fbpx

Zveřejněno: 12. 9. 2017

Moderní technika je jistě úžasná věc. Zároveň se ale může stát prokletím. Někteří jedinci se na ní stali tak závislými, že ohrožují vlastní psychiku a zdraví. Platí to i v případě přehnaného používání chytrých telefonů.

Touto závislostí je nejohroženější věková skupina mezi 15 až 30 lety, ale najdou se i „mobilní závisláci“ vyššího středního věku. Nejde tak ani o návyk na možnosti telefonovat a posílat SMS zprávy, ale na date a aplikace, které smartphony mají. Tato závislost už dostala jméno „nomofobie“, jež jí dali výzkumníci ze společného týmu korejské univerzity Sungkyunkwan v Soulu a univerzity v Hong Kongu, a jedná se vlastně o spojení anglických slov „no-mobile-phone-phobia“. Nejhorší je situace ve vyspělých asijských zemích jako Japonsko, Hong Kong nebo Jižní Korea, ale Evropa na tom není o mnoho lépe. Když tak našinec pozoruje své spoluobčany, třeba při jízdě metrem nebo při čekání na autobus, kterak si krátí čas neustálým „otlapkáváním“ svého smartphonu, je jasné, že Češi rozhodně patří do ohrožené skupiny obyvatelstva.

Ztraceni v „normálním“ světě

Jestli vám přijde nomofobie přehnaná, zamyslete se nad jejími následujícími příznaky. Takto postižený člověk je doslova zoufalý ve chvíli, když se mu vybije baterie. Bez chytrého telefonu si připadá ztracený a nedokáže si poradit v situacích, které mají i jiná než „elektronická“ řešení. Například když hledá nějakou adresu v neznámém městě nebo neví, kdy přesně mu odjíždí tramvaj, kterou potřebuje. Nomofobik tedy neustále kontroluje stav baterie, aby se neodpojil od virtuálního světa. Kdyby se tak stalo, neměl by přístup ani na e-maily či sociální sítě – zkrátka by nemohl reagovat na dění v online prostoru.

Bez telefonu jsou v šoku

Jak se postupně zhoršuje jeho závislost, dobíjí i telefon, který to nepotřebuje, a nosí si ho s sebou i do koupelny a na toaletu. Chytrý přístroj se tak stává součástí jeho bytosti a identity. Psychologové už popsali případy, kdy k němu má postižený jedinec vztah srovnatelný se vztahem k milované živé bytosti. Díky jednomu průzkumu maďarských lékařů máme dokonce k dispozici data o tom, jak se mění srdeční rytmus v případě, že závislé osoby odloučíte od jejich milovaného smartphonu. Některým z nich se zvýší tep i výkon srdce na úroveň vrcholného sportovního výkonu a u nejhorších případů reaguje organismus podobně jako u posttraumatického šoku. Zkoumána byla v tomto případě asi stovka lidí do 30 let žijících v Budapešti. A 79 z nich se přiznalo, že mobil odkládají, jen když jdou spát…

zavislost na mobilu shutterstock 321563435

Nomofobie má nesporný vliv na lidské zdraví.

A bude hůř…

Co je ovšem nejhorší, je fakt, že nomofobie má nesporný vliv na lidské zdraví. Pokud dostoupí nejhoršího stádia, postižený jedinec patří do péče psychologa, který se bude snažit najít cestu, jak ho závislosti zbavit. Ne vždy je tato snaha úspěšná. Nomofobici vykazují zhoršenou paměť i schopnost koncentrovat se, a v důsledku toho mají horší studijní i pracovní výsledky. Mnozí z nich také trpí úpornými bolestmi krční páteře a zápěstí. Neberme tedy varování odborníků na lehkou váhu. Ti jsou přesvědčeni, že počet takto závislých lidí bude neustále stoupat, protože telefony jsou stále chytřejší a chytřejší a svým uživatelům nabízejí stále úžasnější a dokonalejší aplikace i možnosti využití.

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...