fbpx

Pokud jste přítelkyni už jednou začali říkat bejvalka, máte zombie vztah 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Když si jdete zaplavat ke stejnému jezu...

Zveřejněno: 9. 10. 2023

Zazdila vás. Všechno šlo podle vašich představ a doteď jste si mysleli, že i podle jejích: ranní pozdravy, společné obědy. Šel jste jí fandit na charitativní přáteláček volejbalových družstev nadšenců a ona šla na oplátku fandit s vámi na hokej. Zírala v němém úžasu na to, jak ladně se pohybujete u sporáku, a vy zase na to, s jakou lehkostí zvládá ostrou jízdu autem a parkování. Při s*xu řvala jak honda do kopce, cítil jste se jako král – a najednou nic, jako byste byl jen anonymní a dotěrný týpek z Tinderu.

Pokoušíte se s tím vyrovnat...

Pokud jste v některé ze sto pětapadesáti tisíc verzí tohoto příběhu někdy hráli smutnou hlavní roli, nejspíš si vzpomenete, že okamžik probuzení do kruté reality byl asi tak příjemný jako nečekaná výpověď z práce. Co to s vámi borci udělalo? Nejspíš to byla jedna z těchto věcí:

  • Zmatek (Co jsem sakra udělal špatně?): Bez uzavření nebo důvodu si mnozí tuto zkušenost internalizují a zpochybňují své činy, slova a hodnotu.
  • Racionalizace (Říkala, že v práci dokončují nějaký projekt, má toho teď moc.): V lidské povaze je racionalizovat si bolestné zážitky, ale to má zhruba stejný efekt jako pití na žal – když vystřízlivíte, zjistíte, že to, co jste chtěli ve sklence utopit, je pořád pravda, a navíc máte šílenou kocovinu.
  • Maska suveréna: (Příště to budu mít pod kontrolou): Zapřisáhnete se, že ta další už s vámi tolik nezamává, že své emoce udržíte na uzdě, a především, že taktovku budete mít celou dobu v ruce právě vy.

Čím ses zkazil, tím se naprav?

Jenomže mrtvoly někdy vylezou z hrobů. Možná proběhl nějaký víkendový teambuilding, možná jste se potkali na narozeninové oslavě společného známého, nebo jste na sebe narazili u pečiva v Lidlu. Je to fuk: najednou je zpátky ve vašem životě a vy zapomenete na všechny ty osamělé večery, kdy jste jako chlap rozhodně nekontroloval mobil každých pět minut, jestli už se neozvala.

Kousla vás, ale vy jste si to nějak ošetřil a pustil si ji zpátky do života – má tedy navrch, protože už jste jí jednou ukázal, že vás může používat podle libosti.

Masku suveréna ale můžete ukazovat maximálně kámošům, sami sobě ne. Zvědavost nebo vzpomínky na hondu v kopci často vítězí a jste v tom znovu za plnou taxu. Pokud z vás v prvním kole nestihla vytáhnout polovinu úspor, nebo chtěla dokonce dělit náklady po chlapsku napůl, nejspíš zjistíte, jak lehké je se v tom znovu vykoupat. A tady jsou tři důvody, proč je vysoce riskantní relationship zombie vzkřísit:

1. Pokud nejste Terminátor, máte zranění z předchozího boje

Terminátor nejste, to můžeme s pravděpodobností hraničící s jistotou říct hned. Můžete být chlapák jaký chcete, ale už fakt, že jste o zombie vztahu začali uvažovat, znamená, že vaše zranění se možná nestihla ještě tak docela zhojit.

Dáme vám drobnou radu: uvědomte si, že pokud vás někdo zazdí, je to jasné znamení, že upřednostnil své vlastní pocity nebo potřeby před těmi vašimi, a zkrátka a jednoduše se na bolest, kterou jste, protože jste chlap, opět v žádném případě neokusil, vykašlal.

Pokud potřebujete důkaz místo slibů, tady ho máte: v roce 2016 byla v časopise Pain Management zveřejněna studie, která upozorňuje na to, že sociální bolest podobně jako ta, kterou zažíváte při ghostingu, sdílí nervové dráhy s fyzickou bolestí. A to znamená, že emocionální bolest z takových zážitků není jen „v hlavě“, ale může být stejně hmatatelná a skutečná jako fyzické zranění. Když zombie pustíte zpět do svého života, můžete minulá zranění neúmyslně oživit a připomenout psychice prvotní emocionální úder. V těchto vodách je třeba postupovat opatrně.

2. Síly nejsou vyrovnané

Možná je přesvědčivá, ale pořád je to zombie a pod perfektním makeupem se může skrývat tlející tkáň. Kousla vás, ale vy jste si to nějak ošetřil a pustil si ji zpátky do života – má tedy navrch, protože už jste jí jednou ukázal, že vás může používat podle libosti.

Možná budete trávit hodiny úpravami jejího makeupu, aby pořád pěkně vypadala, ale možná na to bude pokaždé potřeba o pár minut víc a nakonec to stejně celé sjede dolů a zombie před vámi bude stát v celé své hnijící kráse.

Studie z roku 2021 ukazuje na souvislost mezi ghostingem a osobnostními rysy Temné triády. Jednání s jedinci, kteří v sobě mají narcistické, machiavelistické nebo psychopatické sklony, by se mohlo podobat orientaci v bludišti: možná nakonec zjistíte, že zombie považuje další kapitolu vašeho vztahu za svého druhu laskavost, kterou vám prokazuje – protože to všechno byla vaše vina, nebo se všechno událo jinak, než říkáte, nebo deset dalších logických důvodů, proč je to právě ona, kdo vztahu dal „ještě šanci.“

V každém případě, zombie má vrch. Můžete se ocitnout v defenzivě, běhat jako křeček v kolečku a honit se za validací vlastních pocitů. Opět vám dáme drobnou radu: nedělejte to. Nejenže to destabilizuje vaši emocionální oporu, ale také narušuje vaši schopnost prosazovat a chránit své hranice a pohodu.

3. Zavíráte si přívod kyslíku

Závislost na alkoholu taky další panák nevyléčí. Zombie vám může cestu k vnitřnímu klidu výrazně zkomplikovat, pokud ne přímo znemožnit. Možná budete trávit hodiny úpravami jejího makeupu, aby pořád pěkně vypadala, ale možná na to bude pokaždé potřeba o pár minut víc a nakonec to stejně celé sjede dolů a zombie před vámi bude stát v celé své hnijící kráse.

Pro vaši emocionální pohodu může být prospěšnější zaměřit se sám na sebe, vlastní hodnotu a budoucí vztahy. A konečně, možná byste měli minimálně zvážit možnost, že zombie má své velmi konkrétní důvody, proč se do vašeho života hrne.

V každém případě jste pro zombie atraktivní. To už víte. Teď jen přijít na to, co ji na vás skutečně přitahuje.

Související…

Po čem ženy touží? Alfa samec už dávno neznamená jen dominanci. Co se změnilo?
Tereza Theerová

foto: Shutterstock , zdroj: Forbes

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...