fbpx

Kanada: Drsná země znovu otevřela brány cestovatelům 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Odložit své plány na cestu do Kanady, museli cestovatelé, kteří si dovolenou tam vysnili, ne o měsíce, ale téměř o celé dva roky. Teď jsou hranice opět otevřené a lákají na drsnou přírodu, monumentální stavby i tepající města. Co jste možná o Kanadě nevěděli a kde začít? Tady jsou naše tipy

Zveřejněno: 15. 1. 2022

Na zámeckou kávu do Quebecu

Historické centrum města Québec je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Při procházce místem s nezaměnitelným francouzským šarmem uvidíte zdejší Citadelu včetně domu kanadského guvernéra. Z pevnosti se zároveň pokocháte vyhlídkami na řeku sv. Vavřince pod sebou. Citadela je obklopena rozlehlým parkem Champs-de-Bataille, ve kterém se odehrála osudová bitva mezi britskými a francouzskými oddíly. Ve Starém Městě se pak potkáte s další architektonickou kráskou – katedrálou Notre-Dame-de-Québec, nejstarší severoamerickou katedrálou na sever od Mexika.

Když slyšíte o různých laskominách, správně vám vyhládne na pořádnou porci kanadské speciality poutine.

“Můj osobní tip je ikonický hotel Frontenac, kterým vás provedou dobově oblečení a velmi zábavní místní průvodci. Když slyšíte o různých laskominách, správně vám vyhládne na pořádnou porci kanadské speciality poutine, kterou můžete dostat v hospůdce přímo naproti hotelu,” nabádá průvodkyně CK Radynacestu.cz Hana Suchánková.

Indiánská vesnice a javorový sirup

Jediná dosud existující vesnice Huronů Wendake stojí nedaleko města Quebec a nic v jejím okolí nenasvědčuje tomu, že za bránou najdete úplně jiný svět. S místním průvodcem tady poodhalíte realitu indiánského života. Nečekejte však jedno barevné teepee vedle druhého. Ta jsou totiž typická pro jiný kmen, pro Siuxy. Huroni žili ve velkých hangárech až pro 40 lidí, kde každá rodina měla svou kóji.

Do atmosféry Kanady 19. století se pak můžete vrátit také návštěvou ostrova Ile d’Orléans. Místo s bukolickým charakterem je naplněno nevšedním klidem a vůní javorového sirupu. Právě ten je jednou ze surovin, která se tu vedle moštů, ciderů a vína vyrábí. Každá farma tady má pochopitelně svůj vlastní obchůdek, kde jejich s láskou vypěstované a zpracované produkty nakoupíte.

K vodopádům zážitků

Kanadská města jsou přehlídkou architektonických dovedností. Montreál se chlubí přístavní čtvrtí, bazilikou Notre Dame i nejstarší kanadskou budovou – Starým seminářem sulpiciánů. Toronto vás uchvátí pohledem na Královskou kanadskou banku, na které se nešetřilo zlatem, kostelem Nejsvětější trojice, ale i náměstím Nathan Philips. Poobědvat můžete na zdejší ikonické CN Tower a den zakončit procházkou po nejdelší ulici Severní Ameriky Yong Street.

Dáváte-li ovšem přednost přírodě, Kanada je skvělá volba. Niagarské vodopády, které chrlí masu vody na hranici Kanady a USA jsou turistickým cílem, který vás nezklame. “Dobře uděláte, vydáte-li se také k vodopádům Chutes Montmorency. Ty jsou dokonce o třicet metrů vyšší než Niagarské vodopády a ústí do řeky sv. Vavřince,” přidává svůj tip průvodkyně Hana Suchánková, která se do Kanady mohla se skupinou cestovatelů vydat po více než dvouleté pauze.

Související…

Čtyři top exotické destinace pro rok 2022
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...