fbpx

Leden, měsíc rozvodů. Jak zvládnout vánoční stresy, abyste nerozšířili statistiky? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Lidé se rozvádějí celý rok. Ale třeba po vánočních svátcích bývá ke konci manželství o pár kroků blíž, což dokládá i rozvodová advokátka. Jak zvládnout emočně náročný advent a svátky, abyste se rozpadu vztahu vyvarovali?

Zveřejněno: 4. 12. 2023

K Suchému únoru a Movemberu možná přibyde mrazivý Rozvedený leden. Jedna nedávná studie sice nazývá Vánoce a Silvestr nejplodnějším období roku (díky vysokému počtu dětí, které se každoročně rodí v září), ale mnohé páry řeší v lednu úplně jiné novinky, než je pozitivní těhotenský test.

Cassandra Kalpaxisová, rodinná a rozvodová právnička pro magazín Body and Soul, vysvětluje zdokumentovaný nárůst počtu novoročních rozvodů a radí, jak si užít svátky bez následné partnerské krize.

Vánoční emoční papiňák

Leden právníci přezdívají „měsícem rozvodů“, což odráží obrovský nárůst žádostí o rozvodové řízení. Přestože k rozhodnutí ukončit manželství přispívá řada faktorů, velkou roli zřejmě hraje i stoupající napětí během svátků.

„Tlak vánočního období, kdy jsou lidé vystaveni svým rodinám a tchánům, je často katalyzátorem toho, že se lidé rozhodnou ukončit své manželství,“ vysvětluje Kalpaxisová.

Stanovte si celkový rozpočet a klidně i dílčí částky na dárky, slavnostní tabuli i aktivity s dětmi a striktně se ho držte.

Ve hře je ale podle ní obvykle víc než jen problémy s příbuznými. „Dalším stresorem jsou finance,“ pokračuje Kalpaxisová. „Vzhledem ke stoupajícím životním nákladům a výdajům spojenými s dárky a oslavami se lidé zkrátka dostávají do větších konfliktů.“ Obzvlášť se to týká párů, které řeší problémy s penězi i ve zbytku roku. V prosinci k tomu přidejte balík peněz navíc za dárky a pohoštění pro návštěvy, na tom se přece nešetří…

„Častý problém také bývá, když mají partneři odlišná očekávání ohledně vydaných financí, nebo se zcela zbytečně přetěžují ve snaze potěšit partnera vysněným drahým dárkem“ upozorňuje Kalpaxisová. „Tento vzorec ve výsledku vytváří další stres a lidé se pak často cítí opuštění, izolovaní a osamocení, což obvykle vyústí ve smrtící kaskádu dalších vztahových problémů.“

Nový rok, nové já

Většina z nás si na nový rok dává předsevzetí: deset kilo dolů, koupit si roční permanentku do fitka a jazykový kurz. Bude z nás úplně nový člověk! Někdo k těmto předsevzetím po perných svátcích ale také přidá bod „najít si novou lásku“.

„Mnoho lidí využívá tento čas jako období reflexe. Mají dovolenou, a tím i více času přemýšlet nad tím, co zažívají a co by chtěli změnit,“ říká Kalpaxisová a dodává, že mnoho párů má přes Vánoce tendenci odkládat řešení velkých problémů a udržovat vztah aspoň zdánlivě pohromadě kvůli rodině.

Při novoročních žádostech o rozvod se svých klientů ptám i na to, kolik nechtěných návštěv museli s partnerem podstoupit, nebo jak se cítili, když museli o vánočních prázdninách krotit své rozjívené děti.

„Toto období také vrhá většinu lidí někdy až do příliš těsné blízkosti. Partnerovy nedostatky vidíme v jasnějším světle a postupně se nám tyhle „černé puntíky“ hromadí, dokud po Novém roce neopadne sváteční nálada a nedojde k velkému zúčtování.

Stanovte hranice 

Pokud mají být Vánoce opravdu svátky klidu a míru, pak byste podle zkušené právničky měli ještě v předstihu před svátečním šílenstvím s chladnou hlavou probrat finanční stránku věci.

„Stanovte si celkový rozpočet a klidně i dílčí částky na dárky, slavnostní tabuli i aktivity s dětmi a striktně se ho držte. Utrácíte za dárky a dekorace na poslední chvíli? Šlápněte na brzdu! Klidně si nechte v rozpočtu nějakou menší částku na nezbytného vánočního skřítka z trhu, ale nepřečerpávejte stanovenou částku.

Finanční stránka věci vyřešena? Fajn, proberte se svou drahou polovičkou i to, co je pro vás oba na vánočním mumraji (ne)snesitelné a míru vaší flexibility.

„Bez flexibility většina lidí rychle upadá do chaosu a konfliktů a právě v takovém rozpoložení přichází vyhrocené myšlenky na rozvod,“ varuje Kalpaxisová. „Při novoročních žádostech o rozvod se svých klientů ptám i na to, kolik nechtěných návštěv museli s partnerem podstoupit, nebo jak se cítili, když museli o vánočních prázdninách krotit své rozjívené děti. Ano, Vánoce jsou největší svátky roku, ale právě proto bychom si v nich měli udržet určitou míru zdravého rozumu a respektování soukromí.“

Související…

I rozvod může být dědičný. Už žádné štvaní dětí proti ex
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...