fbpx

Když se řekne Dubaj, vybaví se vám jistě obrázky nejvyšší budovy světa, luxusních aut nebo pouštních beduínů. CK Radynacestu.cz vám přináší 5 tipů na to nejlepší, co se dá při návštěvě metropole Spojených arabských emirátů zažít. Aby se fotky ze žurnálů proměnily v živé vzpomínky, kdykoliv se příště řekne Dubaj

Zveřejněno: 1. 9. 2022

2 3


Marhaba! 

Neboli arabsky „vítejte". V místě, kde původně stávala malá rybářská víska. V místě, kde pospolu žije na 200 národností a kde slunce praží 10 měsíců v roce. Vítejte v Dubaji! Specialisté z CK Radynacestu.cz znají Emiráty jako své (toulavé) boty, takže dobře vědí, co si v kosmopolitní metropoli nenechat ujít. Nechte se inspirovat nebo rovnou vyrazte s nimi za tím nejlepším z Dubaje!

Z Dubaje do Pardubic

1 4 1

Dá se říct, že Dubaj je životní styl. Buduje se nonstop, nikdy nespí, pořád se rozrůstá, a to hlavně do výšky. Při pohledu na některé budovy vám zůstane rozum stát – jak tohle může stát? Místní architektura je ambiciózní, fascinující a bude vás bavit. Pokud jde o současná, avšak jistě dočasná prvenství, může se Dubaj pochlubit nejvyšší budovou světa, největším uměle vybudovaným poloostrovem, nejluxusnějším i nejvyšším hotelem a mnohým dalším NEJ. Výhled z Burj Khalifa je dokonalou vizitkou metropole. Nahoru se svezete nejrychlejším výtahem světa, (jehož některé komponenty pochází z Pardubic!) a zdoláte nejdelší dráhu jízdy výtahovou šachtou. V oblacích pak budete mít pocit, že do těch Pardubic snad i dohlédnete.

Sáňky v létě

4 4 1

Ještě u těch dubajských nej zůstaneme. Jedno totiž patří i nákupním centru Dubai Mall, které je jak jinak než největším na světě. Skrývá přes 1 200 obchodů, několik kinosálů, obří akvárium, bruslařský stadion a výčet by mohl pokračovat. Venku se můžete pokochat největšími tančícími fontánami (ano, na světě). I druhý největší nákupák světa je v Dubaji. Mall of the Emirates zastřešuje i místní raritu – krytou lyžařskou sjezdovku, (vlastně jich je 5), a můžete si tu zalyžovat i vy. On tady totiž nic není problém. Možná jen mrkev v zimě.

Sůl na zlato

3 5

Typická arabská tržiště se nazývají souky a v Dubaji je najdete třeba v historické čtvrti Dubai Creek, kam se dostanete dřevěnou lodičkou. Tradičně se tady smlouvá o ceny. Kde by to ale teoreticky nemuselo být nutné, je Gold Souk, největší tržiště se zlatem. Zlato se tady nabízí za údajně nejnižší ceny. V jedné z výloh trůní i největší zlatý prsten světa, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů. Pro hrubou představu, řeč je o nějakých dvou metrech v průměru. Zlatem si tu překvapivě chleba nesolí, pro koření se míří do Spice Souk. Tedy na trh s kořením. Tady vás omámí vůně orientu.

Džípy pouští

2 4

Kolem vás poušť a vy v džípu brázdíte písečné duny. A to rychle a zběsile. Písek lítá od kol a vy křičíte nadšením. Džípy jsou klimatizované a volant v rukou zkušených řidičů. Takže se nemůže nic stát. Kromě vyplavení velkého množství adrenalinu. Za druhým divokým zážitkem se musí do Abú Dhabí, hlavního města Emirátů. Čeká tu na vás největší krytý zábavní park na světě, Ferrari World, kde se můžete svézt (a svezte!) na nejrychlejší horské dráze na světě. (Jestli jste u něčeho nenašli tento dovětek, bylo to pravděpodobně z nepozornosti autora.)

Jak na Nový rok

3 4

Pompézní silvestrovský ohňostroj, ozářené noční nebe, oslnivý rej světel všech barev tryskající ze všech stran. A vy to sledujete z nejvyšší budovy světa – umíte si představit stylovější závěr roku? Třeba už toho letošního. Začne slavnostní večeří v restauraci s výhledem na Burj Khalifa a skončí klidně až ráno! Nebo až si dosyta užijete velkolepou nebeskou show, kterou si pro vás v Dubaji nachystali. 

Chcete zažít tohle všechno a mnohem víc? Dubaj jako místní? S nadšeným průvodcem? S CK Radynacestu.cz můžete ještě letos! Rezervujte si své místo v malé skupině cestovatelů a vydejte se proměnit představy na zážitky a ty ve vzpomínky, které budou, jak se na Dubaj patří, těmi NEJ.

Dokážete velké věci. Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Související…

Právník a písničkář Ivo Jahelka: Žijeme v blahobytu, ale ne vždy si toho vážíme
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, Radynacestu, zdroj: Rady na cestu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...