fbpx

Stejně jako se barví listy stromů, neměli bychom se bát barev ani my. V sedmičce odvážných podzimních tónů letos najdeme třeba Sparkling Grape, odstín fialové evokující kouzlo zralých hroznů, třpytících se ve světle slunce. Nebo třeba Rose Violet, dráždivou fuchsii. Vyberte si…

Zveřejněno: 31. 10. 2023

Móda je vlastně neustále se vyvíjející forma umění. Výběr barev pro sezónní kolekce oblečení je složitý proces, který kombinuje kreativitu, průzkum trhu a kulturní vlivy. Pojďme se ponořit do světa módních předpovědí a barevných trendů.

Klasika ve spojení s inovacemi

Podzimní a zimní sezóna 2023/2024 slibuje v oblasti módy eklektické a nápadité spojení klasické estetiky se současnými inovacemi. V této sezóně návrháři sáhli po živé paletě barev, inovativních potiscích, luxusních kožených kreacích, jedinečných úpletech a kombinaci mužských a ženských prvků, které nově definují módní trendy.

Napadlo vás ale někdy zeptat se, jak jsou barvy pro každou sezonu vybírány? Kdo za výběrem stojí a kdo ovlivňuje to, do jakých odstínů se který rok zbarvíme?

Úkol vybrat sezónní barvy má na starosti skupina odborníků, známá jako módní prognostici. Tito lidé pečlivě analyzují různé faktory, jako jsou společenské, kulturní a ekonomické změny spolu s historickými a globálními vlivy. Návrháři, analytici trendů a marketingoví odborníci spolupracují na dešifrování nadcházející palety barev. Tyto předpovědi hrají klíčovou roli při vytváření ucelených a atraktivních kolekcí.

m shutterstock 2350687343

Z návrhářských dílen až do módních salonů: barvy pro každé roční obodobí. (zdroj: Shutterstock)


„Vybrat sezonní barvu není jen rozmar. To, co se bude každý rok nosit, je rozhodnutím odborníků, kteří se na trendech dlouhou dobu pozastavují. Výsledkem je většinou nikoli jedna barva, ale spíše barev několik, jejich odstíny. Ale není to jen o barvách, ale i materiálech a dalších trendy novinkách, do nichž mají co mluvit i světoví módní návrháři. A samozřejmě módní experti, my jim říkáme prognostici,“ řekla pro Flowee módní návrhářka Katrin Vetlická, která žije dlouhodobě v Paříži, jednom z měst módy.

Vítězné sezonní barvy potom můžeme každý rok sledovat na tzv. týdnech módy, fashion weeks v New Yorku, Paříži, Londýně a Miláně. Módní trendy určují i vlivní návrháři, módní domy a významné osobnosti módní komunity. Přehlídky, týdny módy a platformy sociálních médií jsou základnou, kde tyto trendy získávají na síle. Kromě toho hrají významnou roli v popularizaci určitých stylů a barevných palet celebrity a influenceři.

O čem jsou tyto „fashion weeks“?

Světové týdny módy jsou jakousi globální oslavou stylu a kreativity. Jsou to vlastně velkolepé scény, na kterých se scházejí nejznámější světoví návrháři, modelky a nadšenci do módy, aby oslavili umění odívání a stylu.

Na těchto akcích, které se konají v různých městech módy po celém světě, se představují nejnovější kolekce zavedených i začínajících návrhářů. Podívejme se, jaké týdny módy patří k těm nejlepším.

Newyorský týden módy (NYFW)

NYFW je velkolepá událost, která se koná v únoru a v září. Tato týdenní přehlídka extravagance se koná v srdci Manhattanu, představuje kreativitu amerických návrhářů a udává tón nadcházející módní sezóně. NYFW vystihuje podstatu živé newyorské módní scény od ikonických přehlídek až po hvězdné afterparty.

Londýnský týden módy (LFW)

Londýnský Fashion Week je událost, která se koná také v únoru a září. A jak už to u extravagantního Londýna bývá, je i tento módní týden tavicím kotlíkem avantgardních návrhů a tradiční britské elegance. LFW je proslulý tím, že podporuje nové talenty a experimentální módu, a je tak živnou půdou pro nejmodernější trendy a inovativní styly.

Milánský týden módy (MFW)

A překvapivě opět v únoru a září se i v Miláně, hlavním městě italské módy, koná Milan Fashion Week. A i ten má svá specifika: Je proslulý svými luxusními modely a vysoce kvalitním řemeslným zpracováním a představuje tvorbu legendárních módních domů, jako jsou Gucci, Prada a Versace. Milánský týden módy je synonymem bohatství a sofistikovanosti a odráží bohaté kulturní dědictví města.

profimedia 0807280244

"Street Style," představený na Milan Fashion Week 20. 9. 2023. (zdroj: Profimedia)


Pařížský týden módy (PFW)

PFW je ztělesněním haute couture a vysoké módy. V únoru a září proměňuje Paříž v oslnivé přehlídkové molo. Na akci se představují legendární návrháři jako Chanel, Dior a Louis Vuitton, kteří představují nádherné kolekce, jež nově definují eleganci. PFW je oslavou uměleckého umu, řemeslné zručnosti a trvalého půvabu francouzské módy.

A samozřejmě i Praha má svůj Fashion Week (Mercedes-Benz Prague Fashion Week neboli „týden módy“). Zde se většinou jedná o přehlídku stylů a návrhů, které jsme viděli ve světových městech.

„Týdny módy nejsou jen přehlídky, jak bychom si mysleli. Kromě samotných přehlídek na mole, kdy návrháři představují své nejnovější kolekce prostřednictvím propracovaných přehlídkových mol, zahrnují i módní výstavy. Na nich si účastníci mohou prohlédnout módní artefakty, historické kostýmy a inovativní návrhy, které nabízejí hlubší pochopení vývoje tohoto odvětví. Týdny módy pak také poskytují návrhářům, nákupčím, novinářům a vlivným osobám platformu pro navázání kontaktů. Networkingové akce a večírky usnadňují spolupráci a partnerství v rámci módního průmyslu,“ informuje flowee.cz módní nadšenkyně a studentka oděvní školy Jindra Miráková.

Týdny módy v neposlední řadě určují trendy pro nadcházející sezónu a ovlivňují celosvětové módní trendy a volbu spotřebitelů od barev a látek až po siluety a doplňky. Týdny módy se často zabývají sociálními a kulturními otázkami. V posledních letech se klade důraz na inkluzivitu, rozmanitost, udržitelnost a etickou módu, čímž se formuje příběh tohoto odvětví směrem k inkluzivnější a odpovědnější budoucnosti.

Trendy barvy pro zimu 2023

Nyní ale zpět k trendům, které světové týdny módy pro letošní podzim a zimu odkryly. Na módní scéně se objevuje směs klasických odstínů a odvážných prohlášení.

U žen jsou v popředí teplé a uklidňující odstíny. Paletě dominují syté tóny, jako je tmavě vínová, lesní zelená a čokoládově hnědá, které vytvářejí elegantní a sofistikovanou auru. Tyto hlubší odstíny doplňují jemné pastelové barvy, zejména tlumená šeříková a pudrově modrá, které zimním kompletům dodávají nádech ženskosti a půvabu.

U mužů je kladen důraz na všestrannost a styl. Klasické neutrální barvy, jako je uhlově šedá, tmavě modrá a velbloudí, si i nadále drží svou pozici a slouží jako základ pro různé styly. Tyto neutrální tóny zvýrazňují barevné akcenty, z nichž výrazně vyniká sytě hořčicová a smaragdově zelená. Tyto zářivé odstíny dodávají pánské zimní módě osobitost a živost.

Jak se na barevné kreace připravit? Vlasy do copu a nezapomínejte na naši planetu

V posledních letech se vlivnými faktory při určování trendů staly také udržitelnost a etická móda. „Uvědomělí spotřebitelé a ekologicky smýšlející návrháři prosazují ekologicky šetrné materiály a výrobní metody, čímž ovlivňují průmysl směrem k udržitelnějším postupům,“ doplňuje Katrin Vetlická, která nám prozradila i něco o účesech.

Týdny módy nejsou jen exkluzivními událostmi pro zasvěcené pracovníky v oboru; staly se přístupnými veřejnosti prostřednictvím živého vysílání a zpravodajství na sociálních sítích. Umožňují účastnit se těchto módních událostí nadšencům po celém světě a staly se skutečně globální oslavou kreativity, inovací a stylu.

Letošnímu podzimu a zimě budou totiž dominovat módní copánky. I z vlasových copů se stal nadčasový účes, který je dostatečně univerzální na to, aby doplnil jakýkoli outfit. Letos v zimě se copy mění na kreativní a o pozornost se hlásí složité vzory a textury. Rybí cop, který se vyznačuje tkaným vzhledem, dodává zimním účesům prvek bohémského kouzla. Korunkové copy, které obepínají hlavu jako královská svatozář, jsou ideální pro slavnostní příležitosti a vyzařují eleganci a půvab.

Co byste si měli hned běžet koupit?

Módní sezóna podzim-zima 2023/2024 je v podstatě oslavou kreativity, inovací a harmonického spojení různorodých prvků. Od zářivých barev po nápadité potisky, luxusní kožené kreace, inovativní úplety a spojení mužského a ženského stylu. Tato sezóna nabízí módním nadšencům nespočet možností, jak vyjádřit svůj jedinečný styl.

Barvy

V letošní podzimně-zimní sezóně se představí barvy od ohnivé červené, živého a intenzivního odstínu symbolizujícího vášeň a energii až po živou a sebevědomou červenou oranžovou. Samozřejmě jde i o jejich odstíny. High Visibility Yellow, připomínající sluneční teplo, vyzařuje radost a vitalitu, zatímco Atoll Blue přináší pocit svěžesti, připomínající průzračné tropické vody. Zelená Olive Oil Green ztělesňuje energii přírodního světa a šedá Lava Smoke Grey vyzařuje sofistikovanost. Fired Brick, červenohnědý odstín, dodává eleganci, zatímco Beige a Pink v odstínech jako Tender Peach a Candy Pink přinášejí nádech ženskosti. V této sezóně se také představuje bohatá elegance odstínu Sparkling Grape Purple, který je zářivý a intenzivní.

 

Potisky

Podzim-zima 2023/2024 se nese ve znamení kreativního oživení klasických květinových a zvířecích potisků. Návrháři důmyslně převedli fotografie a malby na látky a vytvořili tak jedinečné a vizuálně podnětné kousky. Akvarely jsou v centru pozornosti u Driese Van Notena, zatímco Balenciaga, Etro a Dior předvádějí odvážné zvířecí potisky. Loewe využívá falešných potisků a dodává kolekci hravý nádech.

Nadčasová kůže je zpět

Kožené oděvy byly vždy nadčasovou volbou a tato sezóna není výjimkou. Návrháři zkoumají rozmanité textury, tvary a barvy a nově definují koženou módu. Bottega Veneta kombinuje pštrosí a krokodýlí kůži, Chanel představuje trenčkoty zdobené kaméliemi, Gucci zase business kožené obleky a Fendi sofistikované černé kožené šaty, ideální pro glamour look.

„Muži v síti“

V této sezóně se do popředí dostávají inovativní úplety, které představují různé gramáže a textury. Od lehké průhledné síťoviny Miu Miu až po trojrozměrné modely značek Etro a Bottega Veneta – módní krajina je poseta kreativitou. Dior a Valentino nabízejí klasičtější interpretace, zatímco brilantní návrhy Jil Sander vnášejí do vyprávění o pleteninách jiskru.

Trendy budou ženy v mužských outfitech

Výrazným trendem letošní sezóny je prolínání mužských prvků do dámské módy. Značka Gucci zahrnuje kabáty a obleky, zatímco Pierpaolo Piccioli u značky Valentino nově pojímá kravatu jako symbol osvobození od tradičního mužského oblékání. Ferragamo, Prada a Fendi do dámské módy začleňují osobité prvky z pánské módy a dodávají jí androgynní půvab.

Drapérie a objem

Siluety ožívají díky ženským drapériím, které vytvářejí elegantní a sofistikovaný vzhled. Návrháři jako Jonathan Anderson pro značku Loewe experimentují s kovovými koulemi zvýrazňujícími hedvábné drapérie, zatímco Ferragamo nabízí drapované mini šaty. Gucci zkoumá přerozdělení objemu, znovuobjevuje siluety a přidává jim moderní nádech.

Přehlídky na molu světových týdnů módy byly předzvěstí fascinující směsice barev, která nejen odrážela ducha sezóny, ale také předznamenala novou éru módy. Barevný institut Pantone, proslulý svým pronikavým pohledem na barevné trendy, sestavil paletu, která vystihuje podstatu tohoto vzrušujícího období ve světě módy. Výběr barev pro nadcházející sezónu vyzařuje živost i eleganci  od sytě svěží fialové přes teplou zemitou hnědou až po zářivou a poutavou červenou.

Top 7 nejvíce IN barev

My jsme pro vás vybrali barvy, které dají vašemu šatníku osobitý a velmi moderní náboj.

Sytě fialová

V čele je Sparkling Grape, odstín fialové, který evokuje kouzlo zralých hroznů, třpytících se ve světle slunce. Tento sytý a intenzivní odstín si našel cestu do kolekcí významných návrhářů, jako jsou Frederick Anderson, ChoCheng a Burberry Prorsum. Díky své všestrannosti se hodí k nejrůznějším látkám od hedvábí po samet a dodává šatům, oblekům a doplňkům nádech sofistikovanosti. Půvab sytě fialové spočívá v její schopnosti vdechnout energii a sofistikovanost každému outfitu.

Dráždivá fuchsiová je stále v módě

Rose Violet, dráždivá fuchsiová, se stala výraznou barvou této sezóny. Návrháři jako Christian Siriano, Moschino a Huishan Zhang se chopili tohoto svěžího a sofistikovaného odstínu a použili ho k vytvoření elegantních šatů, útulných kabátů a elegantních doplňků. Všestrannost růžovofialové barvy vyniká, když se spojí s měkkými materiály, jako je vlna a hedvábí. Ať už se jedná o vytvoření elegantního a sofistikovaného vzhledu s neutrálními tóny, nebo o experimentování se zářivými kontrasty, růžová fialová se ukazuje jako odvážná a zároveň půvabná volba.

 

Ohnivě červená barva vášně a smyslnosti

Ohnivě červená, nadčasový symbol vášně a energie, se v této sezóně odvážně proměnila v zářivý a intenzivní odstín, který poutá ihned pozornost a dodává nám silný emocionální náboj. Návrháři jako David Koma, Blumarine a Ferragamo využili tento odstín k vytvoření kousků, které vyzařují smyslnost a sílu. Červené saténové podprsenky, kožichy a obleky šité na míru ukazují všestrannost ohnivě červené barvy a dodávají přehlídkovým molům nádech vzrušení.

Sytá oranžová jako barva spontánnosti a sebejistoty

Červeno-oranžová, zářivý a společenský odstín, vnáší na přehlídkové molo spontánnost a sebevědomí. Značky jako Anteprima, Greta Constantine a Onitsuka Tiger využily tento živý odstín k vytvoření zimních oděvů od kabátů po šaty. Díky své hřejivosti a intenzitě se červeno-oranžová skvěle hodí jak k neformálnímu, tak k formálnímu oblečení, a je tak univerzální volbou. Trendy je i kombinace oranžové s fialovou.

 

Žlutá barva konečně v popředí

Z dálky výrazná žlutá anebo hořčicová barva, připomínající teplo a zářivost slunce, se stala nositelem trendů pro podzim/zimu 2023/2024. Návrháři jako Marni, Altuzarra a Isabel Marant začlenili zářivý odstín do svých kolekcí a vnesli tak do nich radost a dobrou náladu. Intenzivní žlutý odstín oživuje nejrůznější oděvy od halenek po kalhoty a pro svou kompatibilitu je doporučeno jej kombinovat s neutrálními i zářivými barvami.

Olivově zelená: Přírodní elegance

Olive Oil Green se pro tyto měsíce stává symbolem pohody a elegance. Návrháři jako Bibhu Mohapatra, Missoni a Cinq a Sept se chopili tohoto intenzivního odstínu a vytvořili vlající šaty, elastické oděvy a ležérní saka. Všestrannost olivově zelené se projevila v její schopnosti vyjádřit sofistikovanost a pohodlí zároveň, což z ní učinilo oblíbenou volbu pro tuto sezónu.

Neutrální elegance hnědé béžové

Letošní podzim a zimu velmi předurčuje i hnědá a béžová a jejich odstíny. Béžové tóny, odrážející teplo a přívětivou atmosféru neutrální pleti, zdobily přehlídková mola v různých podobách, stejně jako sexy hnědá. Značky jako Prada, Calcaterra a Sportmax využily béžovou barvu k vytvoření monochromatického vzhledu a spojily ji s palazzo kalhotami, pletenými šaty a minisukněmi. Kombinace béžové s dalšími barvami, jako je pudrově růžová, vytvořila romantické a rafinované komplety, ideální pro elegantní večery.

 

Módní barvy pro podzim/zimu 2023/2024 v sobě skrývají živého a elegantního ducha. Tyto odstíny nabízejí módním nadšencům nekonečné možnosti od hlubokého půvabu šumivého hroznového vína po hřejivost olivově zelené. Návrháři, kteří se chopili podstaty každého z odstínů, vytvořili kolekce, které odrážejí rozmanitou a dynamickou povahu současné módy. Letošní trendy tak slibují stylový a rozmanitý šatník. Přehlídky na molech od New Yorku po Paříž předvedly návrat k základní podstatě módy, v níž se snoubí rafinované touhy s oslavou svobody pohybu. Večerní oděvy nabraly elegantní směr a opustily ležérní a technické kousky minulých sezón.

Tak co s načatým víkendem? Stejně nebude hezky, tak co takhle oživit šatník v duchu nejnovějších módních trendů?

Související…

Teorie barev: Jaký vliv mají na naši náladu a co o vás prozradí odstín vašeho auta?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...