fbpx

Mandlové mámy: Matky posedlé štíhlostí svých dcer 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V 90. letech, v období módy „heroin chic“, bylo in polykání džusem nacucaných vatových tampónů. Dalším babským receptem pro vyhladovělé modelky, aby se vyhnuly závratím a vyčerpání, bylo pojídání mandlí. Hlavně pořádně rozkousat!

Zveřejněno: 4. 4. 2023

Almond Mom (mandlová máma) je termín, který se používá pro matky, které touží, aby jejich dcery byly hubené a atraktivní, tak jim od útlého věku vštěpují patologický vztah k vlastnímu tělu.

Svou dceru vnímá jako součást sebe sama. Ve čtyřiceti si už nepřipadá hezká – možná proto jí na dceřině vzhledu tolik záleží: její dítě bude krásné a úspěšné za ni. Chce být díky dceři zavalena komplimenty. A její třináctiletá dcera opravdu krásná je, říkají jí, že by mohla být modelka. Tak ji matka fotí v plavkách a obrázky její pubertální postavy posílá do modelingových agentur. Modelingoví agenti se ozvou zpět s tím, že s dcerou podepíšou smlouvu, ale musí nejdřív trochu shodit. A tak svoje dítě krmí třemi stvoly řapíkatého celeru a hrstí mandlí k večeři. Jenže ona se dokrmuje čokoládovými tyčinkami ze školního automatu, a tak jí matka nasadí léky proti obezitě na bázi amfetaminu.

Made in USA

I když trik s mandlemi byl znám už z devadesátek, termín Almond mom vznikl až v roce 2013. Inspiroval ho dialog z reality show Real Housewives of Beverly Hills, kde Yolanda Hadid radí své nezletilé dceři Gigi, jak si udržet štíhlou linii. „Mami, není mi dobře, měla jsem k svačině asi tak půl mandle“, stěžuje si dcera. Yolanda jí poradí: „Dej si pár mandlí a pořádně je rozžvýkej.“

Video, kde Yolanda telefonuje Gigi, se stalo virálním. Sklidila za svoje rodičovství hodně kritiky a vyvolala na internetu debatu o toxické kultuře stravování, hashtag „mandlová máma“ teď má na TikToku skoro 300 milionů zhlédnutí. Tiktokeři parodují zážitky ze svého dětství s mandlovou mámou. Většina těchto videí ukazuje rodiče, kteří „pasivně agresivně“ žádají své děti, aby omezovaly jídlo. Jedna uživatelka taky popisuje svůj údiv, když se poprvé střetla se stravovacími návyky jiné rodiny. Slavila Halloween u svojí kamarádky, strašně se tehdy přejedla sladkostmi.

Mezi celebritami se najde mandlových matek hromada. Do jejich řad nedávno vstoupila Gwyneth Paltrow, protože se svěřila se svojí striktní wellness rutinou. Den prý začíná přerušovaným půstem, k obědu si dá vývar a k večeři paleo, což prakticky znamená hromada zeleniny a syrové bílkoviny. „Je pro mne velice důležité co nejvíc podpořit můj detox,“ řekla.

Dcera, o které jsme psali na začátku článku, skončila se středně  závažnou bulimií, kterou po třicítce překonala. Pozitivní vztah k vlastnímu tělu si ale nejspíš nevypěstuje nikdy.

Související…

Šestnáct znaků, podle kterých poznáte, že vás vychovával příliš kritický rodič
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...