fbpx

Cestování je velmi důležitou součástí života. Nejlepší způsob, jak uniknout ze stereotypu, nejpřirozenější prostředek, jak poznávat sám sebe a zažít život různými způsoby. Cestování je dobrým lékem na stres, úzkost či deprese. Zlepšuje jak duševní, tak fyzické zdraví, což potvrzují i průvodci z CK Radynacestu.cz

Zveřejněno: 20. 4. 2022

Měli bychom být vděčni za život, který máme. Jsme nejvyspělejším tvorem na této planetě a je nám umožněno poznávat svět všemi smysly. Cestování je o  poznávání nových míst, kultur, kuchyní, rituálů a životních stylů, což v cestovní kanceláři Radynacestu.cz dobře víme, a podle toho také tvoříme programy našich zážitkových zájezdů. Z každé příchuti poznání přimícháme něco, aby výsledek byl bohatý a cesty vám zachutnaly.

Vzdálenosti a odlišnosti jsou tajnou esencí učení a kreativity. A jak to všechno na člověka funguje? Když jsme na cestách, zapomínáme na své starosti, problémy, frustrace a obavy. Každou cestou si rozšiřujeme obzory, sbíráme zkušenosti a vytváříme vzpomínky na celý život. Dovolenou bychom si proto měli ordinovat ne jednou za pět let, ale minimálně dvakrát do roka. Přinášíme vám 7 hlavních důvodů, proč pravidelně cestovat:

Poznávání nových kultur

Kultura každého místa odkazuje na charakteristiky, které se formují prostřednictvím jazyka, historie, geografie a rodinných hodnot. Její poznávání obohacuje mysl i  duši. S každou zkušeností rosteme a stáváme se lepšími. Jsme sociálnějšími, flexibilnějšími, otevřenějšími a nezávislejšími. 

Objevování nových chutí

Cestování poskytuje dokonalou příležitost k vyzkoušení jedinečných pochoutek z různých částí světa. Seznámí vás s autentickými chutěmi a vůněmi ingrediencí a jídel, které jste nikdy předtím neochutnali.

img 20220228 wa0002

Nové chutě dají vašemu cestování nový rozměr (zdroj: radynacestu.cz)


Zlepšení zdraví

Ti, kdo cestují, jsou méně náchylní ke zdravotním problémům, protože jsou aktivnější. Vědecké výzkumy ukazují, že pozitivní vliv cestování na lidské zdraví začíná již při plánování cesty. Samotné cestování vyrovnává krevní tlak, posiluje srdce, a dokonce zabraňuje mrtvici. Podporuje zdraví mozku, snižuje hladinu stresu. 

Seberozvoj

Cestování je skvělým způsobem, jak posílit osobní růst. Vystoupíte ze své komfortní zóny, což vás činí zodpovědnějšími a dává vám pocit nezávislosti. Každá cesta přináší něco inovativního, co otevírá cestu k nalezení vlastních silných a slabých stránek, morálky či hodnot. Máte tak jedinečnou příležitost znovuobjevení sama sebe.

Zajištění vnitřního klidu

Všichni žijeme v  hektické době. Ve stresu a  napětí nudného městského života. Někde tam jsme ztratili svůj vnitřní klid a přirozenou potřebu pravidelně odpočívat. Cestování je dokonalým prostředkem, jak se vymanit z únavného stereotypu, dobít baterky a zažít klid v lůně přírody. Pomůže odbourat veškerý stres a napětí.

m shutterstock 1521026504

Cestování zlepší i vaši psychickou kondici (zdroj: radynacestu.cz)


Praktické vzdělávání

Cestování je nejefektivnější formou vzdělávání. Na rozdíl od knih a filmů pomáhá využívat intelekt a schopnosti přes zážitky. Vzdělávání v reálném životě je zapamatovatelnější, protože je osobní. 

Získávání nových přátel

Cestováním lze navazovat přátelství a kontakty s lidmi z celého světa. Tato setkání můžou trvat jeden den nebo se z nich vyvinou vzácná přátelství na celý život. Poznávání nových míst otevírá dveře k navázání nových přátelství a vztahů, které bychom bez cestování nikdy nezískali.

djerbahood 2015

Díky cestování získáte jak skvělé zážitky, tak dobré přátele (zdroj: radynacestu.cz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlepšování kreativity

Potřebujete najít inspiraci nebo přijít s nápadem, který vás pracovně posune? Studie potvrzují, že zahraniční zkušenosti zvyšují kognitivní flexibilitu (schopnost změnit své znalosti a jejich souvislosti jako reakce na nové informace), hloubku a integritu myšlení, schopnost vytvářet hluboká spojení mezi různorodými formami.

Související…

Pět skotských zážitků podle průvodců
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, radynacestu.cz, zdroj: radynacestu.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...