fbpx

Zoufalý pokus vrátit kus mládí? Krize středního věku může být i znovuzrozením 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Tolik obávané období se může stát životní příležitostí. Odborníci radí, jak k němu správně přistoupit a vytěžit z něj maximum. Stačí si prý položit ty správné otázky

Zveřejněno: 18. 1. 2024

Náhlá touha koupit si sportovní auto, nastřelit si vlasy, zažít bokovku... S takzvanou krizí středního věku se pojí i další, více či méně zoufalé pokusy, jak vrátit ztracené mládí. Ano, období kolem padesátky je často spojováno s emocionální krizí identity a sebedůvěry. Nicméně když se tato doba správně uchopí, může být velkou životní příležitostí.

„Střední věk je často spojen s úzkostmi a lítostí,“ řekla licencovaná fyzioterapeutka a wellness koučka Kelly Kesslerová magazínu DailyOM. Ale nemusí to tak být. Podle odbornice může být toto období „skvělým katalyzátorem k tomu, aby člověk ve svém životě provedl změny, které s ním budou více v souladu“. 

Vaše střední léta mohou být časem znovuzrození. Stačí vědět, jak na to. 

Skrytá požehnání středního věku

U většiny situací v životě záleží na způsobu myšlení. Pokud budete ke krizi středního věku přistupovat jako k příležitosti, je pravděpodobnější, že z ní také vyjdete spokojenější s vědomím, že nyní se váš život zase ubírá správným směrem, nebo že máte jasnější představu o tom, čím se nyní chcete zabývat.

„Využijte toto období k tomu, abyste se znovu spojili se svými potřebami a touhami,“ radí intuitivní životní koučka Bianca Jadeová. To vám podle ní umožní zbavit se očekávání a názorů, které dost možná ani nejsou vaše, a vytvořit si život, který skutečně chcete žít.

„Krize středního věku je brána, skrze kterou můžeme projít k většímu naplnění a radosti. Musíte však být ochotni čelit tomu, co je vám nepříjemné...,“ upozorňuje intuitivní zdravotní a životní koučka Sara Garofalová.

4 důležité otázky

Abyste mohli tímto náročným obdobím projít co nejlépe, Kesslerová navrhuje položit si následující otázky.

1. Co cítím?
Identifikujte své pocity a uvědomte si je, abyste získali vhled do sebe sama. Vše, co ucítíte, vítejte bez souzení.

2. Jak vypadá můj vysněný život?

Odpovězte co nejkonkrétněji. Můžete si také položit otázku: Jaký je smysl mého života? Máte nyní jiný kariérní cíl? Existují místa, která byste rádi viděli, nebo zájmy, které byste rádi prozkoumali? S kým a jak chcete trávit svůj drahocenný čas?

Krize středního věku je brána, skrze kterou můžeme projít k většímu naplnění a radosti. Musíte však být ochotni čelit tomu, co je vám nepříjemné...

3. Jaké mám návyky a jaké kroky v současné době podnikám, abych se posunul směrem k životu, který chci?

Odpověď na tuto otázku vám pomůže zjistit, jak se posouváte směrem k životu, který chcete, nebo naopak. Pokud zatím žádné kroky ke změně nepodnikáte, zamyslete se nad tím, jak to změnit.

4. Co musím do svého života přidat, či naopak odebrat, aby mě to posunulo k mému snu?

„Zeptejte se sami sebe, zda jste ochotni vzdát se účasti na tom, co vás v životě trápí,“ radí Jadeová. „Buďte opravdu odvážní a udělejte změny, abyste si vytvořili jinou realitu. Stejné chování, jak všichni víme, se rovná stejnému výsledku.“ Vytvořte si či obnovte návyky, které změní trajektorii vašeho života.

Možná také budete potřebovat podporu zvenčí, abyste toto období zvládli, a to je v pořádku. Jadeová doporučuje spolupracovat s terapeutem, koučem nebo mentorem, který vám pomůže, zejména pokud jde o přeformulování jakýchkoli omezujících přesvědčení, kterým jste uvěřili. „Pohled zvenčí může celý proces urychlit, protože tato osoba není navázána na váš příběh a výchovu.“

Nové vyhlídky

Střední věk je obdobím, kdy se život zpomalí, takže se můžete konečně zaměřit na sebe sama. „Třicátníci a čtyřicátníci žijí velmi rušné životy – vychovávají děti, soustředí se na kariérní postup a snaží se skloubit nikdy nekončící požadavky,“ říká Kesslerová. „Pak následuje období přechodu, hodnocení a uvědomování si.“

Kromě pocitů nejistoty, obav, nebo dokonce zklamání se objevuje možnost najít naplnění a růst. Střední věk vám dává příležitost objevit nový životní cíl – nebo si vybrat další cestu, kterou chcete prozkoumat. Využijte toho. 

Související…

Žádné zoufalé manželky. Pro ženy je střední věk ten nejlepší
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Dailyom.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...