fbpx

Intimita uvadá i kvůli zbytečným obavám z věku. Stačí stárnoucí tělo přijmout, radí experti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sexuální aktivita může člověka omladit a posílit. Přesto z ní mají někteří lidé ve vyšším věku obavy

Zveřejněno: 23. 2. 2024

 „Jsem 65letá žena. Už velmi dlouho nejsem sexuálně aktivní – kvůli rozvodu a proto, že nemohu najít nikoho, kdo by mě zajímal. V 54 letech jsem také podstoupila mastektomii (chirurgický zákrok, při němž se odstraňuje celá mléčná žláza). Rekonstrukční operace ale nenásledovala. V mládí jsem měla velké sexuální sebevědomí, ale spolu se stárnoucím a nyní znetvořeným tělem si nedokážu představit, že bych se před mužem odhalila. Přátelé a rodina nemohou uvěřit, že jsem stále svobodná, a i když se jinak cítím sebevědomě, nemohu se přes tento problém přenést,“ svěřuje se žena v poradně serveru The Guardian.

Terapeutka Natalie Wiltonová, která se specializuje na sexualitu seniorů, v rozhovoru pro americký server National Public Radio říká, že není překvapením, že lidé s přibývajícím věkem pociťují vůči sexu pesimismus. „Jako společnost věříme spoustě nebezpečných stereotypů, které starším dospělým velmi ztěžují pocit otevřenosti, když mluví o sexu. Třeba ten stereotyp starého špinavého muže nebo ženy pumy, nebo dokonce jakési infantilizování – když vidíme dva starší dospělé, řekneme si: Jé, roztomilé! Nebo když dělají něco, co souvisí se sexem, tak si říkáme, že je to divné,“ popisuje. To podle ní odrazuje starší lidi od diskuse o zdravé sexualitě.

Nejste v tom sami!

Životní změny přinášejí do sexuálního života novinky – a ne vždy jde o hladkou cestu. Nemoci, hormonální změny nebo stresové zážitky mohou ovlivnit naši sexuální pohodu, a to jak po fyzické, tak po emocionální stránce. Podle lékařky a psycholožky Cataliny Lawsinové jsou s přibývajícím věkem častými problémy bolesti pochvy, erektilní dysfunkce či snížené libido. Z emocionálního hlediska mohou tyto změny zpochybnit naše vnímání sebe sama, našeho těla a vztahů. Lawsinová o tom píše ve svém článku pro server USA Today.

Navzdory všeobecnému přesvědčení se potěšení ze sexu s věkem nesnižuje. Ve skutečnosti si mnozí lidé po čtyřicítce, padesátce i později užívají uspokojivého sexuálního života, který přispívá k jejich celkovému štěstí a pohodě.

„Pokud jste některou z těchto věcí zažili, vězte, že jsou přirozenou součástí stárnutí a že v tom nejste sami. Dobrou zprávou je, že i při zdravotních potížích, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, chronická bolest nebo menopauza, je sexuální uspokojení rozhodně na dosah. I když je sex možná to poslední, na co myslíte, sexuální aktivita nás může omladit a posílit. Zvyšuje hladinu endorfinů, zlepšuje srdeční činnost, náladu, spánek a dodává energii,“ říká Lawsinová. Citová intimita, kterou sex podporuje, navíc podle Lawsinové podporuje vztahy a bojuje proti osamělosti. Sexuální pohoda je tedy pro celkovou pohodu zásadní.

Ačkoliv termín „sexuální vrchol“ bývá spojován s mladými lidmi, navzdory všeobecnému přesvědčení se potěšení ze sexu s věkem nesnižuje. Ve skutečnosti si mnozí lidé po čtyřicítce, padesátce i později užívají uspokojivého sexuálního života, který přispívá k jejich celkovému štěstí a pohodě, uvádí lékařka. Výzkumy ukazují, že zatímco frekvence sexuálních aktivit se s věkem může přirozeně snižovat, kvalita sexu a celkové uspokojení se zlepšují. „Nejde tedy o to, jak často máte sex nebo kolika dosáhnete orgasmů – jde o kvalitu spojení, které s partnerem navazujete,“ vysvětluje expertka. „Pokud tuto zkušenost nemáte, je to zcela v pořádku. Ale jedno po druhém – nejprve to nejdůležitější: Musíte přijmout své stárnoucí tělo i tělo svého partnera,“ říká.

„Vyléčit pocit, že jste nemilovaní“

Právě o cestě k sebepřijetí mluví i americká psychoterapeutka, která se specializuje na léčbu sexuálních poruch, Pamela Stephenson Connollyová. „Může to být prostřednictvím programu zaměřeného na vnímání vlastního těla, on-line nebo osobní podpůrné skupiny či prostřednictvím knih a podcastů na toto téma. Existuje mnoho zdrojů a také mnoho léčitelů všeho druhu. Hledejte a následujte to, co je pro vás správné a příjemné. Zároveň se obraťte na svou komunitu a stýkejte se s lidmi, se kterými si můžete popovídat a sdílet společné zájmy,“ odpovídá terapeutka ženě v poradně serveru The Guardian. Podle ní je potřeba vyléčit pocit, že je člověk nemilovaný. „Sebevědomí přitahuje druhé a vy ho časem znovu získáte, pokud se k tomu odhodláte,“ dodává.

Podle Lawsinové k získání sebevědomí následně pomůže i to, když partnerovi sdělíte své potřeby, podpoříte hlubší spojení a zlepšíte tak sexuální prožitky. „Udělejte si čas na to, abyste zpracovali fyzické a emocionální změny, které jste prožili. Zvažte, co byste chtěli, aby bylo jinak, a upřednostněte své vlastní uspokojení. Prozkoumejte, co vám přináší potěšení, a vytvořte si skutečně naplňující zážitek,“ říká. Lawsinová také doporučuje poradit se s lékařem ohledně pokroků v oblasti léků k překonání fyzických problémů. „Rozkoš a intimita neznají věkové hranice, takže se zbavte všech pochybností a přijměte radost ze sexuálního spojení. Koneckonců, jste dost staří na to, abyste si mohli stanovit vlastní pravidla,“ vzkazuje.

Související…

Odolných „superstaříků“ je v populaci minimum. Co se od nich můžeme naučit?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...