Všude ve světě se snaží o Vánocích vařit co nejchutněji a originálně. Často, ať už v evropské, tak i ve světové vánoční gastronomii, jsou hlavní ingrediencí brambory, houby a bylinky. A nejinak tomu je třeba v Paraguayi či Argentině. Podíváme se ale i na štědrovečerní stůl v Polsku či Maďarsku.

Každý národ má svá gastronomická specifika. My si Vánoce neumíme představit bez bramborového salátu a kapra nebo řízku. A bez masa většinou už vůbec ne. Přesto, pokud trochu změníme pohled na náš vztah k jídlu, můžeme mít klidné a šťastné Vánoce i bez masa.

Rostlinná strava, nejbohatší zdroj vitamínů, minerálů a aktivních enzymů, je jedinečná rozmanitostí chutí, vůní, barev i tvarů. Složení a obsah zdraví prospěšných látek je jedinečný. Stejně tak jsou jedinečná přírodní dochucovadla, která používáme při přípravě vegetariánské stravy.

Když se stavíte na degustační menu v pražské restauraci Etnosvět, přesvědčíte se sami, že párování vegetariánských a veganských pokrmů s víny je nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. A že vínu moc nefandíte a řadíte se spíše mezi pivaře? Nevadí, bezmasá jídla se totiž báječně hodí i k tomuto...

Andrej Zaitsev je vizionář a ideátor několika projektů, mimo jiné i majitel vyhlášené vegetariánské restaurace Etnosvět. Sám o sobě říká, že jeho život je "jedna velká jízda". Rád se obklopuje skvělými lidmi a nechává se jimi inspirovat. Mimo jiné nám také prozradil, co se mu líbí na veganství,...

Poprv é se tento sv átek slavil v roce 1994. Bylo to přesně v den 50. výročí založení britsk é The Vegan Society Donaldem Watsonem, který k t é matu v jednom ze svých posledních rozhovorů řekl: „Stát se vegetariánem bylo moje novoroční předsevzetí z roku 1924, kdy mi bylo 14 let. Nejí m maso u ž...

Možná budete překvapeni, jak je to jednoduché a jak chutné jídlo vám v restauraci také mohou bez masa nabídnout.

Eiffelovka naležato, to je první dojem, když se člověk podívá na most zasvěcený vládci 2. poloviny 19. století Ludvíku I. Portugalskému. A nejsme vůbec od pravdy daleko, v roce 1886 ho postavil spolupracovník někdejší Gustava Eiffela Théophile Seyrig. Ponte Luiz I. je obloukový, železný,...

Nedaleko Itálie ve Středozemním moři se rozprostírá souostroví skládající se ze tří malebných ostrovů – Malta, Gozo a Comino. Turisty láká nejen zdejší překrásná architektura, ale letos poprvé i kulturní zážitky v podobě filmového festivalu a velkolepého koncertu s hudebními velikány.

Opatrnost především, náklady na první rande do tisícovky a seznamka přes internet, to jsou současné trendy seznamování pro více než 50 % Čechů starších 25 let. Přes 80 % z nich má s prvními schůzkami špatné zkušenosti. Vyplývá to ze statistik seznamovacích agentur.