fbpx

Zveřejněno: 4. 11. 2017

Po tisíce let jsme využívali koně – k přepravě, k nákladu, jako tažnou sílu. Ještě v roce 1900 zaplňovali New Yorské ulice. Auto byste stěží potkali. Jenom o 13 let později byste stěží uviděli koně. Co nás čeká v roce 2030?

V roce 1985 si výrobce prvního mobilního telefonu AT&T najal společnost McKinsey & CO. Jejím úkolem bylo odhadnout, kolik uživatelů mobilních telefonů bude v roce 2000. Experti provedli průzkum a odhadli, že mobilní telefon bude vlastnit 900 tisíc lidí. Skutečnost však byla jiná. V roce 2000 používalo mobily na 109 milionů lidí. „Existuje čtyři nebo pět technologií plus model inovace byznysu, které v příštích přibližně 13 letech docela naruší svět energie a dopravy, jak ho dnes známe,“ řekl Tony Seba, specialista na technologické změny ve světě, který úspěšně předpověděl několik revolucí ve světovém průmyslu.

elektroauto shutterstock 624496922

Ve výrobě už jsou elektromobily, které vydrží až milion mil.

Elektronická revoluce

Přeprava elektřiny je levnější než přeprava benzínu či nafty. „80 % benzínu či nafty se změní v kouř nebo teplo, 80 % plýtvání. Elektromobil je z 95 % efektivní,“ upřesnil Seba. Klasický automobil má přes 2000 pohyblivých součástek. Elektromobil jich má 20. Údržba elektroauta je tedy neuvěřitelně levnější (nemluvě o tom, že mnoho společností nabízí opravu elektromobilů zdarma). Elektromobil navíc vydrží až 500 000 mil (více než 804 tisíc km). Řidiči průměrně najezdí 10 tisíc mil ročně, takže elektromobil jim vydrží celých 50 let! Přitom už jsou ve výrobě elektromobily, které vydrží až milion mil! „V roce 2025 bude každé vozidlo – autobusy, traktory, náklaďáky i auta – elektrické,“ předvídá Seba.

Kolaps automobilového průmyslu

Průměrný člověk využívá auto jenom 4 % času. Po zbytek doby je zaparkované (za což často musíme taky platit). Ale revoluce přichází. Podle specialisty na technologické změny bude způsobena spojením tří věcí: elektromobilů, autonomních aut a systému ohlašování jízdy. Autonomní auta nepotřebují řidiče, kontroluje je počítač. O sci-fi se opravdu nejedená, aktuálně už jezdí například v Singapore. Ohlašování jízdy (ride-hailing) je princip, se kterým přišla společnost Uber. Seba předpovídá, že v budoucnu budou auta kroužit kolem, brát vás do práce, na nákupy, kamkoliv potřebujete. Místo toho, aby byla využívána 4 % času, budou využívána 40 % času a najezdí sta tisíce kilometrů. Navíc by cena dopravy mohla být desetkrát menší v porovnání s vlastnictvím auta.

vyzvedavani shutterstock 617678504

V budoucnu bude všude kolem vás někdo, kdo vás sveze, kamkoliv budete potřebovat. Vlastní automobil už nebude nutností.

Jaké jsou tedy vyhlídky? 

Pokud skutečně dojde k takovým změnám, bude jenom logické nepořizovat si auto. I kdyby vám ho otec věnoval, jeho používání bude 4x dražší než využívání veřejných služeb. Taková situace na trhu povede ke kolapsu trhu s ojetými auty. „V roce 2020 až 2021 budou vládou schválena autonomně řízená auta a v roce 2030 bude 95 % všech nacestovaných mil v autonomních elektromobilech,“ předpokládá Seba. Díky tomu bude potřeba méně aut, podle odhadu až o 80 % méně. Potřeba ropy dosáhne vrcholu v roce 2020 a poté půjde dolů, do roku 2030 o 30 %.

foto: Shutterstock, zdroj: Eco Tech Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...