Listopad. Už zvuk toho slova v nás vyvolává touhu schoulit se někde doma u kamen s hrníčkem teplého čaje nebo – ještě lépe – miskou dobré polévky. Něco podobného konec konců právě dělá i příroda kolem. Stahuje se dolů a dovnitř, připravuje se k zimnímu klidu. Čekají ji měsíce chladu a sucha, je...

Říjen, poslední měsíc světlé poloviny roku. Měsíc, kdy naši předkové končili sklizeň úrody a děkovali přírodě za poskytnuté dary. Také my bychom už měli mít vše nachystané na nadcházející zimu, vše uklizené a uspořádané, a to nejen na zahradě a v domě, ale i sami v sobě. Vzbuzuje ve vás tato...

Konec léta byl odnepaměti dobou oslav. A i když se u nás potlačoval a zakazoval každý pokus o návrat k tradicím, zvlášť tehdy, když v sobě nesl třeba jen náznak náboženského rozměru, se závěrem léta byly "povolené" oslavy dožínek, obžínek a vinobraní.

Moc se mi poštěstilo, že můžu být doma v Loučkách zrovna, když se vytáčí první letošní med – to přetavené bohatství jara, co voní tolika vůněmi, kolik květů do něj věnovalo svůj hvězdný prach. Pro mě je to vždycky zázrak. Miluji tu atmosféru, jak to v našem malém včelíně bzuní a klokotá, když se...

„Tak co, Maru, už vaříš?“ ptám se své spolužačky z Akademie. „Mrkvovou pomazánku, co jsme se naučili na podzimním kurzu. Mixuju si ji teď každý den, je úžasná,“ odpovídá rozzářeně Maruška. Snad mi odpustí, když na ni prásknu, že nerada kuchtí. Umí prý akorát vajíčka. Na první lekci praktického...

Než jsem poznala Akademii, trpěla jsem ve skrytu duše tím, že neumím nic opravdového. Možná jsem na sebe byla zbytečně moc přísná, ale když už se v tom shodly i četné osobnostní testy, tak jsem tomu uvěřila celkem snadno. Prostě nevyhraněná a basta fidli. Proplouvala jsem si mezi tématy, která mě...

Sedím takhle s kamarádkou na snídani a ona na mě: „Vím, že to tak nevypadá, ale jsem na jarním detoxu: měsíc bez kafe a cukru.“ Před sebou má čaj a müsli s jogurtem. „To je moc dobře, Leni, fandim ti,“ říkám a před sebou mám čaj a croissant s máslem a marmeládou. Život s námi rád šprýmuje a mně v...

Na přednášku doktorky Míši Šimkové jsem se těšila od chvíle, co jsem si o ní poprvé přečetla ve studijním plánu. Spoléhala jsem, že si pojmy tradiční čínské medicíny, které mi zatím v hlavě létají bez ladu a skladu, utřídím do přehledné mozaiky a ještě k nim přiberu pořádný ranec poznatků o...

Lekce vaření jsou na Akademii to nejlepší. Sejde se parta lidí. Z hrnců se kouří, vedou se hovory o zásadních otázkách života a smrti, výchově a nevýchově dětí a partnerů. A pak se vtipkuje a jí, až se vám dělají boule za ušima... Můj první víkend praktického vaření je za mnou.

Zázvor ohřívá, listová zelenina a ovoce zchlazuje... Poprvé jsem se o energetickém působení potravin dozvěděla od Rogera Greena , který přijel do Prahy přednášet o stravování dlouhověkých. Od té doby uplynul rok a já v září sebrala odvahu a zapsala se do prvního ročníku dvouletého studia Akademie...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.