fbpx

Obáváte se, že vás chce partner opustit? Dost možná máte pravdu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vědci zjistili jak poznat, že váš partner uvažuje o rozchodu – a rtěnka na límečku to není.

Zveřejněno: 28. 9. 2023

Někdy je tušení více než jen tušení: Nová studie singapurské univerzity, publikovaná v časopise European Journal of Social Psychology, naznačuje, že lidé dokážou poznat, že jejich partner bude chtít ukončit vztah. Informuje o tom server HuffPost. Spoluautor studie Kenneth Tan a jeho tým zavedli nový koncept, který tuto dynamiku popisuje – takzvané PPDC (perceived partner dissolution consideration) neboli vnímané úvahy o rozpadu partnerského vztahu. „PPDC definujeme jako míru, do jaké jednotlivci vnímají, že jejich partner uvažuje o ukončení vztahu,“ vysvětluje Tan.

To, jak přesně lidé vycítí partnerovy úvahy o rozchodu, zkoumal Tan se svými kolegy na velkém vzorku randících párů z jedné americké univerzity a také u 235 párů ze singapurské univerzity. Obě skupiny reportovaly své vlastní i vnímané úvahy o rozpadu vztahu. „Lidé poměrně přesně odhadli, zda jejich partner skutečně uvažuje o rozchodu. Pokud jejich partneři uváděli více úvah o rozchodu než ostatní, polovičky si toho všimly,“ popisuje pro HuffPost Tan.

Kdo je nejcitlivější?

Roli přitom hrál i styl připoutání partnerů. Ve srovnání s lidmi s bezpečným stylem připoutání mnohem lépe odhadovali úvahy svých partnerů o rozchodu lidé s úzkostným stylem. To podle Tana dává smysl, protože lidé s úzkostným stylem připoutání se obvykle obávají odmítnutí a jsou velmi citliví vůči ohrožení vztahu. Tan nicméně upozorňuje, že úzkostně připoutaní lidé ve studii také někdy přeceňovali skutečnou touhu svých partnerů po rozchodu.

Je možné, že ti, kteří mají podezření, že by se s nimi partner mohl chystat rozejít, mohou reagovat rozchodem jako první.

Tan tvrdí, že z výzkumu pro páry vyplývá pozitivní závěr. „Většina lidí chce, aby jejich vztahy pokračovaly, a proto jsou ostražití,“ vysvětluje. V navazující práci chce Tan prozkoumat, jak úzkostně připoutaní lidé na vnímané úvahy o rozpadu vztahu reagují – zda se častěji snaží o obnovení vztahu s partnerem, nebo ho odmítnou. „Je možné, že ti, kteří mají podezření, že by se s nimi partner mohl chystat rozejít, mohou reagovat rozchodem jako první,“ podotýká výzkumník.

Opravdový problém, nebo iluze?

Pokud se bojíte, že váš partner o rozchodu skutečně uvažuje, terapeuti nabízí několik rad. Obecně platí, že vztah je obousměrná ulice, poznamenává manželský a rodinný terapeut z Los Angeles Alejandro Daniel Pina. „Pokud je jeden nešťastný, obvykle to znamená, že jsou nešťastní oba. Někteří pároví specialisté nazývají vztah tancem – pokud jeden z vás neudělá krok, ovlivní to nakonec i druhého partnera,“ nastiňuje.

Podle michiganské psycholožky Michele Leno je ale také možné, že nad tím zkrátka moc přemýšlíte. „Než se se svými obavami obrátíte na partnera, vezměte v úvahu fakta o vašem vztahu – co víte a co si myslíte, že víte,“ radí. Možná vaše uvažování o současném vztahu zabarvují vzpomínky na minulá partnerství. „Přemýšlejte o tom, jak se tento vztah liší od toho předchozího. Pokud vás někdo opustil bez varování, obvykle to vypovídá více o jeho vlastní dysfunkci než o vás,“ říká Lenová.

Ať už se jedná o jakýkoliv problém, je podle Piny důležité o svých starostech partnerovi říct. Jen tak totiž můžete najít společné řešení. „Když si obavy necháte jen pro sebe, ovlivní to celý tanec a nakonec to vyvede z míry vás oba,“ říká.

Související…

Odhalte včas tiché kopačky: 5 varovných signálů, že váš partner opouští vztah
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: HuffPost.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...