fbpx

Zveřejněno: 15. 4. 2017

„Mami, tati, já chci psa!“ Pokud tuto hlášku s různými obměnami zvířecích mazlíčků dennodenně slyšíte, asi se vám jako první vybaví řada povinností, které stejně nakonec zbudou na vás. Faktem však je, že zvíře může vaše dítka mnohému naučit a skvěle je tak připravit do života.

Když děti vyrůstají po boku domácího mazlíčka, nejenže zakusí jeho bezbřehou lásku, díky níž budou už navždy ohleduplnější nejen ke zvířatům, ale i k přírodě, ale navíc se naučí spoustu cenných dovedností, které jim významně usnadní budoucí život.

zvire shutterstock 174975020

Děti se díky domácímu mazlíčkovi naučí zodpovědnosti.

Empatie na prvním místě

Domácí zvířata jsou zcela odkázána na naši péči, což i opravdu malé děti velmi brzy vycítí a pochopí. Proto je do pečování zapojte, jakmile je to jen trochu možné. Jestliže vaše dítě zvládne přebrat odpovědnost za jinou bytost, v dospělosti se snáze postará o sebe i svoji budoucí rodinu. Děti bývají mnohdy egoistické, z čehož je partnerství se zvířetem velmi rychle dostane. Protože budou muset stále myslet i na někoho jiného, nehrozí u nich vypuknutí sobectví. Děti, které vlastní domácí zvíře, bývají vysoce empatické a soucitné, což se jim v budoucnu mnohonásobně navrátí v podobě kvalitních mezilidských vztahů.

„Psa jsme si pořídili, až když jsme měli druhého syna, a velmi lituji, že jsme to neudělali už dřív,“ svěřuje se Petra, grafička a v současnosti maminka na mateřské dovolené. „Od svých prvních krůčků tak měl po boku věrného kamaráda, kterého stále více zbožňuje. Myslím si, že i díky tomu se náš druhý syn, mnohem více než jeho starší bráška, zajímá o dění kolem sebe a o druhé lidi. Je také mnohem více trpělivý, empatický a společenský.“

zvire shutterstock 394589836

Pokud si nejste jistí, že byste zvládli každodenní venčení pejska, pořiďte svým ratolestem méně náročnější kočku nebo třeba králíčka.

Zdravá dávka sebedůvěry

Vychovat dítě tak, aby bylo zdravě sebevědomé, dá opravdovou práci. Když však své dítko necháte, aby se staralo o zvíře, a ono to dobře zvládne, přirozenou cestou v něm posílíte pocity sebedůvěry. Dítě si dokáže, že tento „dospělácký“ úkol, jakým je péče o druhého, zvládá, a tak si i v budoucnu bude věřit a nebude se bát pouštět se do životních výzev.

Jde se ven!

Nemůžete své ratolesti dostat od počítačů a chytrých telefonů ven? Vězte, že pes to dokáže. Všechna zvířata milují pobyt venku a dobrodružství. Společná jim je i zvídavost, díky které objevují každý den něco nového. Navíc jim není zatěžko žádný pohyb, což se o mnohých dětech bohužel říct nedá. Jelikož máme tendenci přebírat zvyky těch, s kterými trávíme mnoho času, můžeme si i tyto úžasné vlastnosti zvířat osvojit za své. Domácí zvíře tak rapidně přispěje ke zvýšení aktivity všech členů domácnosti, což se projeví nejen na jejich fyzickém, ale i psychickém zdraví. Přítomnost domácího zvířete podpoří zdraví vašich dítek i z jiného ohledu. Četné longitudinální studie prokázaly, že děti, které vyrůstaly se zvířecím mazlíčkem, jsou méně náchylné k rozvoji alergií a astmatu. Protože jsou od raného věku vystaveny alergenům, mají silnější imunitní systém, a tak jsou odolnější vůči nejrůznějším onemocněním.

Až příště budou vaše děti žadonit o zvířecího kamaráda a budou se dušovat, že péči o něj zvládnou, zkuste jim věřit. Můžete tak v mnohých ohledech změnit jejich život k lepšímu.

Čtěte také: 

Proč nás zvířecí utrpení bolí víc než to lidské? 

 Tři věci, které potřebuje dítě proto, aby z něj nevyrostl sobec

Tak trochu jiná školka. Víte, kam posíláte své dítě? 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...