívaná na Islandu bude vždy nová.

3. Putovat skotskou vysočinou

Dejte si do uší tesklivé dudy a vyrazte se potulovat mezi hory doly. V jeden moment splynete s okolím, drsným i něžným, jako je Skotsko samotné, a právě o tuhle jedinečnou chvíli jde.

4. Pohledem tonout v Bajkalu na Sibiři

Mrazivá krása nejhlubšího jezera světa je strhující. Když si navíc uvědomíte, že tu bylo už 30 milionů let před vámi… Ach! Kolik asi pohledů se v jeho hladině odráželo? Váš ještě ne?

5. Být u zvedání mostu v Petrohradu

Bujará oslava večer co večer, hudba a zpěv, radost přihlížejících a tekoucí šampaňské nad tokem Něvy, na níž se právě zvedá široký most. U toho musíte být. Alespoň jednou poznat Petrohrad...

6. Nechat se strhnout Niagarskými vodopády

Na břehu Niagary stojí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná… Taky jste ji zpívali jako děti? Teď si, nejlépe u Podkovy, největšího ze tří vodopádů, můžete zavzpomínat na první lásky i vy.

7. Přespat v poušti v Jordánsku

Strávit noc v poušti… Nezní to jako z příběhů Tisíce a jedné noci? Námět bychom tam jistě hledat mohli, skutečná noc pod hvězdami jordánské pouště Wádí Rum je ještě o mnoho krásnější.

ttnazvu 1

zdroj: radynacestu.cz

8. Popíjet čaj na střeše doubledeckeru v Londýně

Dámská jízda s partou kamarádek nebo třeba se sestrou. Odpolední siesta po anglicku – čaj s mlékem a vaše starosti v kostce cukru, co v něm na palubě tradičního červeného busu rozpustíte…

9. Užít si safari z džípu na Srí Lance

Jako lovec s dalekohledem a foťákem nebo jen zvídavýma očima sledovat z korby džípu, kde se co šustne. V přírodě Srí Lanky budete úspěšným lovcem neopakovatelných momentů.

10. Zamilovat se do levandule v Provence

Všechny odstíny fialové, malebný klášter v zahradách, plus omamná vůně levandule rovná se Provence. Rovnice o třech neznámých, dokud si ji ale sami nespočítáte… a bezhlavě se zamilujete!

provence

zdroj: radynacestu.cz

11. Ochutnat sicilskou kuchyni

Sicílie je gastronomickým zážitkem! Žádané jsou smažené pouliční dobroty, těstoviny na tisíc způsobů, čerstvé ryby a mořské plody. Světlo světa tu poprvé spatřila i hvězda hvězd – klasická zmrzlina.

12. Vykoupat se v tyrkysovém moři na Maledivách

Zaplavejte si v průzračné vodě azurového moře Malediv, do kterého vystupují typická dřevěná mola s luxusními chýšemi, a obohaťte si den jeho bohatým dnem – plným barevných rybek a korálů…

13. Mít lepší vyhlídky v Guatemale

Rozšiřte si obzory, objevte si pro sebe zemi protkanou mayskou kulturou a vonící po silné kávě, Guatemalu. Místo, kde nechybí nic – džungle, hory, vyhaslé sopky, savany i nejkrásnější jezero světa.

14. Utratit dolar v New Yorku

Prostě shopping, jak se na americkou metropoli patří. Vyhoďte si z kopýtka! Outlety, butiky, sekáče, trhy, zapadlé krámky… K tomu obrovský výběr, originální značky a často za polovinu ceny.

new york

zdroj: radynacestu.cz

15. Ztratit se v Benátkách a najít cestu do Říma

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, a ztratit se v Benátkách je to nejlepší, co vás může potkat. Tak tomu pojďte naproti! Není většího luxusu, než mít čas se zatoulat v uličkách.

16. Na lososa do Norska

Je libo smaženého, uzeného, marinovaného? V Norsku vám nachystají svůj rybí symbol na sto způsobů. Objednejte si gravlaks a pochutnáte si na místní lososí specialitě s marinádou z kopru, soli a brandy!

17. Potkat delfíny a velryby na Madeiře

Vydejte se lodí na Porto Santo a počítejte, kolik veselých delfínů a líných velryb vaši plavbu doprovází. Odměňte je potleskem a sami si zalenošte na zlatém písku zlatého ostrova…

18. Dobýt námořní pevnost v Helsinkách

Vyloďte se na ostrovech, které kdysi spravovala armáda, a prozkoumejte někdejší bunkry nebo zapomenutou ponorku. A místní kavárny? Ty vám dají odpovědi na mnohé vaše otázky. Vzhůru do Helsinek!

19. Skamarádit se s opicí na Zanzibaru

Projděte se pralesním parkem a potkejte guerézy a kočkodany, jak si užívají život. Opičte se po nich a dopřejte si nevšední zážitek ze Zanzibaru. Třeba šnorchlování, návštěvu farem s kořením nebo ostrov želv.

20. Udělat si piknik pod Eiffelovkou

Nikam se nehoňte, rozložte si deku a dejte si čerstvý croissant a kafe z nedaleké kavárny. Užívejte si Paříž plnými doušky s výhledem na ocelovou královnu a atmosférou, jakou zažívají místní.

21. Navštívit anglický venkov

Strohý, důstojný, elegantní a asymetrický je každý jeden cihlový domek ve vsi, která má styl a dobového ducha. Vaše návštěva anglického venkova bude možná první, ale rozhodně ne poslední.

22. Svézt se žlutou tramvají v Lisabonu

Naskočte do kanárkově žluté tramvaje č. 28 a poznejte Lisabon takový, jaký je. Jedna jízda. Jedna trasa. Nikdy nezapomenete.

23. Sledovat domorodé rybáře na Srí Lance

Pálí vás dobré bydlo? Zkuste si bidlo. Rybáři na Srí Lance na něm tráví dlouhé hodiny a čekají na svůj úlovek. Myšlenky i horká chodidla jim občas zchladí mořské vlny…

24. Zahlédnout válečnou minulost v Normandii

Dlouhá písečná pláž, posetá zbytky betonových kesonů, hrází a lodí, vás vrátí do minulosti. Počkejte si a při odlivu si dojděte pro fotku až k jednomu ze symbolů Normandie.

normandie

zdroj: radynacestu.cz

25. Prozkoumat sicilské vnitrozemí

Musíte do kopce. Provázet vás bude výhled na Etnu a odměna? Kaka vína na vrcholu a zbytek zážitků přijde večer. Hudba a ostrované honosně odění a korzující mezi románskými stavbami. Nevěříte? Přesvědčte se na Sicílii...

26. Vychutnat si Itálii v šálku horké kávy

Káva je něco, bez čeho si Italové nedokážou představit svůj den. Usrkávat kávu a zakousnout k ní něco sladkého… To je dolce vita (sladký život)! Dělejte to tak, jak to umí místní… v Itálii.

27. Chtít vrátit čas ve starém hrabství v Edinburghu

Prastarý hrad na skále, kámen osudu, královská cesta, skotské korunovační klenoty. Nechte památky vyprávět, jak to bylo dřív, a ponořte se do skotských příběhů v Edinburghu.

28. Alentejským vínem si připít na život v Portugalsku

Nalijte si temného vína ze starého slavného vinařství. Najděte jiskru zapadajícího slunce, přivoňte, nechte na jazyku. Vychutnejte bohatství Portugalska, které nabízí Alentejo – ráj za řekou Tejo.

29. Pozorovat papuchalky na Ostrovech západních mužů na Islandu

Prchněte na nejmladší ostrovy světa – souostroví Vestmannayers, jako kdysi pět mužů z otroctví. Sídlí tu roztomilí ptáci s oranžovými zobáky a zvou vás na svůj výjimečný koncert.

30. Vidět modrobíle v Sidi Bou Said v Tunisku

Vydejte se dlážděnými ulicemi mezi modrobílými domy tuniského Sidi Bou Said po stopách nezkrotné Angeliky, která tudy došla až k sultánovi. Vy zakotvěte v přístavišti na kávu. Chybu tím v žádném případě neuděláte.

tunisko zazitek

zdroj: radynacestu.cz

31. Přejít most mezi světadíly v Istanbulu

Navštivte dva kontinenty najednou! Jde to v jediném městě na světě, a to v tureckém Istanbulu. Přejděte most z Evropy do Asie a zase zpátky a hledejte rozdíly.

32. Zanechat stopy v saharském písku v Maroku

Stopy pneumatik! Zažijte adrenalinovou jízdu džípem v největší poušti světa v Maroku. Budete pískem zavátí, rozesmátí a neskonale šťastní! Příliv adrenalinu by se na tachometru rovnal maximálce.

33. Sledovat při práci zanzibarského řezbáře

Postůjte a dívejte se, jak hbitě si počínají jeho prsty na rukou i nohou, když vydlabává divokou masku… Kupte ji a přivezte si kousek Zanzibaru domů.

Související…

Top 3 destinace pro aktivní cestovatele a co v nich podniknout
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...