fbpx

Samota nemusí být smutná. Je to cesta k většímu sebevědomí a intenzivnějším zážitkům 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Samota není to samé jako osamělost. Pomůže vám navýšit kreativitu, posílí vás a podpoří vaše sebevědomí.

Zveřejněno: 19. 3. 2024

Už jste někdy zkusili jít třeba sami do kina, na večeři, nebo jste dokonce sami odcestovali? Pokud ano, jistě mi dáte za pravdu, že se jedná opravdu o obohacující zážitek. Nejen z té samotné aktivity, ale taky překvapení z toho, jak člověk všechno vnímá mnohem intenzivněji a je vlastně donucen být ukotvený více v přítomnosti, což je samo o sobě velmi přínosné.

Já například patřím k těm, kteří si čas o samotě velmi užívají. Člověk vede sám se sebou niterný dialog, během kterého přijde na zajímavé myšlenky, jež by ho ve shonu všedního dne a v přítomnosti ostatních nejspíš nenapadly. Navíc, zažít o samotě aktivity, které jsou standardně vnímané jako společenské, posouvají zážitek ještě na další úroveň. Člověk vnímá všechny maličkosti, které by mu možná jinak unikly.

Z konkrétních aktivit například miluji cestování o samotě. Kamkoliv. Jednou jsem například sama odletěla na několik měsíců do Tokia. Zásadní pro mě bylo zjištění, že jsem schopna si všechno zařídit, vyřídit, dorozumět se. Prostě plnohodnotně fungovat v úplně jiné zemi, s lidmi s naprosto odlišnou mentalitou. A to člověku jako vedlejší efekt zvedne sebevědomí. Navíc, když se cítíte dobře sami se sebou, další pozitivní věci na sebe nenechají dlouho čekat.

Strach ze samoty

Je škoda, že mnoho lidí výhody samoty nedokáže řádně využít, protože zkrátka neradi čas o samotě tráví. Důvodům proč tomu tak je, se věnují různé výzkumy. Americké profesorky marketingu Rebecca Ratherová a Rebecca Hamiltonová například v rámci své studie testovaly preference a zjišťovaly, zda se lidé skutečně těší z návštěvy umělecké galerie více, když jsou ve společnosti ostatních, než když jsou sami. Zjistili, že lidé očekávali, že se jim bude v galerii líbit méně, když budou sami, ale ve skutečnosti se bavili stejně dobře, ať už měli společnost, nebo ne.

Zažít o samotě aktivity, které jsou standardně vnímané jako společenské, posouvají zážitek ještě na další úroveň. Člověk vnímá všechny maličkosti, které by mu možná jinak unikly.

Ve studii se také uvádí, že strach z toho být sám ve společnosti plyne z představy společenského stigmatu. Bojíme se, co si o nás budou myslet ostatní, a budeme vnímáni jako ubožáci. Ukazuje se však, že ostatní lidé o nás ve skutečnosti nepřemýšlejí tak odsuzujícím způsobem a tak intenzivně, jak máme tendenci předpokládat.

Podle psychologů může strach z toho být sám souviset s nedostatkem sebedůvěry nebo obavami z opuštění. Nikdy však není pozdě svůj mindset změnit.

Benefity času o samotě

Pokud váháte, zda dělat věci sami, teď je možná pravý čas to zkusit. Namotivovat vás mohou třeba tyto benefity:

Podpora kreativity

Už během historie využívali výhod samoty filozofové, umělci a vůdci. Podle vědců je určitá nespolečenskost spojena se zvýšenou kreativitou.

Navýšení vnitřní síly

Studie ukazují, že lidé, kteří rádi tráví čas o samotě, jsou šťastnější a vykazují vyšší míru životní spokojenosti. Obvykle se méně stresují a méně často trpí depresemi.

I když společenský život a kontakt s ostatními lidmi přináší obrovské výhody, stejně tak mohou být přínosné i chvíle samoty a klidu. Vychutnávejte si aktivity, které máte rádi, svým vlastním tempem, bez tlaku a názorů ostatních.

Nalezení nové perspektivy

Výzkumy naznačují, že může být náročné vytvořit si jinou perspektivu, když jste neustále mezi lidmi. Pokud se však dokážete vymanit ze své sociální bubliny, byť jen na chvíli, pomůže vám to vstoupit do nového prostoru myšlenek a změnit svou perspektivu.

Navýšení sebelásky

Je umění být sám a necítit se přitom osaměle. Časem si to možná začnete dokonce užívat. Čím více věcí budete dělat sami, tím více budete sami se sebou v pohodě. 

Podpora sebepoznání

Dává smysl, že když trávíte čas o samotě, můžete se toho o sobě více dozvědět. Rozvíjejte svůj vnitřní hlas a dopřávejte si péči, abyste se cítili lépe ve své kůži. Své myšlenky máte ve svých rukou a skutečné poznání toho, kým jste, vám může dát mnohem silnější pocit vlastní hodnoty a sebedůvěry. 

Tipy na aktivity

Čas strávený o samotě vám může pomoci zbavit se společenského tlaku; jste to jen vy. Není tu nikdo, komu byste se museli zavděčit nebo koho byste museli podporovat; dělejte si, co chcete, a soustřeďte se pouze a jen na sebe.

Pokud si nejste jisti, kde začít, zde je několik nápadů, jak trávit čas o samotě:

  • Dojděte se najíst do restaurace, kterou máte rádi. 
  • Naučte se nějakou novou dovednost, například nový jazyk nebo hrát na hudební nástroj. 
  • Zajděte si do kina.
  • Přihlaste se na nějakou akci jako dobrovolník. 
  • Navštivte uměleckou galerii nebo muzeum.

Samota bývá spojována s osamělostí, ale nemusí to tak být. I když společenský život a kontakt s ostatními lidmi přináší obrovské výhody, stejně tak mohou být přínosné i chvíle samoty a klidu. Vychutnávejte si aktivity, které máte rádi, svým vlastním tempem, bez tlaku a názorů ostatních.

Související…

Chůze jako antidepresivum a cesta k naplněnému životu
Simona Kožuchová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...