fbpx

Zveřejněno: 23. 5. 2017

Někdo dodržuje striktně pitný režim, jiný si zas dá sklenici vody jen proto, aby čas od času překvapil játra. Faktem ale zůstává, že tuto blahodárnou tekutinu k životu potřebujeme a v dnešní době je nám nejčastěji podávána v plastových lahvích, které ničí životní prostředí. Společnost Skipping Rock Lab nyní vynalezla jedlé bubliny Ooho, které jsou ekologické, poživatelné a mohly by do budoucna flašky nahradit úplně.

Startupy přicházejí v mnoha podobách, tvarech a velikostech, ale když chce váš byznys nahradit něco tak jednoduchého a všudypřítomného, jako jsou plastové láhve, vaše idea musí být opravdu brilantní. Skipping Rock Lab má takové ambice se svým produktem Ooho. Jedná se o 100% přírodní, jedlou a rozložitelnou želatinovou bublinu, jejíž výroba je mnohem ekologičtější než produkce klasických PET lahví, a ještě ke všemu levnější. 

bubliny voda obal

Chemie 101

Tato „nádoba“ na vodu je zhotovena pomocí takzvané sférifikace. Zjednodušeně jde o uzavírání tekutiny do kuliček. Tento proces se používá například k přípravě falešného kaviáru a jde o vychytávku „molekulární kuchyně“. Pokud ponoříte kus ledu do chloridu vápenatého a přidáte extrakt z hnědých řas, vznikne tak membrána, která sama drží tvar. Takové balení nemá samo o sobě žádnou chuť, ale to se dá samozřejmě změnit. 

Vzniklý obal by se mohl asi nejlépe přirovnat ke slupce ovoce, jako je jablko, pomeranč nebo banán. Ty sice můžete jíst, ale také se dají skvěle například kompostovat – rozloží se totiž během pár týdnů.  

Bublina OOho je velmi rychle vyrobitelná a většinou malá. Jelikož nemá víčko, jakmile ji rozkousnete, musíte vypít celý obsah. Ten bývá nejčastěji 50 ml – což odpovídá přibližně jednomu doušku. 

Utopická myšlenka

Pesimisté tvrdí, že ačkoliv je hype kolem celého konceptu z dílny Skipping Rock Lab ohromný a myšlenka je to obdivuhodná, není zde ani ta nejmenší šance, že by jedlé bubliny mohly zcela nahradit plastové láhve. Společnost zatím cílí pouze na sportovní akce, festivaly a jiné outdoorove eventy a možná u toho také zůstane.

Problém totiž nastává v momentě, kdy se chcete hydratovat za pochodu. Membrána chránící vodu je velmi delikátní a rozhodně si tedy takovou bublinu nedáte do kapsy ani nehodíte do batohu. Navíc pokud by se tento výrobek prodával v obchodech, jedlá slupka by byla velmi znečištěná. Jestliže by se ale využívalo externích obalů, základní myšlenka by ztratila logiku. Tuto překážku lze vyřešit tak, že uzavřete například více kuliček do jedné velké membrány, která udrží produkt hygienický. To ovšem nic nemění na tom, že jde o krapet nepraktický produkt. 

Podle rady pro čistý vzduch pochází téměř 50 % z 2,4 milionu tun vyhozeného plastu z lahví na vodu. Z těch je navíc přibližně jedna třetina s objemem půl litru a méně. OOho by tak mohlo být tím správným krokem k udržitelnému rozvoji, proto mu i přes jeho lehkou nešikovnost budeme držet palce. 

 

Čtěte také:

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Lze odvrátit ekologickou katastrofu?

Revoluce v zemědělství! Nový druh farem produkuje až stonásobně více jídla 

foto: Skipping Rocks Lab, Mashable, zdroj: Skipping Rocks Lab

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...