fbpx

Zveřejněno: 6. 8. 2017

Držet se s partnerem za ruce je přirozená věc. Nikoho by ale asi nenapadlo, jaké všechny účinky takové gesto může mít. Od zmírnění bolesti až po snížení stresu. Pouhým uchopením ruky můžeme také učinit druhé osoby šťastnější, sebejistější a můžeme jim zajistit pocit bezpečí.

Výzkumný tým Kongnitivní a afektivní neurovědní laboratoře University v Coloradu (Cognitive and Affective Neuroscience Lab) pod vedením doktora Pavla Goldsteina dokázal, že držení partnerky za ruku snižuje její bolest.

Na začátku výzkumu stála otázka: Jak partner může pomoci své ženě od bolesti? Lidská přirozenost napoví, že sevřít ženinu ruku v dlani je to nejmenší, co může partner udělat. Má to ale nějaký skutečný efekt? Podle studie Dr. Goldsteina, která pozorovala 22 párů, to efekt má. Když totiž partnerka zažívala bolest a partner ji při tom držel za ruku, byla pro ženu bolest snesitelnější, než když partner pouze seděl vedle ní, nebo byl dokonce v jiné místnosti.

shutterstock 246686527

Pocit bezpečí při držení za ruku s partnerem si neseme už z dětství od rodičů

Sjednocení těla i srdce

Možná jste si všimli, že když jdete se svým partnerem vedle sebe, vaše kroky se sjednotí. Také jste možná zaregistrovali, že když si s někým povídáte, tak si automaticky sednete stejně jako váš protějšek. Věděli jste, že je možné synchronizovat i tlukot srdce a dech? Během výše popsaného experimentu se totiž zároveň potvrdilo, že blízkým osobám, které se drží za ruce, se synchronizuje tlukot srdce a rytmus dýchání.

Držením za ruku můžeme nejen zmírnit bolest, ale také snížit stres. Bylo zjištěno, že se tak snižuje v krvi hladina hormonu zvanéhjo kortizol, který se nazývá také hormonem stresu. Jste-li vyčerpaní po náročném dni, možná vám pomůže proplést své prsty s partnerem a užívat si blízkost a pocit bezpečí. Dlaně a prsty jsou vysoce citlivé a plné nervových zakončení, která vedou vzruchy do mozku.

Dotyk blízkého člověka nám pomáhá cítit se lépe, protože se díky těmto vzruchům aktivuje ta část mozku, která je spojená s odměnou – stejně jako když si pochutnáte na dobré čokoládě.

Vzpomínka na dětství

Vědci zjistili, že když se bojíte, držením za ruku můžete svůj strach zmenšit. Představte si jak jdete po tmě lesem – budete se cítit lépe, když se budete držet někoho, komu důvěřujete? Určitě ano. Vaše tělo po ruce blízkého člověka možná i automaticky sáhne.

Tento pocit bezpečí podle některých vědců možná pramení z dětství, kdy jsme se v okamžicích strachu chytali rodičů a rodiče chytali nás, když o nás měli strach. S rodiči na blízku má dítě více odvahy a je ochotné překonat větší překážky. To platí s partnerem i v dospělosti.

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...