fbpx

Jak být soběstačný a sebevědomý? Cestujte! Dalších 4 fotografií v galerii
Sólo cestování vám pomůže k soběstačnosti a sebereflexi. (zdroj: Shutterstock)

Snahou snad každého člověka je být v životě samostatný a soběstačný. Umět si poradit, i když jde do tuhého. Zachovat chladnou hlavu a s rozmyslem vybruslit z každé patové situace. Co když je tady ale způsob, jak se k tomuto ideálu přiblížit? Jak si umět udržet odstup a být v životě zdravě sebevědomý? V CK Radynacestu.cz znají návod

Zveřejněno: 9. 9. 2022

Vždy svým vlastním pánem

V posledních letech zažívá velký boom tzv. solo cestování. Jde o způsob cestování na vlastní pěst, při kterém jste pány vlastních plánů. Nemusíte brát ohledy na své spolucestující a jdete si skutečně za tím, co vás zajímá. Motivy takových cest mohou být různé – nikdo s vámi nechtěl jet, jste v životě nespokojeni nebo vaše frustrace dosáhla bodu, kdy toužíte po změně kariéry, vztahu, sociální bubliny. Na cestu se vydávají i lidé zasaženi smrtí někoho blízkého, anebo jinými životními událostmi jako je například odchod do důchodu. 

Vydáváme se na cestu s myšlenkou, že nám cestování pomůže najít znovu ztracená životní poztiva. “Cestování nám skutečně může přinést celou řadu příjemných pocitů: štěstí, pocit osvobození a vzrušení nebo svobodu. Při poznávání nových kultur všemi smysly pak máte čas na přemýšlení a vlastní sebereflexi. Máte skvělou příležitost k osobnímu růstu, musíte však na svých toulkách zůstat otevřeni novým příležitostem a zkušenostem. Dokážete velké věci – objevujte svět, objevujte sami sebe,” nabádá cestovatel a majitel cestovky radynacestu.cz Martin Šimek. 

m rnc1

Objevíte nová místa, kultury i životní pozitiva. (zdroj: Shutterstock)


Proč se lidé bojí sólo cestování?

Tento způsob vyjížděk do zahraničí však nemusí být pro každého. Ačkoli by nezávislé cestování zkusilo rádo mnoho lidí, jsou tady i důvody, proč nevyrazit. 

Výzkumy uvádí, že nejrozšířenějším důvodem, proč necestovat sám, je omezená bezpečnost. Pravdou je, že rozhodnutí, kam na solo cestu vyrazit, by mělo být opravdu velmi dobře promyšlené. Podle Forbes (2019) patří mezi nejnebezpečnější místa pro solo cestovatelky Jižní Afrika, Brazílie a Rusko. Tyto lokality byly vybrány, protože zde bylo špatně zacházeno se ženami nebo zde byla vysoká míra pouličního násilí. Ve skutečnosti většinou ale stačí dělat dobrá rozhodnutí a nevystavovat se zbytečně nebezpečí. Ať už na cestu vyrazíte kamkoli, dbejte na pečlivé hledání informací o tom, jak se v dané oblasti chovat. Užitečným bezpečnostním prvkem může být například sdílení své polohy prostřednictvím GPS v telefonu s domluvenou osobou, která je vám blízká.

Další překážkou může být obava z osamělosti nebo znuděnosti. Solo cestování vám však dá naopak možnost poznat nové lidi. Při návštěvě restaurace si můžete sednout na bar a povídat si s místními. Další cestovatele můžete potkat třeba ve sdíleném hostelu. No a ve volném čase si můžete objednat projížďku lodí nebo prohlídku města se skupinkou dalších turistů. 

m rnc2

Při sólo cestování nakonec poznáte více nových lidí než při výletu s kamarádkami. (zdroj: Shutterstock)


Nemluvíte cizím jazykem? Naučte se ho! Dnešní doba je plná možností, jak se naučit cokoli chcete. Vyzkoušejte aplikace jako Duolingo, anebo s místními komunikujte přes Google Translater – nebudete první, ani poslední. Místní ale vždy potěší, když se naučíte v jejich jazyce alespoň základní fráze – Dobrý den, Na shledanou, Promiňte, Prosím a Děkuji. Uvidíte, jak tím prolomíte ledy!

Kompromisem k vlastní spokojenosti

Pokud nad solo cestováním stále váháte, je to v pořádku. Každý je jiný. Prozradíme vám ale, že existuje kompromis, který se vám bude líbit.

Vyjeďte do zahraničí bez svých blízkých a odpočiňte si. Jeďte s cestovkou. Budete se cítit v bezpečí, o mluvení se postará průvodce a už od samého počátku budete mezi novými lidmi – takže se nebudete cítit osamělí, navážete nové kontakty a obohatíte se o další názory. 

“Často se setkáváme s tím, že člověk nenalezne správného parťáka mezi svými blízkými, a tak nakonec vyrazí sám. Nikdy se ale sám nevrací. V naprosté většině si najde ve skupince cestovatelů spřízněné duše. Naposled třeba slečna, která s námi vyjela do Istanbulu. Přidala se ke skupince jiných dam, které s námi cestovaly a k těm se přidali další cestovatelé a nakonec celý zájezd společně s průvodkyní večeřel a snídal avšichni si tykali a vzájemně si vyměnili telefony,” potvrzuje Šimek. 

rnc3

zdroj: Radynacestu


Navíc vám odpadnou starosti s plánováním trasy. Téměř v každém zájezdu si najdete i čas pro sebe – můžete se třeba toulat po městě a užívat si to, co máte rádi. Všechny atributy solo cestování zůstanou zachovány a vy se budete cítit komfortně. 

A kam si na podobnou cestu vyrazit? Co takhle na prodloužený víkend po Evropě, nebo na některý z relax zájezdů třeba za Pepkem námořníkem na Maltu? Raději byste na exotickou dovolenou či za netradičním zážitkem, jakým je ochutnávka japonských specialit?

I to v radynacestu.cz mají… Stačí si vybrat. 

Související…

Pět vašich budoucích vzpomínek na Dubaj
Martin Šimek, Radynacestu.cz






foto: Rady na cestu, Shutterstock, zdroj: Rady na cestu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...