fbpx

Zveřejněno: 29. 8. 2017

Představte si, jak budete jezdit do práce za pár let. Auto se samo řídí, na delší vzdálenosti se přenese vzduchem, a to samozřejmě s minimální zátěží na životní prostředí. Tato budoucnost je blíž, než si možná myslíte. Na přehlídce nejmodernějších technologií Future Port Prague 2017, které obracejí svět naruby, je jednou z nejsilněji zastoupených sekcí právě mobilita.

Závod o vývoj dostupných elektrických aut a rychle postupující rozvoj bezpilotních vozů už se rozběhl naplno a vtáhl i ty nejsilnější světové značky výrobců automobilů. Další fascinující projekty vznikají ve formě start-upů. Svět osobní a hromadné dopravy čeká revoluce. Nejodvážnější a nejzajímavější projekty budou jejich tvůrci prezentovat 7. září v Pražské tržnici na festivalu budoucnosti, který v Česku nemá obdoby – Future Port Prague.

Létající auto se stane od roku 2020 realitou

Slovenský projekt Aeromobil, který posouvá osobní přepravu do úplně jiných výšin, představí Juraj Vaculík. Vysvětlí, jak se vyvíjí první létající auto na světě, jehož prototyp AeroMobil 3.0 se v roce 2014 stal světovou senzací. Předprodej již začal a v roce 2020 budou do světa vypuštěny první vozy. Jako možné dopravní alternativy si na Pražské tržnici budou moci návštěvníci vyzkoušet revoluční minibus Navya Arma, který se řídí zcela sám, řadu elektrokol od Ekolo.cz či Rayvolt Bike (hybrid mezi chopperem a elektrokolem) nebo Čechy vyvíjený XTND Board – první elektricky poháněný longboard na světě s umělou inteligencí.

navya 1 e1503266001752 768x678

Pžijďte si na festival vyzkoušet revoluční minibus Navya Arma, který se řídí zcela sám.

Budoucnost osobních vozů nejen u elektrické zásuvky

Řidiči osobních vozů si na festivalu přijdou na své. Vůbec první oficiální exhibici u nás předvede průkopnická automobilka Tesla. Z Rakouska přiveze ukázat luxusní sedan Model S a nekompromisní SUV Model X. Vystoupí také český designér Otto Fabri, který se v Tesle významně podílel na designu interiérů obou těchto vozů.

Tesla ale není zdaleka jediná společnost, která se může chlubit futuristickými automobily. Na festivalu zazáří i koncepty Vision S a novinka Vision E z dílen Škoda Auto. Vozy doprovodí i expozice Škoda DigiLab – laboratoř a thinktank mladoboleslavské automobilky. Způsoby, jak se v současnosti elektromobily nabíjí, zase ukáže přehlídka od asociace AEMO. Že budoucnost osobních vozů není jen v elektřině, dokazuje Toyota se svým vodíkem poháněným unikátem zvaným Mirai. Loni obdržel cenu 2016 World Green Car of The Year, a je tedy jasné, že se hrdě staví mezi průkopníky na poli budoucí mobility.

vision s dalibor pantucek 768x545

I automobilka Škoda představí na festivalu své vizionářské vozidlo budoucnosti.

A co si o budoucnosti myslí její samotní tvůrci?

O mobilitě se bude i přednášet a diskutovat, a to jak na samotném festivalu, tak i na odborné konferenci, která jej provází. Představí se přední tváře vývojových a designerských týmů. Vidět a slyšet budou Bibop G. Grestal, CEO revoluční firmy Hyperloop, která uvažuje o stavbě svého vysokorychlostního transportačního systému mezi Brnem a Budapeští; Kenny Hawk, CEO firmy Mojio, budující největší otevřenou platformu pro chytrá auta. Z tuzemských tváří pak již zmíněný designer Otto Fabri nebo Martin Hausenblas – spoluzakladatel firmy Liftago a vizionář, který se snaží proměnit Ústecký kraj v centrum autonomní dopravy a automobilového průmyslu vůbec, a řada dalších.

foto: Shutterstock, zdroj: Future port Prague

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...