fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

K létu patří nejen prázdniny, ale také rodinné návštěvy a samozřejmě sem tam nějaká ta oslava. Pokud vás nějaká taková čeká a už teď víte, že se strejda Jarda nesnesitelně opije a matka se k vám bude chovat, jako by vám bylo pět, nemluvě o tchyni, tak nemusíte truchlit. I na takovou oslavu se totiž dá připravit, tedy myšleno psychicky.

Barry Michels je psycholog a psychoterapeut, který spolu s Philem Stutzem vydal knihu Nástroje (The Tools). V této knize popisuje užitečné tipy, jak v sobě objevit skrytou sílu, jak ji využít a jak překonat překážky, které před nás život pokládá. Jedna taková překážka může být i rodinné setkání, kterému byste se nejraději vyhnuli.

Pokud jedete na rodinnou oslavu a v duchu se těšíte, jak si to užijete, jak budou všichni šťastně sedět kolem stolu a usmívat se na sebe, tak děláte chybu. Přehnaná očekávání, o kterých víte, že se s největší pravděpodobností nesplní, vám ke spokojenosti rozhodně nepomohou. Lepší je počítat s realistickou variantou založenou na zkušenosti z předchozích oslav.

Je jasné, že synovec bude zase zlobit a křičet, strýc bude nadávat na politiku a matka uvaří jídlo, které jste jí při poslední návštěvě pochválili s dovětkem, ať už to nikdy nevaří. Když budete počítat se vším nejhorším, co už znáte z minulosti, můžete být nakonec příjemně překvapeni.

shutterstock 61935280

Kdy se party vydaří? Když od ní nic moc nečekáte.

Setkání je jako bažina

Michels v knize popisuje rodinné setkání jako bažinu. Ostatní se vás (spíše ze zvyku než ze zlého úmyslu) snaží vtáhnout dovnitř do starých zvyků, hádek a křivd. Pokud však budete předpokládat, co vše se může stát, můžete se na to také připravit a včas zasáhnout.

Když uspějete, pomůžete tím nejen sobě, ale také ostatním, kteří se s vámi v bažině topí. Ze zkušenosti totiž vyplývá, že i ostatní členové rodiny se začnou chovat lépe, když vidí, že to jde, že se zasáhnout dá.

Kdy je lepší říct "ne"

Pokud je prostředí, do kterého se chystáte, plné nenávisti, ponižování a výhružek, když je jasné, že byste takové ovzduší "nevydýchali" a ani s pomocí zmíněných rad a nástrojů byste si nedokázali pomoci, pak je lepší říct jasné "ne" a nechat rodinnou sešlost na jindy. Pokud však máte dost síly a prostředí není zas tak špatné je lepší jít a nenechat si ujít příležitost k osobnímu růstu. V případě nouze, když třeba cítíte, že se potápíte, se raději omluvte a jděte třeba na čerstvý vzduch.

Pokud musíte čelit někomu, kdo vám ublížil, ale musíte s ním nějakým způsobem vyjít, doporučuje Barry Michels použít nástroj zvaný Aktivní láska. Nejdříve si představíte, že jste obklopeni teplým tekutým světlem, které představuje lásku. Tuto tekutinu vstřebejte do svého srdce.

Dalším krokem je představit si osobu, která ve vás vyvolává negativní pocity, a pošlete všechnu lásku, kterou máte nashromážděnou v srdci do hrudníku této osoby. Sledujte, jak láska opouští vaše tělo a vstupuje do těla druhé osoby. To vám dodá pocit společného citu. Pak už jen relaxujte a nechte představy doznít.

Někdy můžete mít sami pocit, že se všichni kolem úžasně baví na rodinných oslavách, jen vy zůstáváte doma, protože vás nikdo nepozval. Nebuďte smutní. Ti, kteří jsou na těchto oslavách, by možná dali vše za to, aby si to s vámi mohli vyměnit. Barry Michels tvrdí, že klíč k tomu jak být šťastný nezávisí na ostatních, ale na vás samotných a na vašem postoji k tomu, co zažíváte.

foto: Shutterstock, zdroj: The Tools

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...