fbpx

Unikátní spojení ultramoderních technologií s hlubokou úctou k tradičním východním hodnotám svádí k návštěvě. V ulicích je příjemně bezpečno i rušno, Japonci jsou přátelští a jejich kuchyně světová.

Zveřejněno: 8. 8. 2022

Země vás okouzlí svou přírodou, posvátnými chrámy i legendárními místy – když se tam vydáte. Třeba v malé skupině s CK Radynacestu.cz, která dala dohromady seznam toho nejlepšího, co v Japonsku zažít. Připravte se na velké japonské dobrodružství!

Po slavném přechodu

Všudypřítomné reklamní bannery všech barev i tvarů září a křičí, že jste se ocitli ve světové metropoli. Tisíce lidí se houfně šinou po přechodech ikonické křižovatky ve čtvrti Shibuya. A to je právě to, co musíte zažít. Počkat si tam na zelenou taky. Být součástí davu a zároveň jít proti proudu, aniž byste se s někým srazili! Jako místní!

1

Tokio a jeho ikonická křižovatka. (zdroj: Rady na cestu)


Eskalátorem do oblak

Velkolepá podívaná na město z 39. patra věžáku Umeda Sky Building. Dvě věže propojené zahradou. Už jen výjezd na ni eskalátorem v tubusu je velký zážitek.

2

Vyhlídková observatoř ve čtvrti Kita v Ósace. (zdroj: Rady na cestu)

Ochutnat elixír dlouhověkosti

Japonská kuchyně je zdravá, proto Japonci žijí dlouho. Specialitou číslo jedna je pochopitelně suši. Tradiční pokrm je i palačinka okonomiyaki. Tu nejlepší ochutnáte v Ósace či Hirošimě. Japonsko má také proslulé hovězí maso Kobe. Nese název po malé nenápadné vísce, odkud se proslavilo v celém světě, a právě tam vám bude chutnat nejlíp. 

3

Suši je odvěkým symbolem národní japonské kuchyně. (zdroj: Rady na cestu)


Projít tisíc bran

Stezky tisícem hranatých bran zvaných torii. Vydejte se po jedné z nich až na posvátnou horu Inari, odměnou za výšlap vám bude mystická svatyně Fushimi Inari.

4

Hranatý tunel z bran torii v Kjótu. (zdroj: Rady na cestu)


Relaxovat v horkém prameni

Ve vulkanicky činném Japonsku vyvěrá nespočet termálních pramenů, kterým se tady říká onsen. Slouží jako lázně a mezi místními jsou velmi oblíbené. Typické je venkovní jezírko, z něhož stoupá pára. Dopřejte si dokonalou očistu těla i duše! Japonci si ji dopřávají denně, a když ne v lázních, tak aspoň doma ve vaně.

5

Japonské lázně neboli onsen. (zdroj: Rady na cestu)


Zahlédnout gejšu

Zapadlé uličky ve čtvrti Gyon v Kjótu lákají k prozkoumání. Po setmění je tady údajně šance potkat skutečnou gejšu, kterých už není moc. Budete mít štěstí?

6

Pravou gejšu možná potkáte v Kjótu. (zdroj: Rady na cestu)


Vyfotit to nejlíp

Pohled, který znáte z obrázků, ale na vlastní oči vás stejně uchvátí – typická brána torii v moři dechberoucí scenérii tvoří… A vy tak nějak víte, že vaše fotka bude ta nej! Při odlivu se dá z ostrova Mijadžima dojít k oranžovému symbolu Japonska suchou nohou. Tehdy se ujistíte, že brána skutečně nepluje v moři, jak se zdá.

7

Proslulá „plovoucí“ brána u svatého ostrova Mijadžima. (zdroj: Rady na cestu)


Zažít mír v Hirošimě

V hirošimském muzeu spatříte stíny lidí, kteří zemřeli při výbuchu atomové bomby. Je to 77 let, město žije v míru, jen muzeum nese svědectví hrůz dalším generacím.

8

Hirošimský památník míru. (zdroj: Rady na cestu)


Příští stanice pátá

Posvátná hora Fudži je symbolem Japonska a jde o spící sopku, jejíž poslední zaznamenaná erupce se datuje do roku 1707. Má několik záchytných stanic v různých výškových úrovních, a ta nejvyšší, kam se dá dojet, je pátá. Nachází se v polovině hory, jsou tu obchody i restaurace a je z ní nádherný výhled do daleka.

9

Posvátná hora Fudži, jeden ze symbolů Japonska. (zdroj: Rady na cestu)


Čajový obřad

Zažijte tradiční japonský rituál! Jde o dlouhý čajový obřad, kdy čajový mistr v kimonu rituálně připraví zelený čaj, a ten v lůně přírody servíruje malé skupině hostů.

10

Příprava čaje je v Japonsku obřadem téměř náboženským. (zdroj: Rady na cestu)


Poznat, co je krásné

To úplně nejposvátnější místo v Japonsku zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Prý kdo neviděl Nikkó, neví, co je krásné. Jde o chrámový komplex, a tím nejkrásnějším v něm je zlatem zdobená svatyně Nikkó Toshogu. Podle legendy Nikkó založil buddhistický mnich Šódó, když doputoval na posvátnou horu Nantai. 

11

Zlatem zdobená svatyně Nikkó Toshogu v poutním místě Nikkó. (zdroj: Rady na cestu)


Svištět šinkanzenem

Jde o rychlovlak jedoucí 320 km/hod. a je vždy na minutu přesný. Je tak komfortní, že nevidět z oken rychle se měnící výhled do krajiny, ani nepoznáte, že jste na cestě.

12

Rychlostní japonský vlak se nazývá šinkanzen. (zdroj: Rady na cestu)


Přejít starobylý most

Mnich Šódó svou svatou pouť na horu Nantai málem nedokončil – před cílem ho překvapila řeka Daija, kterou mu pomohli zdolat dva obrovští hadi, když se po jeho modlitbách zjevili z vody. Na druhý břeh ho přenesli na svých hřbetech a zbyl po nich jen červený most. Podobný zážitek vás tam asi nečeká, ale ten starobylý most ano!

13

Ikonický most Šinkjó. (zdroj: Rady na cestu)


Uklonit se štěstí

Posvátní jelínci šika nosí podle pověsti štěstí. Jsou tady všude, milují společnost a údajně se zdraví uctivým úklonem, stejně jako to dělají Japonci. Pozdravte je!

14

Nara, park s posly bohů, za něž jsou považováni všudypřítomní jelínci. (zdroj: Rady na cestu)


Chcete-li tohle všechno zažít na vlastní kůži, oči i jazyk, připojte se ke skupině cestovatelů, kteří s CK Radynacestu.cz vyráží poznat To nejlepší z Japonska už letos na podzim. Rezervujte si místo a užijte si své velké japonské dobrodružství!

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe.

Související…

Poznávejte svět i sebe: 7 důvodů, proč pravidelně balit kufry a cestovat
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Rady na cestu, Shutterstock, zdroj: Rady na cestu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...