fbpx

Potvrzeno: Šťastné páry dávají na sociální sítě méně fotek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová studie potvrdila to, co mnozí cynici již tušili: páry, které sdílejí svá zamilovaná selfie na sociálních sítích, nemusí být šťastné tak, jak možná působí.

Zveřejněno: 11. 9. 2023

Průzkum společnosti Shotkit, kterého se zúčastnilo 2 000 párů ve věku od 18 do 50 let, se blíže zaměřil na úroveň jejich štěstí a návyky na sociálních sítích. Výsledky ukázaly, že ti, kteří sdílejí tři a více párových selfie týdně, jsou údajně o 128 procent nešťastnější než jejich diskrétnější protějšky.

Z průzkumu vyplývá, že pouze 10 procent „sdílejících“ párů se považuje za „velmi šťastné“, zatímco u těch méně sdílných je to celých 46 procent.

Studie naznačuje, že důvodem, proč nešťastné páry častěji zveřejňují tyto příspěvky na sociálních sítích, mohou být problémy s důvěrou. Důvodem číslo jedna, proč páry sdílely svůj vztah na internetu, totiž bylo dát najevo, že oni nebo jejich partner jsou zadaní.

Proč šťastné páry naopak nemají potřebu svou lásku dávat na odiv? Na webu Marriage.com o tom píše bloggerka Sylvia Smithová.

1) Nepotřebují nikoho přesvědčovat

Šťastné páry nepotřebují přesvědčovat nikoho jiného – a už vůbec ne sebe – o tom, že jsou šťastné. Naopak ty, které neustále zveřejňují, jak jsou šťastné, se často snaží přesvědčit samy sebe, že jsou se svým vztahem spokojené. Doufají, že neustálým sdílením vtipů, vyznání lásky a příspěvků o tom, jak jsou blažení, se to stane skutečností, tvrdí Smithová.

2) Nehledají potvrzení zvenčí

Lidé, kteří si ve svém vztahu nejsou tak jisti, často hledají potvrzení zvenčí. Doufají, že sdílením všech těch fotek a příběhů šťastného páru získají potvrzení z vnějších zdrojů, říká Smithová. Lajky a komentáře jsou pro ego partnerů, kteří se cítí nejistě, skvělou podporou. Šťastné páry nepotřebují, aby je někdo jiný potvrzoval. Jejich vlastní štěstí je veškerým potvrzením, které potřebují.

Důvodem, proč nešťastné páry častěji zveřejňují příspěvky na sociálních sítích, mohou být problémy s důvěrou.

3) Jsou příliš zaneprázdněni užíváním si svého vztahu

Podle Smithové toto neznamená, že by páry neměly sdílet fotky z koncertu nebo z dovolené. Sdílení momentek ze života na sociálních sítích je zábava a je normální si ji užívat. Pokud jste ale se svým miláčkem šťastní v daném okamžiku, nebudete cítit potřebu dokumentovat každou vteřinu. Jistě, možná občas zveřejníte nějaký snímek, ale nebudete zacházet do detailů. Jste příliš zaneprázdněni užíváním si společných chvil, než abyste je trávili pořizováním fotografií pro Facebook, podotýká Smithová.

4) Vědí, že špinavé prádlo se nepere na veřejnosti

Šťastné páry vědí, že jedním z tajemství štěstí je řešit své problémy v soukromí, píše Smithová. Byli jste někdy na společenské akci s párem, který se hádal? Na sociálních sítích je to skoro stejně hrozné. Šťastné páry vědí, že hádky nemají na sociálních sítích co dělat, a nemají potřebu sdílet svá dramata, aby je viděl celý svět. Své problémy řeší v soukromí.

5) Nespoléhají na to, že jim štěstí přinese vztah

Lidé, které o svém vztahu sdílí hodně informací na sociálních sítích, ho často používají jako berličku. Místo toho, aby své štěstí našli sami v sobě, hledají partnera, který by jim ho poskytl. A nadměrné sdílení na sociálních sítích k tomu patří, říká Smithová. Páry, které se spoléhají na to, že jim štěstí zajistí vztah, často zveřejňují příspěvky, aby sobě i světu připomněly, že jsou šťastné. Šťastné páry naopak vědí, že klíčem k dobrému vztahu je být nejprve spokojený sám v sobě, a pak se o své štěstí podělit s partnerem. Vědí také, že vnitřního štěstí nelze dosáhnout pomocí příspěvku na sociálních sítích.

Související…

Máte chuť světu ukázat, co je váš ex zač? Sdílením soukromých konverzací na sociálních sítích si nepomůžete
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Marriage.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...