fbpx

Každé místo má svou vůni. Jistě se vám už stalo, že jste třeba při nasátí sladké vůně hřebíčku myšlenkou zavítali na vánoční večírek. Voní vám cestování? Zkuste si jej spojit s příjemnou vzpomínkou. Je čas plánovat! Máme pro vás tři tipy na místa, kde na vás dýchne jaro tím nejsmyslnějším způsobem

Zveřejněno: 19. 1. 2022

1. Festival na Madeiře

Ostrov Madeira je v každém ročním období přírodním unikátem. Díky srážkám, které jsou vysokými horami zadržovány a zavlažovacími kanály – tzv. levádami – rozehnány po zbytku území, se může ostrov pyšnit pestrobarevnou škálou tisíce druhů rostlin po celý rok.

Nejatraktivnějším obdobím pro návštěvu ostrova je týden okolo světoznámého festivalu květin. Čím je tak výjimečný?

„Madeira je součástí Makaronesie, což jsou sopečné ostrovy rozeseté v Atlantickém oceánu. Je tady největší výskyt endemických rostlin v Evropě. V dobách osídlování Madeiry sem navíc Portugalci dováželi exotické rostliny z různých svých kolonií ve světě. Taktéž Angličané, většinou obchodníci s vínem, kteří si z ostrova chtěli udělat doslova ráj na zemi, se předháněli v tom, kdo bude mít exotičtější zahradu. Díky místnímu klimatu se tu daří snad i té nejurputnější rostlince a věřím, že by tu snad i strom vyrostl z kousku kůry,“ říká Petra Bujoková, průvodkyně CK Radynacestu.

Nejatraktivnějším obdobím pro návštěvu ostrova je podle ní týden okolo světoznámého festivalu květin. Čím je tak výjimečný? „V období jara probíhají v každé vesnici přípravy na největší slavnost v roce – květinové slavnosti. Ženy šijí květinové obleky, děti ve školách nacvičují program do průvodu a muži staví alegorické vozy,“ popisuje Petra, jak celý ostrov žije velkolepou událostí. V neděli 8. května, na kterou v roce 2022 karneval vychází, turisté vytvoří dvoukilometrový špalír a hlavním městem Funchalem se rozezní hudba. V pestrobarevném průvodu pak snad každá zdejší vesnice předvede to, na co se měsíce připravovala.

Madeira vás ale uchvátí svou květinovou záplavou i mimo festival. Možná poprvé v životě tady spatříte stromové konvalinky, borůvky nebo orchideje a projdete se i bájným vavřínovým lesem.

2. Korzo v Holandsku

Záplavu rozkvetlých květin můžete obdivovat v tzv. zahradě Evropy Keukenhofu. Projdete se mezi barevnými záhony, skleníky a vodními plochami a určitě i nakoupíte nespočet zajímavých cibulek jako suvenýr domů. „Sedm milionů kusů jarních cibulek – tulipánů, narcisů, krokusů či hyacintů – tu letos bude návštěvníky těšit od 24. března do 24. května,“ radí specialistka CK Radynacestu.cz na zájezdy do Nizozemí Renata Němcová.

Přesně uprostřed, tedy 23. dubna 2022, bude ale výjimečný den. Právě ve zmíněné datum projíždí malebným holandským městečkem Lisse, u nějž zahrady Keukenhof vyrostly, a jeho typickými uličkami s malými domky průvod. Květinami nazdobené alegorické vozy mají různé tvary od zvířat, znamení zvěrokruhu až po výjevy z historie, ukázky tradic, známé osobnosti či světové památky.

A co bude tématem výsadby parku i průvodu samého letos? Nechte se překvapit! Květinové korzo, jak se slavnostní štrůdl nazývá, se tu koná vždy na přelomu dubna a května již od roku 1947. „Vznik zahrad Keukenhof se ostatně datuje do 15. století, kdy tady byla honitba a pěstovaly se bylinky pro vévodskou kuchyni Jakuby Bavorské. Podle toho také park dostal název: Keukenhof totiž v nizozemštině znamená ,kuchyňská zahrada‘,“ vysvětluje průvodkyně Barbora Klement Hůlková.

3. Zahrady v Istanbulu

Zatímco Madeiru a Nizozemí si s květinami spojí každý, Turecko mezi země, kam byste jeli za bujnou flórou, na první dobrou nepatří. V parku Emirgan přímo v Istanbulu se ovšem v dubnu koná Mezinárodní festival tulipánů. Jeden z největších veřejných parků ve městě nabídne kromě tulipánů, které jsou od poloviny dubna už v plném květu, také cypřiše či citronovníky.

Není žádnou náhodou, že Turci mají k tulipánům vřelý vztah. V současné době je známo zhruba 150 různých druhů tulipánů a na 2 000 odrůd. „Za jejich předka můžeme považovat divoký tulipán, který v přírodě dodnes volně roste na území dnešního Íránu. Tam jej také před několika staletími objevili turečtí sultáni,“ popisuje průvodkyně CK Radynacestu.cz Barbora Klement Hůlková.

Jejich nádheru si zprvu Turci chtěli nechat výlučně pro sebe, zakázali proto vývoz tulipánových cibulek ze země. „U sultánova dvora však v 16. století sloužil rakouský vyslanec Ogier Ghislein de Busbecq a ten i přes turecký zákaz poslal vůbec první tulipánovou cibulku do Evropy na dvůr rakouského císaře. O květině se přitom zmiňoval jako o tureckém klobouku otočeném vzhůru nohama – tulibanu. Název tulipán byl tedy na světě,“ vysvětluje průvodkyně.

Sultán Sulejman tulipány v zemi značně zpopularizoval a výlučné postavení tu mají i dnes. Nechal je pěstovat a množit ve velkém. I díky němu se dostaly na plátna slavných malířů, na ručně tkané koberce i do literatury. A v neposlední řadě zaplnily parky, které můžete zdarma navštívit během poznávání Istanbulu i vy.

Více květinových zájezdů najdete na www.radynacestu.cz/kvetiny.

Související…

Kanada: Drsná země znovu otevřela brány cestovatelům
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...