fbpx

Přehnaná očekávání nám kazí život. Koučka radí, jak se zbavit syndromu dokonalé chvíle 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Malujete si, že dovolenou strávíte na tom nejhezčím místě v té nejlepší společnosti. Hned po příjezdu ale přijde náraz, který vám odpočinek zkazí. Očekávání jsou přirozená a normální, pokud se ale stanou striktním návodem, jak něco „musí být“, mohou všechno pěkné zničit

Zveřejněno: 19. 10. 2023

V dokonalém světě by všechny vaše narozeniny byly skvělé a každá dovolená by byla přesně taková, jak jste si ji představovali. Ve skutečnosti ale ne všechno vždy dopadne tak, jak jsme si vysnili. A když nejsou vaše očekávání naplněna, můžete mít pocit, že je celý zážitek v háji. Autorka bestsellerů Sarah Wilsonová tento pocit nazvala syndromem dokonalého okamžiku.

Odbornice na duševní zdraví Sarafina Arthur-Williamsová poukazuje například na velké naděje, které mnozí vkládají do výletů s naší drahou polovičkou. „Představujete si dokonalé počasí, intimní chvíle plné vášně a romantiky a žádné zádrhele. Pak ale začne pršet, ztratíte se a hotelový pokoj není takový, jaký jste očekávali,“ popisuje pro Bustle. Místo toho abyste se tomu zasmáli nebo se soustředili na to dobré, cítíte ohromné zklamání, že se vaše očekávání nenaplnilo.

„Zjistila jsem, že když mám laťku toho, jak přesně by něco mělo proběhnout, nastavenou příliš vysoko, otevírá to spoustu prostoru pro zklamání a pro pocit, že zážitek, který jsem právě prožila, nebyl takový, jaký ‚měl být‘,“ cituje New York Post zkušenosti vztahové koučky Sarah Yudkinové, která je sdílela ve videu na TikToku.

Toužíte po dokonalosti jen kvůli perfektním snímkům pro sociální sítě, které vám bude každý závidět? Nebo tato touha vychází z vaší autenticity a její naplnění vám přinese opravdové štěstí? 

„Syndrom dokonalého okamžiku často vede ke zklamání a trápení, protože je doslova nemožné, aby vždy vše vyšlo perfektně,“ vysvětluje pro Bustle licencovaný klinický psycholog Kamran Eshtehardi. Ten také upozorňuje, že ve skutečnosti lidé, kteří se s tímto problémem potýkají, často problémy nebo nedostatky přímo vyhledávají. Z minulosti si totiž nesou pocit, že se jim věci nedařily. A tak očekávají, že tento vzorec bude pokračovat. Negativní postoj se tak může stát sebenaplňujícím se proroctvím.

Jak se syndromem zatočit?

Podle licencované koučky Jennifer A. Grayové existuje několik způsobů, jak se se syndromem dokonalého okamžiku vypořádat. Začít můžete například tím, že se před oním velkým dnem zamyslíte nad svými prioritami. „Pokud je pro nezapomenutelnou svatbu zásadní skvělá hudba a chutné jídlo, nenechte se vykolejit tím, že není správně zavěšená výzdoba nebo že čas krájení dortu nevyšel podle harmonogramu,“ nastiňuje.

Pomáhá také, když si položíte otázku, proč jsou vaše očekávání tak velká. Toužíte po dokonalosti jen kvůli perfektním snímkům pro sociální sítě, které vám bude každý závidět? Nebo tato touha vychází z vaší autenticity a její naplnění vám přinese opravdové štěstí? „Pokud touha není v souladu s vašimi pravými hodnotami, pokuste se ji z plánu vyškrtnout,“ radí Grayová. Ačkoliv pocity nelze jednoduše vypnout, zkoumání jejich původu může emoční zátěž odlehčit.

Podle Grayové může pomoci také mindfulness. Když jsme totiž plně přítomni v daném okamžiku, můžeme ocenit, co se skutečně děje – místo toho abychom smutnili nad tím, co mohlo být.

Související…

Proč perfekcionismus člověka brzdí a proč je lepší vpřed klopýtat
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...