fbpx

Zveřejněno: 12. 8. 2017

Už 14. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná zahájí v Praze na Letné 17. srpna. Až do 3. září se na Letenské pláni představí špičkoví artisté, žongléři, herci, mimové, tanečníci i muzikanti. Letenské sady se na tři týdny změní v jedinečný svět, v němž to hýří neotřelými nápady, hravou energií, výbuchy smíchu i neuvěřitelnými výkony, které popírají fyzikální zákony.

Festival zahájí program Bestiaro/Bestiář, společná prezentace domácích i mezinárodních artistů pod taktovkou renomované režisérky Firenzy Guidi ze světoznámého velšského souboru Nofit State Circus.

Secesní dřevěný Spiegeltent, neboli šapitó letos opanují hvězdní kanadští vousáči ze Cirque Alfonse, kteří nabídnou provokativní burleskní kabaret plný humoru a siláckých kousků nazvaný Barbu. Francouzsko-belgický soubor Colectif Malunés zase v představení Forever, happily přepisuje zákonitosti světa pohádek a katalánský Escarlata Circus v Praze oslaví svoje třicátiny lahůdkovým představením, jehož hlavními ingrediencemi budou skoky, balancování, obratnost, krutost a spousta zeleniny.

Letenským divákům dobře známý věhlasný francouzský Atelier Lefeuvre & André bude opět svádět svými nejsilnějšími zbraněmi: humorem, nezaměnitelnou poetikou, absurditou i cirkusovým mistrovstvím.

Domácí novocirkusová scéna

Letošní program obohatí premiéry hned čtyř tuzemských souborů: oblíbení Losers Cirque Company se vrhnou na téma nadmíru aktuální v představení Kolaps, které s typickým „loserovským“ humorem a prostřednictvím vrcholné akrobacie zkoumá fenomén kolapsu. Ten je podle skupiny součástí našeho života, která umí drtit, ničit a devastovat, ale také zocelovat, utužovat a budovat.

Mezinárodní projekt Hit, Tell the difference je střetem jednotlivých poetik Cirku La Putyka a rwandských Future vision AcrobatDuo Hand to Violin uvede představení s environmentální tématikou Hello, Polly!. V pražské premiéře pak své nové představení Hrdinky uvede Cirkus TeTy.

Tři výjimečné festivalové večery

Návštěvníky určitě potěší komponovaný program zaměřený na nastupující generaci novocirkusových artistů s názvem Cirksession. Poprvé v historii festivalu se uskuteční ryze žonglérský večer, který má návštěvníky přesvědčit o tom, že žonglování je svébytný umělecký směr a nejen klaunské klišé.

Třetí večer, který bude patřit pantomimě, se představí jak ostřílení profíci, tak nastupující mladá krev, v krátkých výstupech autorských, ale i klasických, na humorných, poetických, sólových i skupinových.

zdroj: Letní Letná

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...