fbpx

Máte chuť světu ukázat, co je váš ex zač? Sdílením soukromých konverzací na sociálních sítích si nepomůžete 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

I když k tomu rozchod někdy svádí, neměli byste se svému bývalému mstít tím, že uveřejníte společné konverzace na vašem profilu. Škodíte tím ve výsledku hlavně sami sobě.

Zveřejněno: 8. 8. 2023

Když se po rozchodu rozhodnete pomstít svému bývalému partnerovi a začnete na sociálních sítích sdílet jeho nahé fotky, bude to trestné. A stejně tak může být nezákonné šíření screenshotů vaší soukromé konverzace. Pokud vás tedy napadne hledat podporu u kamarádů tím, že na svém profilu zveřejníte screenshot porozchodové konverzace, kde vás váš bývalý partner častuje nepříliš lichotivými osloveními, raději si to dvakrát rozmyslete. A to nejenom proto, že se s ní(m) nechcete dostat do právního sporu.

Terapie sdílením

Všechny naše vztahy se v dnešní digitální době odehrávají z velké části v online prostoru. Textové zprávy se staly důležitou součástí randění. Flirtování v podobě vtipných memů, gifů a emoji je dnes už standard, spousta mladých lidí od svého potenciálního partnera dokonce vyžaduje, aby pomocí textových zpráv primárně komunikoval.

Během vztahu, kdy o vzájemné důvěře nepochybujeme, si obvykle navzájem pošleme velké množství citlivých informací, které však lze později velmi snadno použít proti sobě v momentě, kdy láska (a s ní i respekt k partnerovi) skončí. V rámci tzv. terapie sdílením pak někdo může zveřejnění soukromých konverzací brát jako ozdravnou kůru na zlomené srdce. Je ale potřeba zmínit, že podstatou terapie sdílením je sdílení anonymní, což je úplně něco jiného, než když vložíte screenshot do svého vlastního kanálu.

Sociální sítě vám neposkytnou skutečnou empatii a pochopení, které jsou k posunu vpřed nezbytné. Takže telefon z ruky a staňte se pánem, ne obětí svých emocí.

Uvědomte si, že pokud jste po ukončení vztahu na expartnera velmi, velmi naštvaní, prožíváte tak silné emoce díky hluboké lásce, která mezi vámi kdysi byla. Odhalením osobních rozhovorů pošpiníte i ty hezké vzpomínky, které vám vztah do života přinesl.

Zlomené srdce by mělo dostat čas na uzdravení, a to tak daleko od všech technologií, jak jen to je v lidských silách. Jistě, můžete letmo ukázat zprávy vašim přátelům, rodině nebo terapeutovi, ale uvědomte si velmi podstatný rozdíl mezi tím, kdy spoléháte na své blízké jako na morální podporu, a tím, když se rozhodnete veřejně ponížit člověka, který pro vás ještě nedávno tolik znamenal, na sociálních sítích.

Nebuďte obětí

Zvažte dlouhodobé důsledky. Váš bývalý partner má stejně jako vy právo na soukromí. Možná mu nemůžete nabídnout respekt (zatím), ale ctít jeho soukromí musíte – minimálně proto, že od něj očekáváte totéž. Sdílení osobních konverzací bude mít důsledky i v budoucnosti: internet je věčný, a jakmile je něco jednou sdíleno, je téměř nemožné to vzít zpět.

Sdílení snímků obrazovky vám navíc nepřinese útěchu ani uzavření, které hledáte. Hněv je katarzní, krátkodobý, ale není terapeutický. Pocítíte sice krátký nával zadostiučinění a triumfu, zejména pokud tím získáte podporu a přetáhnete lidi na svou stranu, ale tento akt vám v procesu uzdravování nepomůže. Ve skutečnosti ho prodloužíte tím, že se budete udržovat v roli oběti.

Váš emocionální stav se po rozchodu bude měnit a přecházet mezi jednotlivými fázemi smutku, jako je popírání, hněv, smlouvání, deprese a nakonec přijetí. Pokud přemýšlíte o vysílání soukromých zpráv do světa, pravděpodobně se nacházíte ve fázi hněvu. Je důležité si každou z jednotlivých emocí prožít, ale neměli byste jednat impulzivně.

Když se vaše emoce vzedmou, odložte raději telefon a využijte tento čas k přemýšlení o skutečném spojení, které hledáte, a o tom, jak můžete získat to, co k uzdravení potřebujete. Je přirozené, že chcete, aby vaše bolest byla uznána, viděna a vyslyšena. Sociální sítě vám ale neposkytnou skutečnou empatii a pochopení, které jsou k posunu vpřed nezbytné. Kdepak, to vyžaduje zralé chování.  Takže telefon z ruky a staňte se pánem, ne obětí svých emocí.

Související…

Jak citlivě ukončit vztah? Zkuste 5 kroků vědomého rozchodu
Tereza Hermochová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...