fbpx

Velká šatníková loupež: Proč některé děti milují půjčovat si oblečení svých rodičů? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Módní trendy přicházejí a odcházejí, ale některé věci v našich šatnících vydrží zkoušku časem. Po těch pak jdou naše děti…

Zveřejněno: 24. 9. 2023

Není neobvyklé, že se děti vkrádají do šatníků svých rodičů a půjčují si kousky, které je zaujmou nebo v některých případech vyvolávají nostalgii. I když je tato praxe dlouholetou tradicí, stojí za to prozkoumat, proč děti přitahuje oblečení jejich rodičů a co tento módní rodinný fenomén motivuje. Odpověď je jednodušší, než se zdá.

Cool matka versus „Vrať se do hrobu“

„Vlastně bych měla být ráda, když si dcera – byť bez dovolení – bere mé oblečení ze skříně. Znamená to, že ještě nejsem tak stará, ne?“ ptala se mě s úsměvem, ale nejistě kamarádka Jana, když jsme šly spolu na oběd. Její dcera, dnes čtrnáctiletá Val, si vzala její nestárnoucí módní poklady. Ale to samo o sobě nebyl kámen úrazu. Val se k nim nechovala tak, jak si Jana představovala.

Jak to ale je? Proč si některé děti rády půjčují naše oblečení a jiné se na nás zase každé ráno koukají pohledem „no ty zase vypadáš, vrať se do hrobu…“. A existuje vůbec k této jejich zálibě nějaký důvod?

Je v tom sentiment?

Jedním z nejzjevnějších důvodů, proč si děti půjčují oblečení svých rodičů, je sentimentální vztah, který rodiče k těmto oděvům mají. Rodiče si často ponechávají ty nejlepší kousky ze šatníku svého mládí, protože pro ně slouží jako hmatatelné spojení s minulostí. Nejde jen o módu, ale i o sdílení příběhů a vzpomínek. Toto spojení, pokud jste opravdu zvolili dobře, pak přesahuje generace a vytváří pocit kontinuity a tradice.

Ve světě přesyceném masově vyráběnou módou se nošením autentického kousku z minulosti člověk odliší.

Pro dcery, které si půjčují oblečení svých matek, je to jako vstoupit do časové kapsle. Historické šaty z 80. let, ceněné halenky z 90. let a doplňky, které byly kdysi na vrcholu módy, to vše je dříve nebo později zase v kurzu. Tyto vychytané kousky nejsou jen látkami, jsou to kusy historie, které dcerám umožňují prozkoumat dobu, kdy jejich mámy byly ještě cool a stylové.

Trendy se stále opakují

Móda se pohybuje v cyklech a styly z minulých desetiletí se znovu objevují v současnosti. To, co bylo kdysi považováno za zastaralé, se může znovu stát módním. A to je pro děti ideální příležitost k tomu, aby se vrhly do šatníků svých rodičů.

m shutterstock 2274298277

Vaše pravěké doplňky možná dostanou druhou šanci. (zdroj: Shutterstock)


Například nyní vidíme, že se vrací móda z roku 2000! Na přehlídkových molech a na Instagramu se objevují mini kabelky, džínové bundy a pásky z té doby, jak uvádí třeba článek na screenshot-media.com. Pro dcery je pak maminčin šatník jako pokladnice autentických vintage kousků přímo na dosah ruky!

Přitažlivost těchto retro stylů spočívá nejen v jejich estetice, ale také v jedinečnosti, kterou nabízejí. Ve světě přesyceném masově vyráběnou módou se nošením autentického kousku z minulosti člověk odliší. Je to způsob, jak mohou dcery prostřednictvím módy vyjádřit svou individualitu a kreativitu.

V šatníku rodičů hledají sebe sama

Naše děti si mnohdy myslí, že máminy šatníky jsou neprobádané území zralé na to, aby se z něj dalo těžit. Tradičně si dcery častěji půjčují oblečení svých matek, protože je přitahuje půvab a elegance jejich šatníků. Tento trend se však neomezuje pouze na dcery. Také synové si stále častěji půjčují oblečení svých otců. Ať už jde o dobře padnoucí oblek, vintage koženou bundu nebo klasické hodinky, otcové vlastní nadčasové kousky, které u jejich synů rezonují.

A v posledních letech, kdy je v módě oversize a pánský styl i u dívek, se i oni mohou obávat, že častých nájezdů nebudou ušetřeni. Tento posun v dynamice zpochybňuje tradiční genderové role v módě, jak popisuje velmi dobře i tato studie. Odráží širší hnutí směrem ke genderově neutrálnímu oblečení a k novému pojetí toho, co znamená oblékat se tak, abychom se cítili autenticky bez ohledu na pohlaví. Rodiče všech pohlaví mají nyní možnost inspirovat své děti při výběru módy.

Formování vlastní identity

Fenomén, kdy si děti půjčují oblečení svých rodičů, nezná geografické hranice. Vyskytuje se v domácnostech po celém světě, kde si rodiče uchovali oblečení z předchozích desetiletí. Věk, kdy si děti oblečení začínají půjčovat, se značně liší, ale často začíná v období dospívání, kdy se formuje osobní styl a identita.

Jak často bychom si i my s chutí půjčily ty cool sluneční brýle našeho syna anebo ty perfektní šaty našich dcer, kdybychom na ně měly stále postavu?

Dospívající experimentují s různými styly často a rádi a půjčování od rodičů jim umožňuje objevovat různé módní volby. Odborníci na psychologii a módní studia zdůrazňují význam této praxe. Doktorka Sarah Turnerová, psycholožka, specializující se na rodinnou dynamiku, uvádí: „Půjčování oblečení rodičů je pro děti způsobem, jak se spojit s rodinnou historií a prozkoumat vlastní identitu. Podporuje to pocit sounáležitosti a může to být forma sebevyjádření.“

Půjčování oblečení od rodičů by tedy nemělo být vnímáno jako odchylka od normy. Je to způsob, jak se děti mohou spojit se svými kořeny a zároveň přijmout svůj vyvíjející se vkus. Odborníci naznačují, že to lze považovat za pozitivní znak mezigeneračního propojení. Pomáhá překlenout generační propast a podporuje otevřenou komunikaci mezi rodiči a jejich dětmi. Navíc podporuje udržitelné módní postupy prostřednictvím recyklace a opětovného použití oblečení, což je v souladu s rostoucím povědomím o otázkách životního prostředí.

Přestane to někdy?

Půjčování oblečení po rodičích není trend, který by měl nutně mít datum vypršení platnosti. Jak ale děti dospívají a rozvíjejí své vlastní stylové preference, začnou si vytvářet své vlastní sbírky. Sentimentální hodnota vypůjčených věcí však zůstává nedotčena. To, co bylo kdysi „vypůjčené“, se stává součástí společného módního dědictví, které se předává z generace na generaci.

A, sáhněme si do svědomí, jak často bychom si i my s chutí půjčily ty cool sluneční brýle našeho syna anebo ty perfektní šaty našich dcer, kdybychom na ně měly stále postavu?

Související…

Mandlové mámy: Matky posedlé štíhlostí svých dcer
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...