fbpx

Zveřejněno: 1. 9. 2023

Dlouhodobě doporučuji zdravé jezení a pohyb. Jenomže se zdá, že na výživového poradce, na fitness trenéra, na zdravé jídlo a sport můžete klidně zapomenout. Možná si vystačíte jen s vlastním přesvědčením o prospěšnosti toho, co v životě běžně děláte. 

Je účinnost léků přímo úměrná naší víře v jejich moc? Může být cvičení placebo? Získáváme svaly a fyzickou sílu silou myšlenky? Může informace o složení jídla zásadně určovat bezprostřední reakci našeho těla? Můžeme se cítit sytí nebo hladoví na základě toho, co si myslíme o jídle, které jíme? Odpověď na všechny otázky je jednoznačně ano. Všechny uvedené vlivy jsou dobře zdokumentované

Tři téměř děsivé příklady síly našeho myšlení 

Morfin podávaný po závažné operaci srdce funguje významně lépe, pokud jej pacientovi osobně podá lékař, než když jej aplikuje naprogramovaná pumpa. Očekávání, které má pacient od jistého druhu terapie, zajistilo větší tlumení bolesti oproti případům, v nichž pacient o aplikaci nevěděl. Obdobně dopadly testy u léků proti úzkostem, proti vysokému krevnímu tlaku anebo při léčbě Parkinsonovy nemoci. Pokud pacient o terapii ví a očekává její úspěch, je úspěšná. Pokud o terapii neví, je účinnost nižší, někdy dokonce žádná

Většina doktorů odmítá placebo jako podvod s kuličkami cukru. Domnívají se, že se musí jednat o zázračnou reakci falešné pilulky. Ve skutečnosti jde o silnou a konzistentní demonstraci nastavení našeho myšlení.

Pokojské, které v rámci profese fyzicky zatěžují celé tělo, svoji práci běžně nespojují s prospěšným pohybem a myslí si, že nesportují. V rámci studie bylo vyšetřeno několik desítek pokojských a polovina z nich zhlédla patnáctiminutové video, ve kterém jim bylo vysvětleno, že jejich práce splňuje doporučení lékařů pro sport a jaký prospěch z ní mají očekávat. Při kontrole po měsíci měly účastnice intervenční skupiny podstatně lepší parametry: nižší hmotnost, méně tělesného tuku, nižší krevní tlak a větší radost z práce. Pouhé uvědomění, že v rámci zaměstnání prospěšně cvičí, vedlo k pozitivním změnám, přesně jako kdyby sportovaly

Účastníci další studie byli sledováni při pití mléčných koktejlů; v průběhu konzumace se měřila hladina hormonu ghrelinu v krvi. Ghrelin je hormon hladu. Pokud nejíme, jeho hladina stoupá, vyzývá nás k hledání jídla a zpomaluje metabolismus (pro případ, že bychom se k jídlu včas nedostali). Účastníci nejdříve dostali „rozumný koktejl“ spolu s letákem. Nápoj byl dietní, zdraví samo. O týden později účastníci za stejných podmínek popíjeli „hříšný koktejl“ s hromadou kalorií, tuků a cukrů. Kalorická bomba vede až k trojnásobně většímu poklesu ghrelinu, což dává smysl. Množství ghrelinu klesá s jídlem a míra poklesu odpovídá množství zkonzumovaných kalorií. Problém tkví ve skutečnosti, že oba koktejly měly naprosto stejné složení. Rozdílné bylo pouze tvrzení o nich, které účastníci dostali a které při pití pročítali. 

Pro nevěřící Tomáše upřesňuji, že všechny příklady stojí na kvalitních studiích. Pokud vás zajímají detaily, doporučuji zhlédnout video z TEDxTraverseCity: Change your mindset, change the game od Dr. Alia Crum, ze kterého čerpám informace pro svůj příspěvek.

Placebo není nefunkční zázrak 

Většina doktorů odmítá placebo jako podvod s kuličkami cukru. Domnívají se, že se musí jednat o zázračnou reakci falešné pilulky. Ve skutečnosti jde o silnou a konzistentní demonstraci nastavení našeho myšlení, v případě lékařské péče mluvíme o placebu jako o síle účinku na základě očekávání. Efekt metody nebo léku je závislý na našem vědomí. Čemu věříme, co očekáváme, co si myslíme, určuje reakce našeho těla. 

Opravdu není potřeba zdravě jíst?

Předchozí vyjádření jsou nadsázkou a zkratkou. Většina věcí v životě je nejistá. Stále platí, že sport je prospěšný, zdravě jíst je důležité a léky fungují. V textu jen upozorňuji, jak zásadní vliv na všechno, co děláme, má nastavení naší mysli. Kde jsou její hranice, nevíme. Víme jen, že určitě stojí za to zapojením své mysli zlepšit své životy. Naše zdraví a pocit spokojenosti jsou zásadně ovlivněny tím, jak o svém životě smýšlíme.

Související…

Metoda Octo Codes: Jak oblékání souvisí s hubnutím?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: blog Margit Slimákové

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...