fbpx

Zveřejněno: 9. 9. 2017

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a měla by tvořit až čtvrtinu denního přísunu energie. V mnoha domácnostech je ale ráno synonymem pro shon, stres a věčné nestíhání. Často se proto stává, že rodiče své děti odbudou narychlo namazaným rohlíkem a sami do sebe vpraví sotva šálek kávy. To ale není zrovna příkladný start do nového dne.

Děti se učí nápodobou a podvědomě přijímají návyky svých rodičů – ať už se jedná o mezilidskou komunikaci, způsob oblékání nebo stravovací režim. A právě ten je pro správný vývoj dětského organismu velmi důležitý.

snidaneshutterstock 269561669

Udělejte si ze snídaně každodenní rodinný rituál.

Ranní rituál

Jděte proto svým dětem příkladem a ráno si raději o pár minut přivstaňte, než abyste snídani odbyli nebo, ještě hůře, úplně vynechali. V rámci výchovy pak nechte své ratolesti při přípravě prvního jídla dne asistovat – ty nejmenší rády pomůžou se zdobením talíře či misky ovocem nebo oříšky, starší můžou krájet nebo míchat. Zavedete tak společnou tradici, popovídáte si o tom, co vás daný den čeká, zopakujete si s dětmi učivo na písemku a nastartujete organismus pro to, aby mohl řádně fungovat.

Nejste zrovna ranní ptáčata a představa brzkého kuchtění se vám příliš nezamlouvá? Pak si připravte snídani pro celou rodinku už předchozí večer a ráno si vychutnejte pár minut lahodného spánku navíc. Návyk společného ranního stolování se ale snažte zachovat i tak. Děti si pak snídani asociují s příjemným pocitem, kdy je celá rodina pohromadě, a budou se na ni těšit.

Několik minut ovlivní celý den

Po nočním hladovění je potřeba organismu opět doplnit energii a zásobit ho potřebnými živinami. Snídaně by proto měla obsahovat vyváženou kombinaci sacharidů (50–55 %), tuků (25–30 %) a bílkovin (10–15 %). Vynechání snídaně nebo její nevhodné složení ubírá vašemu potomku sílu a má špatný vliv na jeho psychickou i fyzickou kondici. Hladové dítě je podrážděné a nervózní, špatně se soustředí, trpí výkyvy nálad, snáze podléhá stresu. Pravidelné šizení snídaně proto může přispět nejen k civilizačním onemocněním, jako je obezita, cukrovka a další, ale i ke zhoršeným studijním výsledkům. Přinášíme vám proto několik snídaňových tipů, které oceníte vy i vaše děti.  

snidane shutterstock 426361852

Ovesná kaše může být i zábavná.

Bez práce mohou být koláče 

Těžko budete jednotlivé suroviny vážit, odměřovat a podrobně studovat jejich složení. Na to zkrátka není čas, a už vůbec ne během hektického rána. Proto občas sáhněte po předpřipravených snídaňových směsích, které mají vyvážené složení dobře vychytané. Jednou z možností je série směsí pro přípravu kaší speciálně pro děti Snack z džungle od výrobce Iswari. Neobsahují lepek ani laktózu, rafinované cukry, umělá barviva ani konzervanty. Naopak jsou obohacené o superpotraviny, a tak přímo překypují kvalitními surovinami. Děti si navíc oblíbí sympatické postavičky zvířátek žijících v džungli na obalu, a tak je tohle jídlo bude prostě bavit.

Snídaně, která se dělá přes noc

Patříte mezi příznivce DIY a snídani si raději připravíte sami? Pak vyzkoušejte třeba overnight oats. Uvidíte, že způsobů, jak je ochutit, nikdy není dost. Jednoduše namočíte ovesné (žitné, špaldové, rýžové, jáhlové…) vločky do mléka a necháte přes noc odstát. Vločky do sebe vsáknou tekutinu a vznikne z nich vláčná kaše. K té pak přidejte oříšky, ovoce a posypte skořicí nebo kvalitním kakaem.

chia pudink shutterstock 472695826

Chia pudink může mít tisíc chutí, záleží jen na vás, o jaké ovoce ho obohatíte.

S chia pudinkem chybu neuděláte

Další mňamkou, kterou si vaše děti zamilují, je chia pudink. I ten vyrobíte v nespočetných variacích. Navíc si vyhrajete s foodstylingem – fotogeničtější snídani budete hledat jen těžko. Zkuste rozmixovat banán s mlékem, do směsi zamíchat lžičku chia semínek, nalít do sklenice a vršek posypat vrstvou müsli a lesního ovoce.  

Příprava kaše z hotové směsi, overnight oats nebo chia pudinku vám nezabere déle než pět minut. Při troše praxe ještě o chlup míň. Energetická hodnota a obsažené ingredience jsou však oproti tradičnímu rohlíku s máslem naprosto nesrovnatelné. Zaveďte proto tyhle zdravé a hravé recepty do ranního jídelníčku své rodinky a uvidíte, že pozitivní ohlasy na sebe nenechají dlouho čekat.

Spoluautorka: Eliška Jindrová

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...