fbpx

Říkáte si, že Vánoce se slaví všude podobně? Možná vás překvapí, jak zajímavé a netradiční zvyky ostatní země mají

Zveřejněno: 26. 12. 2022

Co země, to jiné Vánoce, tradice i chutě. Kde si dávají dárky pod stromeček až na Nový rok? Kam se zajet podívat na ty nejkrásnější pohyblivé výlohy? A jaká vánoční dobrota se vám přikutálí do úst v Itálii?

1. Rozjařený Řím

Největším centrem předvánoční horečky v Římě je šarmantní barokní náměstí Piazza Navona. To je v adventní době poseté desítkami stánků s vánočními ozdobami, betlémy, šperky z muránského skla, svíčkami, vonnými esencemi, vánočním pečivem i svařeným vínem. Nečekejte ale, že tu od rána do večera budou vyhrávat vánoční koledy. V centru náměstí, vedle Berniniho Fontány čtyř řek, totiž každoročně stojí kolotoč a právě pouťová atmosféra je tou, která vás obklopí.

2. Galerie zábavy Paříž

S adventem jdou ruku v ruce kreativní výzdoby obchodních domů. V této disciplíně mezi sebou soupeří nejslavnější pařížské nákupní galerie Galeries Lafayette, Printemps Haussmann a BHV Marais. Nejenže je uvidíte nádherně nasvícené, ale ve výlohách budete mít možnost zahlédnout skutečná umělecká díla – interaktivní pohyblivé pohádkové krajiny i postavičky. „Abyste se vyhnuli davům, vydejte se na procházku noční Paříží, kdy už jsou obchody zavřené,“ radí Jitka Loučková, průvodkyně CK Radynacestu.cz.

3. Vykutálená Neapol

Malé smažené kuličky namáčené do medu, posypané barevnými cukrovými pecičkami a někdy i zamíchané s kandovaným ovocem – to jsou struffoli. Už na první pohled této tradiční neapolské vánoční pochoutce nejde odolat. Legend o jejich původu koluje hned několik. Podle jedné z nejrozšířenějších se do Neapole struffoli zakutálely od řeckých osadníků. V řečtině totiž „strongylos“ (στρογγυλός) znamená kulatý.

4. Silvestrovský Istanbul

Výzdoba Istanbulu připomíná naše Vánoce – vše je vyzdobeno světly, všude je otevřeno a především na Taksimském náměstí je spousta lidí. Všudypřítomný Santa Claus v Turecku ovšem nepředstavuje symbol Vánoc, ale Nového roku.

shutterstock 331426460

zdroj: radynacestu.cz


V rodinách najdete ozdobený stromeček stejně jako u nás, nemá však nic společného s Vánocemi, ale zdobí se na poslední noc v roce, kdy si pod ním lidé vyměňují dárky.

5. Originální Moskva

Nejtradičnějším chodem novoroční večeře v Rusku je salát olivje (салат оливье). Vymyslel ho kuchař belgického původu Lucien Olivier, který pracoval v hotelu Ermitáž v Moskvě. „Salát se rychle stal jednou z nejoblíbenějších specialit a spousta dalších restaurací se jej snažila napodobit. Vznikly díky tomu různé nové varianty jako neméně oblíbený salát Stoličnyj,“ prozrazuje Ondřej Vokatý, průvodce CK Radynacestu.cz.

Související…

Americký Santa Claus pochází z Turecka. A kdo vymyslel soba Rudolfa?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...