fbpx

Rozhovor: Stárnoucí ženy se často za své tělo stydí. To ale jen zvětšuje propast mezi partnery 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Magdaleny Mikulandové

Co je perimenopauza a jak moc ovlivňuje partnerský i osobní život ženy? Jak si toto náročné období co nejvíce usnadnit? A je to téma i pro muže? O zkušenosti z praxe se s námi podělila Magdalena Mikulandová, odbornice v oblasti gynekologie a metabolické rovnováhy.

Zveřejněno: 1. 4. 2024

Perimenopauza mění tělo, psychiku i zdravotní stav žen. Některým ničí partnerský vztah, jiné dokonce propadnou strachu z vážného onemocnění. Netuší totiž, že příčinou jejich zdravotních potíží je právě perimenopauza.

„Perimenopauza, lidově řečeno přechod, přichází kolem padesátého roku ženy, ale i dříve. A především na začátku si ji některé ženy neuvědomuji. Cítí se více unavené a hůře se soustředí. Dalšími příznaky jsou přibírání na váze, noční pocení, výkyvy nálad, nadýmání a plynatost, pokles libida, stejně jako poruchy spánku a větší chuti na sladké. Nejvýraznější jsou ale návaly horka, slabosti a samozřejmě nepravidelná menstruace, nebo její vynechání,“ vyjmenovává odbornice Magdalena Mikulandová s tím, že příznaky mohou trvat i několik let.

Některé ženy si pletou období perimenopauzy s menopauzou. Jak tato dvě období od sebe odlišit?

Menopauza přichází až po perimenopauze. O menopauzu se jedná v případě, kdy žena nemenstruovala už jeden rok. Během menopauzy veškeré hormonální změny i některé zdravotní potíže končí a žena se dostává do takzvaného klidového hormonálního období.

Na co by se tedy žena měla během perimenopauzy připravit?

Často jsou to vaginální potíže v důsledku nedostatku estrogenu. Pálení až bolesti jsou velice časté. Dále je to přibírání na váze. Tyto změny přicházejí rok až dva před samotnou menopauzou a je tedy dobré si prostě přiznat, že mě to tak či tak čeká. Je to první krok k tomu, aby mne přechod nezasáhl více, než je nevyhnutné.

Pár, který přichází do věku padesáti, šedesáti let, by si o přechodu měl povídat. S humorem, lehkostí a nadsázkou. Ostatně, je to normální věc, která se děje všem.

Ženám doporučuji budovat sebevědomí, sebeúctu a pocit vlastní dostatečnosti. Okolí mě vnímá na základě toho, co vyzařuji. Dnes může žena vypadat fantasticky a není poznat, že je třeba v přechodovém věku. Když jste byla dobrá ve čtyřiceti, proč byste nemohla být i v šedesáti. Dál si hledejte nové přátele a nové životní impulzy.

Co intimní život? Říkáte, že sex po padesátce je důležitý. Mnoho žen už ale po padesátce nemá na sex náladu…

Ano, kolem padesátky až pětapadesátky ženské libido klesá, protože tělo již není připraveno na početí ani porod. I přesto je ale sex v tomto období velice důležitý a prospěšný, protože dokáže rozproudit krev a zvyšuje hladinu prospěšných látek. A to je důležité jak pro rozbouřený hormonální systém, tak pro psychiku žen. A samozřejmě pro metabolismus. Pokud má tedy žena v perimenopauze na milování alespoň trochu chuť, doporučuji ho.

Co nejčastěji ženy v perimenopauze v oblasti intimity řeší?

Stydí se a mají nízké sebevědomí. Obávají se, že už pro partnera nejsou tak přitažlivé. Nechtějí, aby viděl změny na jejich těle, a nebyl z nich zklamaný. Většinou, řekněme si to na rovinu, se po letech partnerského soužití sex mění v rutinu, která ženě a někdy i muži při samotném aktu nevyhovuje.

Doporučuji o tomto tématu mluvit. Partneři by se měli otevřeně bavit o tom, co se jim líbí, a co ne. Ženy by si měly uvědomit, že i jejich partneři stárnou – vstupují do andropauzy, takže i oni mají své problémy. Proto ženám vzkazuji, neschovávejte se před partnerem, protože to povede k tomu, že se od sebe začnete vzdalovat. Ano, muž v andropauze nemá naloženo tolik jako žena a v začátcích stárnutí vypadá líp, ale nevzdalujte se mu zbytečně.

Mnoho mužů špatně snáší odmítnutí v intimní oblasti. Pak proti ženě padají bolestná obvinění. Jak tuto situaci řešit?

Ano, někdy muži, aniž by chtěli, řeknou něco, co ženu zamrzí, a ona se pak ještě více uzavře. Je proto důležité o tomto tématu mluvit víc a veřejně, změnit postoje a informovanost celé společnosti, a to jak prostřednictvím gynekologů, psychologů i lékařů, tak v neposlední řadě přístupem médií. Společnost to bude více kultivovat. Pár, který přichází do věku padesáti, šedesáti let, by si o přechodu měl povídat. S humorem, lehkostí a nadsázkou. Ostatně, je to normální věc, která se děje všem.

Většina žen v perimenopauze již opravdu neotěhotní. Ale stát se to může, a to v případě, kdy se ještě nějaká ta ovulace s funkčním vajíčkem do cyklu přimotá.

Co tedy nejčastěji touží vaše klientky od partnera slyšet?

Určitě pochvalu a ocenění za dlouholetou svědomitou práci, a že je pro něj a celou rodinu stále důležitá. Protože to ona opravdu je, často na ní stojí chod celé domácnosti. Žena také potřebuje slyšet, že se muži pořád líbí. Vím, že po letech, co se pár zná, není jednoduché skládat komplimenty. Ale je to o tom, co chceme. Chceme na vztahu pracovat, nebo ne? Máme chuť se někam posouvat, nebo ne? Tohle je otázka rozhodnutí, ne lásky.

Vyslechla jste si mnoho příběhů svých klientek, který vám nejvíce utkvěl v paměti?

Většina krizí, a dokonce i rozchodů v období klimaktéria vzniká převážně z okoukání, jisté alergie a nechuti problémy řešit, či je vůbec vidět. Když klimakterium mění intimní život ženy, vyvolá to u muže pochybnosti. A nějaká, která ho bude víc chválit, se skoro vždycky najde. Pak taková bokovka není zlým úmyslem, ale snadnějším řešením.

Třeba má klientka Zuzka zažila takový klasický příběh – manžel ji opustil, protože zkrátka neunesl, že opravdu stárne. Domníval se, že ho mladší partnerka oddálí od blížící se smrti. Ani Zuzka tenkrát nefunkčnímu vztahu nepomáhala. S novou partnerkou se mu na stará kolena narodilo dítě. Byl z toho tak unavený, že jezdil odpočívat ke své první ženě. Jak typické.

Související…

Znáte vitamíny, které ovlivňují ženské zdraví? Ochrání před depresemi, předčasným stárnutím i bolestivou menstruací
Komerční článek

Často slýchám, že v perimenopauze není možné otěhotnět. Je to pravda?

Tak tohle bych ráda vysvětlila. Většina žen v perimenopauze již opravdu neotěhotní. Ale stát se to může, a to v případě, kdy se ještě nějaká ta ovulace s funkčním vajíčkem do cyklu přimotá. Jenže žena s tím často vůbec nepočítá. Sází na to, že už otěhotnět nemůže. Pak jsou to těžká rozhodnutí.

Takže pozor, pokud ženě v šestačtyřiceti nepřijde dvakrát menstruace, může to být těhotenství, ne perimenopauza. Měla jsem pětačtyřicetiletou rodičku, která pět měsíců žila v domnění, že přibrala v klimakteriu – a ono to bylo miminko.

Jak zmírnit nepříjemné příznaky perimenopauzy?

Začíná to úpravou stravy tak, aby podporovala nové nastavení organismu. U nás tyto ženy podstupují program Metabolic balance. Ten primárně neřeší hubnutí, nebo jestli vás trápí nějaký zdravotní problém, či se potýkáte právě s klimakterickými potížemi. Je to celostní holistika, která na základě správně zvolených potravin pro každého jednotlivce zvlášť umí ovlivnit hormonální a metabolické postupy i vzorce v našem těle. Do budoucna můžete jíst všechno, ale až po úpravě vnitřních chemických vzorců.

Program tedy není o hubnutí, ale o opravě, opětovném nastartování správných metabolických procesů. A díky tomu třeba vymizí i některé zdravotní potíže či žena zhubne. Člověk se cítí vitálněji, zdravěji i mladě. Je také nutné doplňovat vitamíny, minerály a stopové prvky. Také pomáhá cvičení – stačí kratší, ale pravidelné. No, a když tohle všechno ještě nestačí, můžeme tělo saturovat lehkou dávkou hormonální substituce. Individuální péči v tomto směru stanoví obvodní lékař a gynekolog.

Zmiňovala jste úpravu stravy. Jsou pro ženy v perimenopauze nějaká obecná doporučení?

Pro ženu v perimenopauze doporučuji potraviny s vysokým podílem rostlinných i živočišných bílkovin a samozřejmě vlákninu v ovoci a zelenině. Dále jsou to různé druhy ořechů s obsahem nenasycených mastných kyselin. Pít hodně vody a dát si tmavou čokoládu. Co ale z jídelníčku doporučuji úplně vyřadit, jsou moučné výrobky, například rohlíky a knedlíky či  průmyslově zpracované sladkosti.

Je perimenopauza tématem i pro muže? Proč by se o ni měli zajímat?

Protože je to přirozená součást života jejich žen. A mělo by to platit i naopak. V tomto období jde opravdu o respekt a posouvání vztahu na novou úroveň. Proč myslíte, že se tento stav nazývá přechodem? Musí tam být vůle, láska a porozumění. A nutno říct, že změny není radno odkládat. Pokud problémy ve vztahu nevyřešíme teď, budeme se v partnerství cítit čím dál hůř.

foto: Se svolením Magdaleny Mikulandové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...