fbpx

Ze sexbomby puťka, ze lva salonů domácí bačkora. Zahoďte ve vztahu přehnaná očekávání  1 fotografie
zdroj: Freepik

Tragikomedie vztahových očekávání se odehrává, když muž chce, aby žena zůstala taková, do jaké se zamiloval, a žena doufá, že si ho změní k obrazu svému

Zveřejněno: 14. 11. 2023

Je to prý jedna z odvěkých pravd, která jen potvrzuje neslučitelnost mužského a ženského pohlaví. Při seznamování se lidé dělají lepšími, aby zapůsobili na svůj protějšek, který chtějí okouzlit a získat. To platí pro muže i ženy. Jenže pak se nůžky otevřou a každé pohlaví očekává něco jiného.

Sexbomba nebo puťka versus král salónů nebo bačkora

Zatímco muž chce, aby jeho vyvolená, kterou lovil, hýčkal, nadbíhal jí, a ona mu unikala, zůstala taková, do jaké se zamiloval a která ho úplně pobláznila. Žena naopak doufá, že ten alfa samec, nezkrotný rebel, lev salonů a kápo každé party se spolu se vztahem zklidní a bude vedle ní sedět doma na gauči. Zkrátka doufá, že si ho přetvoří k obrazu svému.

Vždycky mě to děsilo. Nevím ale, co víc? Že budu chtít mít doma bačkoru, anebo se trápit, že jsem pořád sama, protože on má kamarády a s nimi si užije víc zábavy? Anebo to, že se budu muset denně malovat, i doma a mít sex ideálně třikrát denně, abych byla pro toho mého Pepu stejně atraktivní, jako když po mně toužil každou sekundu.

Vás tohle neděsilo? Přitom by stačilo si udělat jasno sami v sobě. Co od svého partnera, potažmo vztahu, vlastně sami chceme…

Jeden hot a druhý čehý

Jak se zdá, v okouzlujícím romantickém světě, kde se srdce chvějí a duše proplétají, existuje zvláštní záhada – střet mužských a ženských očekávání ve vztazích. Muž si vroucně přeje, aby žena, do které se zamiloval, zůstala zamrzlá v čase jako drahocenná vzpomínka. Zatímco žena s hravým leskem v očích věří, že muž je předurčen k metamorfóze, kdy z ošklivého červa udělá vzácného motýla právě ona jediná. Jak tato zábavná přetahovaná mezi očekáváními vznikla a proč přetrvává? Je to otázka, která lidstvo trápí odnepaměti.

„Ženy si berou muže v naději, že se změní. Muži si berou ženy v naději, že se nezmění. A tak je každý z nich nevyhnutelně zklamán.“ – Albert Einstein

Představte si poměrně běžnou situaci: procházíte se po ulici, ruku v ruce se svou drahou polovičkou, když najednou váš pohled zabloudí na kolemjdoucí krásku. U vás je to v pohodě, ale běda vašemu muži, pokud i on se na krásku podívá, nedej bůh něco pronese anebo se mlsně olízne. On na to totiž podle nás už nemá právo – má přece to nejlepší, vás.

Ale počkejte, dámy, než na svého muže vypustíte své transformační schopnosti, pojďme se ponořit do zajímavého světa genderové dynamiky. Muži se často ocitají v blažené nevědomosti a netuší, jak jejich činy ovlivňují něžné pohlaví. Předpokládají, že všichni vnímají svět stejnou optikou jako oni – což může vést k mnoha nedorozuměním.

Proč chtějí ženy měnit své muže a jde to vůbec?

Otázka, zda může žena změnit muže, v historii mátla i ty nejgeniálnější mozky. Dnes už není neobvyklé, že ženy v sobě skrývají tajnou touhu formovat své partnery do podoby svých ideálních verzí. Tato touha často vede k něčemu, co se dá popsat jako „renovace vztahu“.

Albert Einstein, geniální fyzik (a notorický záletník), jednou prohodil: „Ženy si berou muže v naději, že se změní. Muži si berou ženy v naději, že se nezmění. A tak je každý z nich nevyhnutelně zklamán.“ Ano, zdá se, že Einstein měl dostat Nobelovu cenu i za sociální vědy!

Proč ale ženy vytrvale usilují o proměnu svých mužů? Je to příběh starý jako věky, který by se dal popsat příslovím, že u souseda je tráva vždycky zelenější. Ženy, stejně jako my ostatní obyčejní smrtelníci, mají tendenci podléhat svodům nedosažitelného. Hodní kluci jsou nabádáni, aby v sobě usměrňovali zlobivce, zatímco rošťáci jsou nuceni přejímat vlastnosti spolehlivých hodných kluků.

„Významnou roli zde hraje faktor aklimatizace. Lidé totiž mají neuvěřitelnou schopnost přizpůsobit se různým okolnostem. Ať už jde o náhlé zbohatnutí nebo ochrnutí, které nám změní život, přibližně do 18 měsíců najdeme cestu zpět ke své emocionální rovnováze. Bohužel ani vztahy nejsou vůči tomuto jevu imunní,“ vysvětluje pro Flowee vztahová poradkyně Jana Kudrnová.

Změnit se lze jen sám pro sebe

Klíč k boji proti těmto žádostem o změnu ze strany žen spočívá v tom, že od začátku stanovíte jasná očekávání a zachováte si neochvějné sebevědomí. Vyslechněte si svou vyvolenou, ale zůstaňte sami sebou, Ono by to totiž asi ani jinak nešlo. Buďte neústupnou silou, divokým hřebcem, který vaší krásce připomíná, jaký jste muž, a jaký život s ní hodláte vést.

Co se tedy stane, když člověk podlehne tlaku změn? Ženy instinktivně vědí, že muži se nemění, a co hůř, neváží si mužů, kteří se mění. Jistě, můžete slyšet příběhy o zázračných proměnách, ale ty často nejsou ničím jiným než honbou za statusem, fasádou, která má zakrýt hlubší nejistoty.

Pamatujte si, že se neměníte pro nikoho jiného než pro sebe. V bitvě o změny a vztahy totiž vládne autenticita. Nechte tedy svého vnitřního divokého hřebce volně pobíhat a nenechte se žádným pokusem o změnu své podstaty odradit od cesty sebepoznání a sebedůvěry. Koneckonců, jak se říká: „Nikdy si neuvědomíš, co máš, dokud o to nepřijdeš.“ Vždyť je to tak. Přijměte své pravé já a dovolte světu, včetně žen, aby se přizpůsobil vašemu lesku.

A proč se ženy zlobí, když se muži nedokážou změnit? Ukázalo se, že ženy nežádají jen změnu srdce, ale touží po změně vesmíru. Ženy se nesnaží formovat muže do podoby svých ideálních partnerů jen tak pro zábavu. Ony usilují o prostředí, ve kterém se bude více spolupracovat a které bude mít více porozumění.

Jenže tohoto porozumění dosáhneme jen tehdy, když si uvědomíme, že máme proti sobě stále toho, do koho jsme se zamilovaly/i zamilovali… A přijměme se takoví, jací jsme.

Řešení?

Začněme – a vlastně i skončeme – tím, že si uvědomíme, že muži a ženy nejsou ze stejného těsta. Přijetí našich rozdílů, pochopení jedinečné hodnoty, kterou každé pohlaví přináší, a ocenění těchto rozdílů může překlenout komunikační propast. S trochou humoru a kapkou nadhledu můžeme rozluštit záhadu, proč ženy chtějí měnit své muže. Koneckonců, trocha porozumění je v oblasti vztahů běh na dlouhou trať!

A hlavně, vaši muži naopak doufají, že budete stejně žádoucí a atraktivní, jako na začátku.

Mužova naděje se hroutí jako domeček z karet

Pro muže je v jeho přání, aby jeho partnerka zůstala nezměněná, téměř poetická jednoduchost. Potkal ji, zamiloval si její výstřednosti, její smích a způsob, jakým s grácií zvládá životní absurdity. Pro něj je mistrovským, uměleckým dílem, které by mělo být zachováno v nedotčeném stavu, v jakém se s ní setkal poprvé. Doufá, že její výstřednosti budou navždy roztomilé, její smích věčný a její láska jakbysmet.

Komedie vztahových očekávání má kořeny v našem individuálním vnímání změn. Muži se často obávají ztráty počáteční jiskry, zatímco ženy chápou, že změna může prohloubit intimitu a posílit pouto. Je nezbytné přijmout tyto rozdíly a ocenit jedinečnou společnou cestu, při níž partneři společně rostou.

„Pro muže je vztah se ženou jako zachycení mimořádně krásného okamžiku. Když se zamilují do své vyvolené, zamilují se do celého balíčku: do její chápavosti, laskavosti, svůdnosti a sexy přitažlivosti. Pro muže je nesmírně důležité, aby jejich partnerka zůstala touto žádanou verzí sama sebe, protože právě tyto vlastnosti je přitahují a udržují v jejich vztahu plamen vášně,“ dodává Jana Kudrnová.

Muži si přejí, aby jejich partnerka zůstala chápající, protože to znamená, že jsou schopni sdílet své pocity, touhy a obavy bez strachu z odsouzení, a nemusejí hledat pochopení jinde. Když žena zůstává laskavá a milující, muž se cítí podporován a oceněn, což posiluje jeho ego a tím i důvěru ve vztahu.

Svůdnost a sexy přitažlivost jsou pro muže vztahovým kouzlem, které udržuje plamen vášně a romantiky. Muži touží po partnerce, která neztratila svou přitažlivost a zůstává pro ně stejně vábivá jako v okamžiku, kdy se do ní poprvé zamilovali. Přitažlivost a svůdnost jsou pro muže důležité nejen fyzicky, ale i emocionálně, protože posilují jejich vzájemnou spojitost a vášeň.

Vztahový alchymista promlouvá

Abychom tento zábavný vztahový tanec osvětlili, zeptali jsme se ještě Emy Loudové, psycholožky a odbornice na vztahy. „Komedie vztahových očekávání má kořeny v našem individuálním vnímání změn. Muži se často obávají ztráty počáteční jiskry, zatímco ženy chápou, že změna může prohloubit intimitu a posílit pouto. Je nezbytné přijmout tyto rozdíly a ocenit jedinečnou společnou cestu, při níž partneři společně rostou.“

Touha a naděje muže po neměnné podstatě jeho partnerky a zoufalá snaha ženy svého muže změnit do ideálního partnera (ano, můžete číst i bačkory na gauči – ale to jen dočasně) vytvářejí napětí, které obohacuje lásku o smích a porozumění. Ano, a samozřejmě i hádky a nadšené usmiřování.

Vztahy, poháněné nekonečným koloběhem změn, se stávají živoucími plátny, na nichž partneři malují své společné životy. A milují své individuality, které jim dovolují vedle sebe růst. Přijmout toho druhého je totiž tím největším vítězstvím.

Související…

Přehnaná očekávání nám kazí život. Koučka radí, jak se zbavit syndromu dokonalé chvíle
Dominika Glaserová

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...