fbpx

Zveřejněno: 21. 8. 2017

Testování na zvířatech je veliký byznys. Zejména pro vědce, chovatele zvířat nebo dodavatele krmiv. I zdánliví zvěromilové tak nemají zájem tuto činnost omezit. Naopak! Snaží se o to, aby vše zůstalo při starém.

Každoročně je na celém světě kvůli pokusům na zvířatech zneužito přibližně 115 miliónů zvířat. Jsou jim prováděny často bolestivé zákroky, jež jim způsobují velké utrpení, které většinou končí usmrcením. V České republice bylo v roce 2015 zneužito k pokusům zhruba 232 000 zvířat. Z toho 56 000 využila Akademie věd ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 52 000, Ministerstvo zemědělství 42 000, Ministerstvo životního prostředí 29 000, Ministerstvo průmyslu a obchodu 26 000, Ministerstvo zdravotnictví 22 000 a Ministerstvo obrany 5 000 zvířat.

Mezi nejvíce zneužívaná zvířata patřily myši a jiní hlodavci (105 000), hojně byly využívány také ryby (90 000) a dále pak zhruba 30 000 různých hospodářských zvířat, včetně několika set psů, koček a desítek opic.

Má smysl testovat na zvířatech?

shutterstock 520310293

Ve skutečnosti ale není možné objektivně dokázat účinky a rizika různých látek pro člověka na základě výzkumu jiných druhů – zvířat! Zvířata se od člověka liší svojí anatomií, fyziologií i metabolismem. Každý živočišný druh reaguje na různé chemické látky a podněty svým způsobem. Není možné dopředu vědět, zda bude člověk reagovat stejně jako pokusná zvířata. Navíc jsou v laboratořích nemoci u zvířat vyvolávány často uměle a za zcela jiných podmínek, než vznikají u lidí. Z těchto informací je zřejmé, že zvířata nemohou být spolehlivým modelem pro lidský organismus, který funguje v mnoha ohledech odlišně.

Některé preparáty, jež mohou u lidí způsobit smrtelné reakce, byly na základě pokusů považovány za bezpečné. Na druhou stranu léky, jako například aspirin, ibuprofen, insulin nebo penicilin, by dnes byly nejspíš nedostupné, pokud by se spoléhalo na výsledky pokusů. Tyto léky totiž některým druhům zvířat způsobují závažné zdravotní problémy.

Týrat jde každé zvíře

shutterstock 157982033

Produkty tabákových společností se testují na malých hlodavcích.Ty většinou pomalu umírají udušením.

Za laboratorní zvířata se dá tím pádem považovat celé spektrum živočišných druhů od hmyzu až po primáty příbuzné člověku. Ty se využívají převážně při testování kosmetiky, léčiv, biologických testů, působení chemikálií, pesticidů, barev či tabákových výrobků. Například testování cigaret představuje krutá muka pro potkany, kteří jsou znehybněni v malých nádobách a po dobu několika hodin denně po mnoho týdnů až měsíců jsou nuceni vdechovat cigaretový kouř.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...