fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

„Už si nevzpomínám, kdy jsme spolu mluvili naposledy,“ napsala mi ex-přítelkyně. „Ve svých snech s tebou rozmlouvám pořád.“ Praktikuje lucidní snění – vědomé ovládání vašich snů. Co vám může přinést lucidní snění a jak se mu naučit?

Lucidní snění je schopnost vědomě pozorovat a kontrolovat vaše sny. Termín vytvořil nizozemský psychiatr a autor Studie o snech Frederik van Eeden v roce 1913. Psal o něm i Aristoteles, římský lékař Galén ho využíval k psychoterapii, znal ho svatý Augustin, po celá staletí se praktikuje v tibetském buddhismu či indickém hinduismu.

Britská psycholožka Celia Green se pustila do zkoumání lucidního snění v roce 1968. Podle její analýzy se odlišuje od normálního snění a je silně spojeno s REM fází.

sny

Lucidní snění je podle psycholožky Celii Green spojeno s REM fází

Výhody lucidního snění

„Stejně jako v lucidních snech uvidíte se i v reálném životě novýma očima; vaše smysly se probudí a budete vše prožívat silněji než dřív; najednou zjistíte, že máte nastražené uši a nasloucháte s hlubším porozuměním,“ napsala osobní koučka Jenny Davidow v knize Embracing Your Subconscious.

Řekněme, že v reálném životě čelíte neřešitelnému problému. Když si v lucidním snění vybavíte stejný problém, vsaďte se, že řešení se nabídne samo. Ve snu vás neblokuje racionálno, intuitivně postupujete přímo k cíli. Podobným způsobem se můžete vyrovnat se svými strachy. Čemu byste se nedokázali postavit v reálném životě, můžete čelit v lucidním snu. Protože ho ovládáte. Lucidní snění otevírá bránu do vašeho podvědomí. Je to cesta k sebepoznání, zvýšení sebevědomí, rozvoji kreativity.

Nic z toho vás nepřesvědčilo? Inu, hlavně je to nekonečná zábava. Ve snu můžete cokoliv, na co si vzpomenete. Můžete létat, mít sex s celebritami nebo vyrazit na dovolenou na vzdálený ostrov. A kdo by něco takového nechtěl?

Jak se lucidnímu snění naučit

Do lucidního snu většinou vstupujete ze snu normálního. Vašimi dveřmi je uvědomění: Teď sním. A když sním, můžu si dělat, co chci. Lucidní snění není těžké. Pro děti je přirozené a vy sami jste určitě zažili stav, kdy jste vědomě ovlivňovali své sny. Má ale několik podmínek a jejich dodržení tak lehké být nemusí. Jednak je důležité vyhnout se alkoholu. A to dlouhodobě, týden není žádná doba. Alkohol otupuje mysl a blokuje cestu k vašemu podvědomí. Musíte si dopřát dostatek spánku. Pokud je to jenom trochu možné, nepoužívejte budík. Aspoň o víkendu. Spěte tak dlouho, jak potřebujete. Lucidní snění k vám nejčastěji přijde k ránu, když vás slunce píchá do očí a vy jste už trochu probuzení, ale ještě se chcete válet. Nejlepší je sotva otevřít oči a rovnou se oddat spánku s vědomým úmyslem snít a své sny kontrolovat. Pomáhá, když si vedete „snový deník“. Mějte ho vedle postele a hned po probuzení si do něj zapisujte všechno, co jste si ze svých snů zapamatovali. Brzy si začnete vzpomínat na čím dál víc věcí.

sny2

Do lucidního snu většinou vstupujete ze snu normálního

Někomu pomáhá „ověření reality“

Pokaždé, když si vzpomenete, zastavte se a zeptejte se sami sebe: „Sním?“ Věnujte půl minuty tomu, abyste si uvědomili, co cítíte. Pokud si z toho uděláte návyk, s největší pravděpodobností si položíte stejnou otázku i během snu – a pak si uvědomíte, že doopravdy sníte, a můžete sen začít ovládat. Kdo viděl film Počátek, ví, že pomáhá mít „kotvu“. Káču, která se ve snu nikdy nepřestane točit. Kostku, která se vždycky zastaví na hraně. Píšťalku, která fouká bubliny. Kdo film neviděl, ať se podívá, hned bude mít k lucidnímu snění větší chuť.

Žádná z těchto rad se vám nezdá? Napište nám do komentářů a my vám doporučíme další.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...