fbpx

Po čem ženy touží? Alfa samec už dávno neznamená jen dominanci. Co se změnilo? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jsou sebevědomí, atraktivní a ženy jim téměř padají k nohám. Letitý obrázek alfa samců se mění. Zdaleka už nejde jen o to ukázat jasnou dominanci, v desateru silných mužů najdeme i vlastnosti, které bychom nečekali

Zveřejněno: 8. 10. 2023

Alfa samec, femme fatale nebo žena-vamp. Tato spojení v nás evokují silné jedince, kteří opačnému pohlaví dokážou pěkně zamotat hlavu. Anebo jim do srdce vyvrtat těžko zacelitelnou díru. Jako zkušená veteránka scény všech možných, nebo spíše nemožných seznamek jsem se často přistihla, že mě tito sebevědomí a inteligentní tvorové přitahují. Ale čím přesně jsou alfa samci tak podmaniví? Je to jejich vyrýsovaná čelist, zvučný hlas, nebo je za tím magnetickým charismatem něco víc?

Podívejme se na fascinující svět alfa samců a zjistěme, proč je třeba vyvrátit mýtus, který je obklopuje. A začněme klidně tím, co v moderním světě být alfa samcem skutečně znamená.

Kdo alfa samec vlastně je?

Proč je kolem alfa samců takový humbuk? No, nejsou to jen obyčejní silní chlapi; je to celý balíček charismatu, sebedůvěry a inteligence. Původně termín alfa samec pochází z výzkumu chování zvířat a označuje dominantního samce v sociální skupině. V lidské sféře je alfa samec vůdce, ten, kdo dosahuje úspěchů a jde si za svým. Představte si obchodní magnáty, sportovní šampiony nebo prostě muže, který vzbuzuje pozornost a zájem jen tím, že vstoupil do místnosti.

Nejenže jsou alfa samci přirozenými vůdci, ale dominují také společnosti a dělají to stylově. Pojem „alfa“ ve spojení alfa samec přitom není o tom, kdo umí nejhlasitěji zařvat jako gorila v zoo, nebo ten, kdo vzbuzuje strach. Ne, jde o to být sebevědomý, mít vše pod kontrolou a žít tady a teď s vědomím, že jste schopni zvládnout vše, co vám život přichystá.

Po čem ženy touží?

Proč jsou tito alfa samci tak neodolatelní? Evoluční psychologové mají odpověď. Představte si to: v dávných dobách byli alfa samci vůdci s vysokým statusem, bohatí na zdroje a s nejlepšími příležitostmi k páření. Jak se říká, přežijí ti nejsilnější. Tady to platí doslova – lidé, kteří jsou evolucí ovlivněni, mají přirozený sklon považovat tyto alfa vlastnosti za přitažlivé. Ale nejde jen o bicepsy a hluboké hlasy!

Výzkumy ukazují, že charismatičtí alfa samci neupřednostňují sami sebe, ale více si všímají ostatních. A to nejen, pokud jde o ženy.

Studie ukázaly, že ženy dávají přednost vyšším, svalnatým mužům se symetrickými rysy – to vše jsou signály dobrého zdraví a genetické zdatnosti. A tady je zábavný fakt: jiná studie dokonce srovnávala muže lovce a sběrače versus zemědělce a nepřekvapivě v závodě o atraktivitu zvítězila postava lovce a sběrače. Je to jako evoluce smíchaná s trochou Tarzana!

Alfa nemusí být vždy i omega

Přesto je fyzický vzhled jen částí příběhu. Alfa samci vyzařují sebevědomí a asertivitu a tyto vlastnosti jsou přímo magnetické. Představte si alfa samce, který sebejistě dominuje konverzaci. Přitažlivé, že? Takové chování signalizuje vysoké společenské postavení, dominanci a kompetenci, což jsou vlastnosti, při kterých se srdce rozbuší o něco rychleji.
Ale tady je zápletka: kouzlu alfa mužů nepropadne každý. Některé z nás dávají přednost partnerům, kteří jsou pečující, empatičtí a emočně inteligentní – což jsou vlastnosti, které se stereotypním alfa samcem často spojovány nejsou. Studie ukazují, že ženy považují dominanci za přitažlivou, ale ne tehdy, když je spojena s agresivitou a silou. Dávají přednost sebevědomým, nicméně asertivním mužům. A co víc, když se asertivita v muži snoubí s laskavostí, je to vítězná kombinace.

Skutečný alfa samec není jednorozměrný; je bohatou směsicí vlastností a laskavost je jeho tajnou zbraní. Stejně jako u výše zmíněných primátů, že? 

Trendy se mění i v „džungli“

V porovnání se špatnou reputací alfa samců v minulosti, kdy se tak označovali rváči a panovační chlapi, se dnešní alfové značně vyvinuli. Přijímají své emoce a pocity, což z nich dělá silné a empatické vůdce. Už to není jen o napínání svalů, ale o napínání emoční inteligence.

Výzkumy ukazují, že charismatičtí alfa samci neupřednostňují sami sebe, ale více si všímají ostatních. A to nejen, pokud jde o ženy. I k mužům se dokážou přiblížit s poplácáním po zádech, jako by říkali: „Hej, já tě chápu, kamaráde.“ Sebevědomí alfa samci necítí potřebu prosazovat se tím, že budou všechny komandovat. Ve svém prostoru se pohybují s noblesou a grácií a s velkou dávkou zdravého sebevědomí. Nejde o dominanci, ale o to, aby se cítili uvolněně, a to i v situacích, které by ostatní mohly vyvést z míry.

TikTok adoruje podcastery „alfa samce“

Posun v chápání moderních „alfa samců“ (zde jde ale spíše o ty v uvozovkách) dokazuje i nový virální trend na TikToku. Ten se obrací proti sexistickým moderátorům podcastů, kteří se za alfa samce hrdě označují. Původní podcasty těchto samozvaných „alfa samců“ často povzbuzují muže, aby si upevňovali dominanci prostřednictvím agrese, která má kořeny v zastaralých teoriích o hierarchii vlčí smečky.

Král internetových misogynů a samozvaný alfa samec Andrew Tate

Jako odpověď se objevila videa, jejichž tvůrci používají humor, aby zesměšnili absurditu jejich obsahu a zpochybnili škodlivé stereotypy. Trend zahájila influencerka Elsa Lakewová, která pomocí filtru „Bearded Cutie“ vtipně představila, jaké by to bylo, kdyby ztělesňovala postavu „alfa samce“. Její loňské //www.tiktok.com/@sadimmigrantkid/video/7055363941790272815">video nasbíralo více než 14 milionů zhlédnutí a odstartovalo vlnu dalších podobných příspěvků s populárními hashtagy jako #alphamale a #highvalueman a //www.tiktok.com/@peachprc/video/7266032304663956754?embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_masking&refer=embed&;referer_url=iframe.nbcnews.com%2F6z47yn2%3F_showcaption%3Dtrue%26app%3D1&referer_v">parodickým obsahem.

Desatero skutečného alfa samce

  1. Alfa samci chápou, že pokora není známkou slabosti, ale je to cesta ke skutečnému úspěchu a štěstí. Nejde o to být submisivní; jde o to uznat, že neznáte všechny odpovědi, a vážit si příspěvků ostatních.
  2. Dalším receptem na úspěch je pak přijetí své zranitelnosti. Když přiznáte své obavy, nejistoty a chyby, stanete se důvěryhodnými a inspirativními.
  3. Buďte autentičtí. Skutečný alfa samec se nesnaží napodobovat styl někoho jiného nebo zapadat do předem definované formy. Přijímá svou individualitu a využívá ji k inspiraci ostatních.
  4. Měňte své sny ve skutečnost a přijměte představivost. Nebo lépe řečeno, využijte svou představivost k tomu, abyste své sny proměnili ve skutečnost.
  5. Tvrdě pracujte a snažte se, abyste měli všeho hojnost. Věřte ve své schopnosti a nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny. Využijte svůj talent v různých oblastech k dosažení většího úspěchu.
  6. Učte se z chyb. Nezazlívejte si neúspěchy; vnímejte je jako cennou zkušenost k učení. Využijte odvahu a řiďte se svými instinkty, abyste vytrvali a dosáhli svých cílů.
  7. Aroganci vyřaďte ze svého slovníku. Alfa samci si uvědomují, že skutečná síla spočívá ve zranitelnosti, nikoli v nadřazenosti.
  8. Naučte se umění sebeovládání. Sebeovládání je základní vlastností, která odlišuje alfa samce od smečky. Je to disciplína, která umožňuje řídit své impulsy, emoce a touhy v zájmu dlouhodobých cílů.
  9. Buďte silní v rozhodování. Výjimečné rozhodování je charakteristickým znakem alfa samců. Systematicky vyhodnocujte rizika a rozdělte je tak, abyste pochopili jejich potenciální dopad. Tato příprava vás vybaví k přijímání informovaných rozhodnutí pod tlakem. Zvládněte negativitu a úzkost, protože mohou bránit vašemu rozhodovacímu procesu. Pěstujte si strategie, jak zůstat pozitivní a soustředěný.
  10. Buďte cílevědomí a přijměte vděčnost a soutěživost. Pěstujte vděčnost za konkurenci, která je pro vás výzvou a inspirací. Soucit otevírá dveře k úspěchu všem a cílevědomý alfa se toho nebojí.

Takže vidíte? Dnešní „alfa samec“ není jen hollywoodská fantazie, ale směs sebevědomí, odpovědnosti a empatického vedení, rozmanitá a neustále se vyvíjející osobnost. Jaký je tedy závěr našeho průzkumu?

Ve velkém schématu přitažlivosti neexistuje žádný univerzální vzorec. Jde o to být autentický, přijmout svou jedinečnost a najít někoho, kdo vás ocení takové, jací jste, ať už jste alfa, nebo ne. Ať už jste asertivní alfa, nebo pečující miláček, buďte si jisti sami sebou, protože vaše vibrace přitahují váš kmen!

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...