fbpx

Dámy, cestujte dvakrát ročně. Budete spokojenější a kreativnější. Kam v létě vyrazit? Dalších 5 fotografií v galerii
Zdroj: shutterstock.com

Věděli jste, že ženy, které cestují dvakrát ročně, vykazují až o třicet procent nižší riziko náhlých srdečních onemocnění než ženy, které cestují jednou za pět let? Podle Globální komise pro stárnutí se sídlem v Atlantě se ženy, které pravidelně cestují se svými kamarádkami, těší vyšší životní úrovni, psychické odolnosti a spokojenosti samy se sebou

Zveřejněno: 14. 3. 2022

Studie univerzity v Massachusetts navíc ukazuje, že ženy, které cestují s dětmi nebo se svým partnerem, si na dovolené neodpočinou tak jako ženy, které cestují s kamarádkami nebo kolegyněmi.

Po dvou letech ztíženého cestování kvůli covidové situaci se otevírají destinace, které turisty dlouhé měsíce nepřijímaly, nebo byl vstup na jejich území ztížen. A právě tyto destinace patří dle statistiky CK Radynacestu mezi nejoblíbenější hlavně mezi pracovně vytíženými ženami nebo ženami, které si zvykly jezdit odpočinout, poznat nové země či se vrátit tam, kde to milují.

Můžete se procházet vykřičenými ulicemi, můžete navštívit bezpočet typických amsterdamských putyk, nebo vyrazit na projížďku po romantických kanálech křižujících město.

Poznejte destinace, kde si můžete užít dámskou jízdu, ať už ty tradiční, které zná a miluje snad každá žena, ale také netradiční cesty (nejen pro dámy) i novinky pro dobu postcovidovou.

1. Rozkvetlý Amsterdam 

Historie, kultura a umění, i to je velká součást Amsterdamu. I proto je tato vysoce žádaná metropole považována za již tradiční město vhodné k té pravé dámské jízdě. Je sto a jeden způsob, jak poznávat Amsterdam. Můžete se procházet vykřičenými ulicemi, můžete navštívit bezpočet typických amsterdamských putyk, nebo vyrazit na projížďku po romantických kanálech křižujících město.

m vondelpark amsterdam

Vy a Vaše kamarádky jste ale dámy a přesně tak budete také tuto metropoli poznávat. Holanďanky si kupují čerstvé řezané květiny na hausbótech, tráví odpoledne v kavárnách a večery vazbou květin. A chcete-li si připadat alespoň na chvíli jako pravá Holanďanka, musíte si vyzkoušet projet Vondelpark na městském kole a třeba uspořádat piknik.

2. Stylový Londýn 

Smutný, šedivý, uplakaný Londýn? Kdeže! Odložte deštníky, vydejte se prozkoumat Londýn v létě a užít si všechny jeho krásy. Probuďte své smysly – hlavně ty chuťové a čichové. Londýn, to je tradičně čaj, Buckingham a plavba po Temži – ta pravá dámská jízda může začít!

Londýňanky chodí na Borough Market pro všechno jídlo světa, ale hlavně pro kávu a čaj, ovoce a zeleninu nebo koření. Právě zde je nejlepší se s vašimi přítelkyněmi rozhodnout, co ochutnat a co si odvézt domů, případně jakého umělce obdivovat. A že jich tu je!

Chcete-li mít Londýn jako na dlani, není nic lepšího než London gin s kamarádkami a vyhlídka z vnitřní zahrady Sky Garden na celé centrum starého města. A pokud vám výšky nic neříkají, můžete si užít čaj i dortík zcela netradičně – na palubě doubledeckeru. Nebo byste raději barbecue na člunu? A co takhle zakončit večer nesmrtelným muzikálem Mamma mia?

3. Cherry a flamenco v Cádizu 

Byla jste již v celé Evropě, máte prozkoumané všechny evropské metropole a říkáte si, že už pomalu není kam jezdit a co poznávat? Prošla jste Barcelonu i Madrid a myslíte si, že Španělsko už znáte? Nechte se vtáhnout do atmosféry jižního Španělska a navštivte s přítelkyněmi Cádiz.

m cadiz thpanilsko 1

Španělsko je tradičně odpočinková destinace a i naše dámská jízda tomu bude odpovídat – hlavní je nabrat sílu, bronz a nové zážitky. Nasaďte si plážový klobouk, oblečte rozevláté červené šaty a vydejte se poznávat kulturu a historii cádizských hradů, hradeb, katedrál i vinných sklípků. Vyzkoušejte tradiční jižanskou sangrii i cherry, vykoupejte se v Atlantiku, projděte se v malebných ulicích města se všemi jeho zákoutími, pouličními stánky s jídlem, umělci. A kdyby vám byl Cádiz malý, můžete se vydat do blízké Sevilly a prohlédnout si katedrálu, královský palác, nebo třeba hrobku Kryštofa Kolumba.

4. Netradiční Španělsko 

Tradiční destinace nejsou nic pro vás? Chcete zažít něco neotřelého, nového a vzrušujícího? Vydejte se spolu s vašimi kamarádkami na dámskou jízdu po severním Španělsku

Netradiční gastronomický zážitek vám přinese večerní procházka čtvrtí Santa Ana, kde i tradiční španělské víno chutná jinak – vyzkoušejte sangrii, tapas nebo pinchos, jelikož ve Španělsku je nutné užívat všeho plnými doušky. Nechte se opájet omamnou atmosférou v některé z místních restaurací, kaváren či hospůdek a užijte si volna a odpočinku v kruhu kamarádek. Pokud zatoužíte po umění nebo kultuře, můžete navštívit místní muzea (nejen) umění, historické stavby, paláce i katedrály. Samozřejmě se nesmíte zapomenout alespoň jednou vykoupat v Biskajském zálivu nebo se projít po plážích v San Sebastián či obdivovat různorodost Bilbaa.

bez nazvu 1

5. Horké Palermo

Božská a nedostižná Itálie nemůže na našem seznamu míst pro perfektní dámskou jízdu chybět, ačkoliv dnes trochu netradičně. Daleko jsou Benátky, Řím i Neapol, sbalte se na cesty, obvolejte kamarádky a vyrazte společně do sicilského Palerma

Sicílie nabízí nepřeberné množství možností, co zde navštívit, ochutnat, vidět a projít. Úzké uličky Palerma střídají široké bulváry a je to jedno z mála míst v Evropě, kde můžete cítit starobylý vliv antiky s prvky orientu Blízkého východu.

m stromboli palermo

Navštivte Liparské ostrovy, sopku Stromboli, odpočívejte na nádherných plážích a  vykoupejte se v termálních pramenech, můžete se toulat uličkami s mafiánským nádechem v místech, kde se točil film Kmotr. A jaká by to byla návštěva Sicílie bez ochutnávky proslulé sicilské kuchyně? Pro dámy je připraven i program s italským kuchařem, který vás naučí pravé italské triky, a vyrobíte si i vlastní domácí těstoviny. Samozřejmě se počítá také s návštěvou vinného sklípku, kde se stáčí pravé italské víno, které prostě musíte vyzkoušet 

Související…

Osm tipů na cestování po Česku pro milovníky přírody
Komerční článek

foto: Shutterstock, archiv Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...